«Ενδιαφέρομαι να αγοράσω μια κατοικία 80 τμ και διαθέτω ... χιλιάδες ευρώ σε ρευστό. Αν το ποσό που προσφέρω δεν σας ικανοποιεί, θα στραφώ σε άλλον ιδιοκτήτη ακινήτου. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε υπάρχει μεγάλη προσφορά κατοικιών...».
Με αυτό τον κυνικό τρόπο αρκετοί εν δυνάμει επενδυτές ζητούν να αγοράσουν κατοικίες, οι αρχικές τιμές των οποίων μπορεί είναι σημαντικά αυξημένες, ωστόσο έχοντας το αβαντάζ του ζεστού ρευστού χρήματος ξεκινούν τη διαδικασία παζαριών, συχνά ανελέητων. Όπως λένε κτηματομεσίτες, το νέο είδος αγοραστών είναι περισσότερο απαιτητικό, καθώς διαθέτουν συγκεκριμένο ποσό χρημάτων στο χέρι, οπότε δεν είναι διατεθειμένοι να υποκύψουν στις επιθυμίες των ιδιοκτητών.Το γεγονός ότι στην πλειονότητα των πόλεων της Βόρειας Ελλάδας η ζήτηση για την αγορά κατοικίας έχει περιοριστεί ακόμη και έως 60% (ελάχιστες πόλεις εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές) δίνει τη δυνατότητα στους λίγους ενδιαφερόμενους να θέτουν τις δικές τους προϋποθέσεις, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι.
Την ίδια ώρα οι τιμές υποχωρούν σημαντικά, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων φαίνεται να βάζουν πολύ νερό στο κρασί τους, για να μην τα βλέπουν στα αζήτητα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αγοραστών που μεσούσης της κρίσης ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά αγροτεμαχίων, καθώς φαίνεται να ενστερνίζονται την άποψη ότι η γη δεν χάνει ποτέ την αξία της.«Κάποτε γίνονταν αγορές ακινήτων για εκμετάλλευση. Σήμερα οι όποιες αγοροπωλησίες αφορούν ιδιοκατοίκηση», εξηγεί η κτηματομεσίτρια Αναστασία Ιακωβίδου που δραστηριοποιείται στο Κιλκίς. Σύμφωνα με την ίδια, οι τιμές των ακινήτων σε μία διετία έχουν διολισθήσει σημαντικά, καθώς σήμερα η τιμή του τετραγωνικού για νεόδμητο ακίνητο αγγίζει τα 900 ευρώ, όταν το 2009 ήταν στα 1.100 ευρώ. Εκείνο που είναι βέβαιο, σύμφωνα με την κ. Ιακωβίδου, είναι ότι εξαιτίας της ανυπαρξίας οικοδομικής δραστηριότητας δεν λείπουν οι περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να βρουν νεόκτιστες κατοικίες στις περιοχές όπου επιθυμούν, καθώς το στοκ πλέον εξαντλείται.Την ίδια ώρα οι επαναδιαπραγματεύσεις για τα μισθώματα των καταστημάτων δεν φαίνεται να έχουν τέλος, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ενοικιαστών που κατόρθωσαν να μειώσουν το ενοίκιο έως και 20%, αλλά και ιδιοκτητών που, όταν είδαν ανοίκιαστα τα καταστήματά τους στην κεντρική οδό της πόλης 21ης Ιουνίου, μείωσαν το αρχικό ενοίκιο κατά 40%.
«Αν δεν δώσουν ζωή στην οικοδομή, δεν πρόκειται να κινηθεί τίποτε», λέει ο Γιώργος Πιπέργιας, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στα Γρεβενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση έχει περιοριστεί κατά 60% την τελευταία διετία, με τους εν δυνάμει αγοραστές να πραγματοποιούν παζάρια, προκειμένου να πετύχουν την πιο δελεαστική τιμή. Πριν από μία διετία η τιμή του τετραγωνικού μέτρου για νεόδμητο διαμέρισμα άγγιζε τα 1.400 ευρώ, ενώ πλέον είναι στα 1.250. Η τιμή βέβαια εξαρτάται από την ανάγκη ή τη βιασύνη του ιδιοκτήτη.
Από τη δεξαμενή της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου και των γύρω περιοχών συλλέγει αγοραστές η κτηματαγορά της Αλεξανδρούπολης. Όπως εξηγεί ο γραμματέας του τοπικού συλλόγου κτηματομεσιτών Αβραάμ Δονάκης, το 50% των πελατών προέρχεται από τις προαναφερθείσες περιοχές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση έχει περιοριστεί από 20% έως 30%, ποσοστό πολύ μικρότερο σε σχέση με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. «Η Αλεξανδρούπολη ακόμη αντέχει», λέει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι έντονη ζήτηση καταγράφεται για την αγορά οικοπέδων σε περιοχές όπως ο Άγιος Βασίλης, η Καλλιθέα, η Απολλωνιάδα. Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, στα νεόδμητα παραμένουν σταθερές, καθώς τείνουν να εξελιχθούν σε είδος εν εξαλείψει, ενώ στα μεταχειρισμένα, όταν πρόκειται για καλοσυντηρημένα ακίνητα εικοσαετίας, η μείωση κυμαίνεται από 10% έως 20%, ενώ για όσα είναι σε κακή κατάσταση το ποσοστό φτάνει το 40%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου