ΚΕΔ και ΕΤΑ συγχωνεύονται σε Ελληνικά Δημόσια Ακίνητα

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΚΕΔ και ΕΤΑ συγχωνεύονται σε Ελληνικά Δημόσια Ακίνητα


Τις μηχανές του για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, «φουλάρει» το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να προωθηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι διαγωνισμοί για πολύ σημαντικά ακίνητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγχώνευση των εταιρειών που κατέχουν τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια ακινήτων, δηλαδή, της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. Η υπογραφή για τη συνένωση των δύο φορέων θα δημιουργήσει μια νέα εταιρεία, την Ελληνικά Δημόσια Ακίνητα Α.Ε. (Ε.Δ.Α. Α.Ε.), η οποία θα δραστηριοποιείται ως θυγατρική του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το κατασκευαστικό κομμάτι που είχε η ΚΕΔ (ανέγερση κτιρίων για στέγαση δημόσιων υπηρεσιών) μεταφέρεται στον ΟΣΚ, ο οποίος και θα έχει τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο τομέα.

Διαχείριση

Σε ό,τι αφορά τον τομέα καταγραφής, διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας που είχε η ΚΕΔ, μεταφέρεται στην ΕΤΑ και μαζί δημιουργείται η «Ελληνικά Δημόσια Ακίνητα Α.Ε». Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περνά η διαχείριση περισσότερων από 72.000 ακινήτων που είχε η καταργηθείσα ΚΕΔ, αλλά και περισσότερα από 300 σημαντικά τουριστικά ακίνητα που διαχειριζόταν η ΕΤΑ. Στόχος πλέον του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και του επικεφαλής του, Κ. Μητρόπουλου, είναι να προωθηθούν με ταχύτατες διαδικασίες οι διαγωνισμοί για το Ελληνικό, για τα 39 κτίρια με sale and lease back καθώς και το ξεκαθάρισμα της δημόσιας περιουσίας.

Οι υπάλληλοι της ΚΕΔ και της ΕΤΑ, στη νεοσυσταθείσα εταιρεία, καλούνται να φέρουν σε πέρας με γοργούς ρυθμούς το σημαντικό έργο του ξεκαθαρίσματος του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Μαζί με την κοινοπραξία των τραπεζών που λειτουργεί ως σύμβουλος θα πρέπει να βγάλουν μια πρώτη λίστα με τουλάχιστον 2.000 ακίνητα που είναι αξιοποιήσιμα. Παράλληλα, θα πρέπει να τρέξουν οι διαγωνισμοί για τα λεγόμενα «ώριμα» ακίνητα, όπως η έκταση του πρώην εργοταξίου στο Αντίριο, η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου, το Βόρας Καϊμακτσαλάν, η πρώην Φωνή της Αμερικής στη Ξάνθη, το Πρασονήσι και η Αφάντου στη Ρόδο κ.λπ.

Πάντως, το έργο της αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων περνά πρώτα από την καταγραφή τους καθώς ένα σημαντικό μέρος αυτών είναι άγνωστο, καταπατημένο ή διεκδικούμενο. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του επιστημονικού συνεργάτη του ΙΣΤΑΜΕ, Βασίλη Μαγκαλάρα, μόλις το 13,47% του συνόλου των 71.000 ακινήτων είναι ελεύθερο. Συνολικά 16.154 ακίνητα ή 22,75% με έκταση 610 χιλιάδων στρεμμάτων είναι άγνωστα. Τέλος, 28.427 ακίνητα, άνω των 400 χιλ. στρεμμάτων είναι καταπατημένα.

Ι. Μουρμούρας 
Εν τω μεταξύ, την «ακέφαλη» μέχρι πρότινος νεοσυσταθείσα Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ανέλαβε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών, Ιωάννης Μουρμούρας, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Σύμφωνα με το νόμο 3965/2011, άρθρο 20, η Γενική Γραμματεία υπάγεται στο υπ. Οικονομικών και στόχος της είναι η εποπτεία, συντονισμός και έλεγχος της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής για τη διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία της δημόσιας περιουσίας, της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και της κοινωφελούς περιουσίας.

Επίσης, κατευθύνει, παρακολουθεί, συντονίζει και ελέγχει τη λειτουργία και το έργο των υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων και επιτροπών, που υπάγονται σε αυτήν, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας και κοινωφελούς περιουσίας.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου