Ένεση Βιωσιμότητας στον Τομέα Ανάπτυξης Γης

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ένεση Βιωσιμότητας στον Τομέα Ανάπτυξης Γης

Ο κύκλος εργασιών στον ιδιωτικό τομέα, και ειδικά στον τομέα ανάπτυξης γης, έφτασε σε μια κρίσιμη καμπή, αφού η προσφορά υπερτερεί κατά πολύ της ζήτησης.Oι επενδυτές, ο ιDevelopers, οι Τράπεζες, και το Κράτος πρέπει να επωμιστούν τις οικονομικές ζημιές που προκαλεί το junk real estate στην αγορά το οποίο δημιουργήθηκε από τις υψηλές προσδοκίες υπέρ-κερδοφορίας από όλους. Μέτρα Δραστικά πρέπει να παρθούν ΧΘΕΣ. Αυτή τη χρονική περίοδο, η αγορά ακινήτων λειτουργά αρνητικά, με αποτέλεσμα η ζήτηση να μειώνεται σταδιακά, η ανάπτυξη να χτυπά αρνητικούς δείκτες, και κόσμος που ασχολείται με τον τομέα ανάπτυξης γης να μένει άνεργος καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να πάρουν μέτρα αμυντικά, κάνοντας περικοπές. Αυτή είναι δυστυχώς η υφιστάμενη αλυσίδα, λίγες πωλήσεις, κλείσιμο εργοταξίων, όχι ανάπτυξη, απολύσεις.

Τα ακόλουθα μέτρα είναι αναγκαία, για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην αγορά, που θα οδηγήσει στην επανέναρξη της ζήτησης.

Το 1ο μέτρο αφορά την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας στα ακίνητα. Το πρόβλημα με τους τίτλους είναι ένα πρόβλημα 40 και χρόνων. Χρειάζεται ριζική λύση του προβλήματος, όπως π.χ. το μοντέλο λειτουργίας των ελεγκτών – λογιστών και το ρόλο τους σε φορολογικά θέματα. Παρόμοια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και στο realestate, μεταφέροντας την επίβλεψη και την ευθύνη στους πολιτικούς μηχανικούς – αρχιτέκτονες για την εκτέλεση της διαδικασίας έκδοσης τίτλου.

Εφόσον επιλυθεί και απλουστευθεί η έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας, θα είναι πολύ ποιο εύκολη η διαδικασία υποθήκευσης ακινήτου από τις Εμπορικές Τράπεζες.
Σε περίπτωση που αναπτύξεις καταστούν μη ελκυστικές, θα δημιουργείται το junkrealestate. Αυτά τα ακίνητα που δεν ικανοποιούν την αγορά, εφόσον το πρόβλημα με τον τίτλο ιδιοκτησίας επιλυθεί θα είναι πλέον εύκολο να κατάσχονται από τις Τράπεζες.

Εφόσον οι Τράπεζες κατάσχουν προβληματικά ακίνητα, τότε η μεταπώληση τους στην αγορά θα γίνεται με βάση την τιμή που διατίθεται η αγορά να πληρώσει. Εδώ χρειάζεται και η αναγκαία στήριξη των Τραπεζών από το κράτος, για προστασία των Τραπεζών.
Θα χρειαστεί πίστωση χρόνου, για να γίνει αυτή η συγχώνευση του junkrealestate στην Κυπριακή αγορά, ωστόσο με αυτό τον τρόπο θα μπει μια τάξη, και μια σταθερότητα στον τομέα ανάπτυξης γης, που είναι κρίσιμος για την Οικονομία μας. Αυτή είναι η αρνητική συνέπεια της ανορθόδοξης ανάπτυξης την τελευταία 10ετία και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Με αυτό το μέτρο θα επέλθει Δραστική Σταθεροποίηση στις Τιμές Ακινήτων.

Το 2ο μέτρο είναι η βραχυπρόθεσμη μείωση των επιτοκίων τόσο στα στεγαστικά δάνεια, όσο και στα κατασκευαστικά δάνεια.Μόνον έτσι θα δοθεί το έναυσμα στους δανειζόμενους να κρατήσουν την επένδυση τους και να μην κάνουνdefault το δάνειο τους. Με αυτόν τον τρόπο πρώτα θα σταθεροποιηθεί και μετέπειτα θα μειωθεί το junkrealestateστην αγορά.

Το 3ο μέτρο αφορά την δημιουργία αναπτυξιακών έργων τα οποία θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην υφιστάμενη αγορά ακινήτων. Το Κράτος, σε συνεργασία με τους Επαρχιακούς Φορείς, πρέπει άμεσα να προχωρήσει με αναπτυξιακά έργα τα οποία να έχουν ένα διαχρονικό χαρακτήρα (να απευθύνονται στη υφιστάμενη, στην επόμενη, και την μεθεπόμενη γενιά). Έτσι θα ανοιχτούν ξανά θέσεις εργασίας, και θα θα ανατραπεί η αρνητική τροπή που πήρε ο τομέας ανάπτυξης.

Αυτά τα έργα είναι που θα δικαιολογήσουν τις τιμές των ακινήτων στην αγορά, αυτά τα αναπτυξιακά έργα θα ξαναφέρουν εμπιστοσύνη στην αγορά, και αυτά τα έργα θα οδηγήσουν ξανά την αγορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με αυτά τα μέτραθα επανέλθει η ρευστότητα στην εγχώρια αγορά, θα επανεκκινήσουν οι αγοραπωλησίες στην αγορά, και θα ενεργοποιηθείτο ενδιαφέρον για περαιτέρω παραγωγή (ποιο σοβαρή αυτή την φορά και έχοντας υπόψη τον μακροχρόνιο ορίζοντα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δημιουργικά έργα), και νέο κύκλο επενδυτών ποιο μελετημένων, ποιο απαιτητικών, και ποιο σοβαρών.

Τα παραπάνω μέτρα, θα λειτουργήσουν σαν το αρχικό ερέθισμα για διάσωση της αγοράς ακινήτων, θα ξεκινήσει μια θετική αλυσίδα γεγονότων, που θα οδηγήσει σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας του κλάδου η οποία θα απορροφήσει τα κακώς έχοντας σημερινά στοιχεία, αλλά ταυτόχρονα θα αναπτερώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα ανάπτυξης γης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι επενδύουν με σκοπό θετικό rentalyieldκαιrentalreturn, με πραγματικές τιμές αγοράς. Οπότε είναι καιρός να προσαρμοστούμε σε αυτό το μοντέλο, χρησιμοποιώντας πραγματικά κριτήρια για να επαναφέρουμε την αγορά ακινήτων, όχι απαραίτητα μόνο με οικιστική ανάπτυξη, αφού σήμερα όλα δείχνουν ότι η αγορά χρειάζεται και εμπορική ανάπτυξη π.χ. ξενοδοχειακή, και βιομηχανική ανάπτυξη, π.χ. εργοστάσια, και επιχειρηματική ανάπτυξη π.χ. γραφεία, αλλά και κολοσσιαίες αναπτύξεις π.χ. τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου