Σε στάση… ζωής εξελίσσεται η σταδιακή περικοπή όλων των δαπανών που «πληγώνουν» τα νοικοκυριά. Πλέον, όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές ζητούν μείωση των μισθωμάτων των διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν, την ώρα που στην αρχή του έτους το ποσοστό των μισθωτών που ακολουθούσαν αυτή την τακτική ήταν ένας στους δέκα (!).
Η ανασφάλεια που προκαλεί η ρευστή οικονομική κατάσταση της χώρας και οι συνεχείς φοροεπιδρομές οδηγούν ολοένα και περισσότερους ενοικιαστές στο να ασπάζονται τη λογική της «επιβεβλημένης» μείωσης των ενοικίων.
«Έχει μπει στη φιλοσοφία όλων ότι πρέπει να περιορίσουν τα πάντα. Η μείωση του μισθώματος τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς. Ενώ αρχικά ζητούσαν μείωση ενοικίου μόνο όσοι είχαν πραγματικά οικονομικό πρόβλημα, πλέον αυτή την τακτική την ακολουθούν και πολλοί ενοικιαστές, οι οποίοι, ουσιαστικά, δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων νομού Θεσσαλονίκης Κώστας Χαϊδούτης. Το γεγονός ότι κάποιοι προηγήθηκαν ζητώντας μείωση ενοικίου φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο και για άλλους μιμητές. Μάλιστα, κάποιες φορές η μείωση του ενοικίου γίνεται εκβιαστικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκμισθώτριας η οποία, αν και πρόσφατα συναίνεσε για μείωση κατά 30 ευρώ, δέχτηκε κρούση για εκ νέου συρρίκνωση του μισθώματος κατά 100 ευρώ. Μάλιστα, η ενοικιάστρια της είπε ότι αν δεν το δεχτεί θα εγκαταλείψει το διαμέρισμα, με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια να βάλει και πάλι νερό στο κρασί της προκειμένου να μη δει την κατοικία της στα αζήτητα.
Για μήνες στα αζήτητα
Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο μέσος χρόνος για τη μίσθωση μιας κατοικίας ξεπερνά τους οκτώ μήνες, όταν λίγα χρόνια νωρίτερα η μέση αναμονή άγγιζε τους δύο μήνες. Τα ενοικιαστήρια που φιγουράρουν στις εισόδους των πολυκατοικιών, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες αγγελίες, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η μίσθωση και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να περιορίζουν γενναία τις απαιτήσεις τους.
Το βέβαιο είναι ότι, με το χάος που επικρατεί ως προς τις αναπροσαρμογές των ενοικίων, προς τα κάτω, οι ενοικιαστές έχουν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε αύξηση 0,1% στη στέγαση τον Σεπτέμβριο και 8,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2010, εντούτοις η κατάσταση είναι διαφορετική. Ειδικοί της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση 10%-20% στα ενοίκια των κατοικιών και έως 40% στα ενοίκια των καταστημάτων και γραφείων, σε σύγκριση με το 2009-2010. Ειδικά για τις μεγάλες κατοικίες, η μείωση των μισθωμάτων μπορεί να ξεπερνά το 30%, ενώ όσες είναι μεγαλύτερες από 150 τετρ.μ. παραμένουν στα αζήτητα.
Έρχεται νέα αναστάτωση στην αγορά
Στο μεταξύ, για φόβο έκρηξης του “μαύρου” χρήματος, που αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ενοίκια που δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κάνουν λόγο εκπρόσωποι της αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει νέα “παζάρια” μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και ενοικιαστών προκειμένου να μειωθούν τα ενοίκια, αλλά να εκδίδεται και μικρότερη απόδειξη ενοικίασης, αφού πλέον δεν θα είναι χρήσιμη για τους μισθωτές ώστε να πετύχουν μείωση του φόρου τους.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που παρατίθεται. Ιδιοκτήτης διαμερίσματος λάμβανε 700 ευρώ μηνιαίως. Ο ενοικιαστής χρησιμοποιούσε για τη φορολογική του δήλωση την απόδειξη από τα ενοίκια που λάμβανε, ενώ, από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης ήταν αναγκασμένος να δηλώνει 8.400 ευρώ ετησίως ως έσοδα από ενοίκια. Ο ενοικιαστής σήμερα ζητά μείωση 100 ευρώ, με τον ιδιοκτήτη να συμφωνεί, με την προϋπόθεση να κόβει απόδειξη για 5.000 ή 6.000 ευρώ ετησίως. Επομένως, θα φορολογείται για τα ποσά που κόβει απόδειξη και τα υπόλοιπα θα είναι “μαύρα”. Μεγάλος χαμένος από την όλη διαδικασία θα είναι το κράτος, καθώς το “ψαλίδι” σε μία σειρά από φοροαπαλλαγές αναμένεται να αποτελέσει τον παράδεισο του αδήλωτου χρήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου