Υψηλότατα ποσά που ενδεχομένως ξεπερνούν ακόμη και την αξία του ακινήτου καλείται να πληρώσει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που εντάσσεται στη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η αιτία; Ο προσδιορισμός της αξίας κτισμάτων (με αδιευκρίνιστη τιμή ζώνης) βάσει της ελάχιστης τιμής ζώνης του Δήμου όπου αυτά ανήκουν, εξισώνει το ύψος του προστίμου παραλιακών αυθαιρέτων με αυτό ακινήτων σε ορεινές, απομονωμένες περιοχές.
Αδυνατούν να πληρώσουν
Η παράγραφος 7 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι εάν δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης στην περιοχή του αυθαιρέτου, η αξία του υπολογίζεται βάσει της ελάχιστης τιμής ζώνης του δημοτικού διαμερίσματος. Και εάν δεν έχει καθοριστεί σε αυτό, υπολογίζεται σύμφωνα με την ελάχιστη τιμή ζώνης στο Δήμο και σε περίπτωση που ούτε ο Δήμος διαθέτει τιμή ζώνης, τότε λαμβάνεται υπόψη η περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο.
Στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» συνενώθηκαν Δήμοι με εντός σχεδίου περιοχές και άρα υψηλές αντικειμενικές αξίες με εκτός σχεδίου πόλης και χωρίς τιμή ζώνης οικισμούς.
Έτσι μία μεγάλη κατηγορία ιδιοκτητών για να «ξεπλύνει» τις παρανομίες σε ακίνητα χαμηλής αξίας καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και επειδή «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος» αποφασίζει να μείνει εκτός της ρύθμισης του ΥΠΕΚΑ.
Στρέβλωση
Η στρέβλωση αυτή απασχόλησε το Κοινοβούλιο με ερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην Κορινθία, έναν από τους δεκάδες Νομούς όπου δεν υπάρχουν καθορισμένες τιμές ζώνης εκτός της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Όπως σημειώνει ο βουλευτής Κωνσταντίνος Κόλλιας, στον πρώην Δήμο Αγίων Θεοδώρων με απόφαση δημοτικού συμβουλίου έχουν καθοριστεί τιμές ζώνης από 225 έως 550 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι οποίες όμως ποτέ δεν καταχωρήθηκαν στο σχετικό κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών.
Κι ενώ η ΔΕΗ και η Εφορία λαμβάνει υπόψη τις παραπάνω τιμές ζώνης, στην περίπτωση των ημιυπαίθριων τα πρόστιμα προσδιορίστηκαν βάσει της χαμηλότερης τιμής ζώνης του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων για εντός σχεδίου κτίσματα.
Η τιμή αυτή διαμορφώνεται στα 850 ευρώ/τ.μ. και αναμένεται ότι βάσει αυτής θα υπολογιστούν τα πρόστιμα, γεγονός που θα εξισώσει το πρόστιμο αυθαιρέτου στο χωριό Αγιονόρι με αυτό που βρίσκεται στην παραλία της Κορίνθου. Για παράδειγμα, για αυθαίρετο που βρίσκεται σε ορεινό, εκτός σχεδίου οικισμό, ο ιδιοκτήτης εκτιμάται ότι θα πληρώσει περισσότερα από 17.000, όπως επισημαίνει ο κ. Κόλλιας.
Το πρόβλημα αυτό καταγράφεται σε πολυάριθμους οικισμούς και κωμοπόλεις ανά την Ελλάδα, όπως η Νέα Καλλικράτεια, όπου για τον υπολογισμό των προστίμων για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης της «ακριβής» Χαλκιδικής.
«Ο νόμος είναι νόμος»
Είναι αξιοσημείωτο πάντως, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης σε απάντησή του στη σχετική επερώτηση του κ. Κόλλια σημειώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι ο νόμος είναι νόμος.
«Όλα τα σχετικά θέματα εξετάστηκαν εκτενώς κατά την επεξεργασία και ψήφιση του πρόσφατου νόμου» αναφέρει παρότι και οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για σοβαρή στρέβλωση που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο πολυάριθμους ιδιοκτήτες.
Ωστόσο, όσα αναφέρει ο κ. Σηφουνάκης που ενισχύονται και από την απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι «δεν μπορούν να θεσμοθετηθούν αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων» δημιουργεί ασάφεια.
Και αυτό διότι στον πρώην δήμο Αγίων Θεοδώρων - όπως και σε πολλούς άλλους- η ΔΕΗ και η Εφορία κατά τις συναλλαγές με τους πολίτες λαμβάνουν υπόψη τις προσδιορισμένες από τα δ.σ. τιμές ζώνης. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτό δεν θα ισχύσει στην περίπτωση των αυθαιρέτων, υπάρχει κίνδυνος οι συναλλαγές με τη ΔΕΗ και την Εφορία που στηρίζονται στις προσδιορισμένες από τα δ.σ. τιμές ζώνης να κριθούν άκυρες.
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου