Εκδοση οικοδομικών αδειών σε χρόνο- εξπρές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδοση οικοδομικών αδειών σε χρόνο- εξπρές προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Έκδοση οικοδομικών αδειών σε χρόνο-εξπρές, κατάργηση πολεοδομιών, θεσμοθέτηση σώματος ορκωτών ελεγκτών-μηχανικών και πακέτο φοροαπαλλαγών για επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της Αθήνας θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Υστερα κι από αυτό το νομοσχέδιο που ακολουθεί τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, σειρά αναμένεται να πάρει και το σχέδιο για την αλλαγή του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την έννοια του «ιδεατού όγκου». Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι καταργούνται όλοι οι επιμέρους πολεοδομικοί συντελεστές και ο νόμος θα επιβάλλει απλά το περίγραμμα μέσα στο οποίο θα υλοποιείται η οικοδομή και δεν θα μπορεί να το υπερβαίνει. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις οικοδομικές άδειες, απλοποιούνται πλέον όλες οι διαδικασίες και μειώνεται η γραφειοκρατία με στόχο και την αντιμετώπιση του «γρηγορόσημου». Με τις νέες ρυθμίσεις οι πολεοδομίες μετονομάζονται σε Υπηρεσίες Δόμησης και θα έχουν πλέον εποπτικό ρόλο. Για την έκδοση άδειας θα απαιτείται η προσκόμιση μόνο τριών δικαιολογικών: το τοπογραφικό διάγραμμα, το διάγραμμα κάλυψης και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η όλη διαδικασία για να λάβει πλέον ο κάθε ιδιοκτήτης την άδεια στα χέρια του δεν θα διαρκεί περισσότερο από εφτά ημέρες.

Η έγκριση δόμησης θα γίνεται μέσα σε πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες.
Από εκεί και πέρα καθιερώνονται έλεγχοι σε κάθε στάδιο της οικοδομής και θεσπίζεται Σώμα Ελεγκτών Μηχανικών, οι οποίοι θα είναι ανεξάρτητοι μηχανικοί με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διενέργεια ελέγχων. Η χρηματοδότηση του Σώματος θα γίνεται μέσω παραβόλων που θα επιβαρύνουν την οικοδομική άδεια και θα κατατίθενται στο Πράσινο Ταμείο αλλά και από τα ποσοστά των προστίμων αυθαιρέτων. Το ύψος των παραβόλων θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Οι ελεγκτές δόμησης δεν θα μπορούν να είναι δημόσιοι/ιδιωτικοί υπάλληλοι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί.
Οι έλεγχοι διενεργούνται από διαφορετικό κάθε φορά ελεγκτή που θα ορίζεται με κλήρωση, στα εξής στάδια:
  • Μετά την ολοκλήρωση της θεμελίωσης και των τειχίων του υπογείου.
  • Μετά την ολοκλήρωση του φέροντα οργανισμού και της τοιχοποιίας.
  • Μετά την ολοκλήρωση του κτιρίου.

Ελεγχοι
Μετά τη διενέργεια των ελέγχων εκδίδεται από την πολεοδομία το Πιστοποιητικό Πληρότητας και το Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής. Με την κατάθεση του τελευταίου στον οικείο δήμο, ο ιδιοκτήτης κάνει αίτηση για σύνδεση με ρεύμα και νερό.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για τα κίνητρα επιστροφής των κατοίκων στο κέντρο που πιλοτικά ξεκινά από τις περιοχές του Γερανίου και του Μεταξουργείου. Οι φοροαπαλλαγές φτάνουν μέχρι και το 80% της συνολικής δαπάνης για ανακατασκευή. Προβλέπονται επίσης επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων. Από την επιτυχία του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα εξαρτηθεί και η επέκτασή του στην περιοχή των Κάτω Πατησίων και της πλατείας Βάθης.


Ingmanr Wilhelm, πρόεδρος της ΕΡΙΑ
Τα φωτοβολταϊκά θα ανταγωνιστούν τον άνθρακα στην Ε.Ε.
Η ηλεκτροπαραγωγή από ηλιακή ενέργεια θα μπορεί έως το τέλος της δεκαετίας να ανταγωνιστεί σε επίπεδο κόστους τις συμβατικές πηγές σε όλη την Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (ΕPIA).
Έρευνα που διεξήχθη στις πέντε κύριες αγορές φωτοβολταϊκών (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία) έδειξε πως ο κλάδος θα καταστεί απόλυτα ανταγωνιστικός έως το 2020, ενώ σε ορισμένες περιοχές η «ισοτιμία» δικτύου (grid parity) μπορεί να επιτευχθεί νωρίτερα.
«Ήδη σήμερα, η φωτοβολταϊκή ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη από όσο πιστεύουν πολλοί», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΡΙΑ Ingmanr Wilhelm, υπογραμμίζοντας πως «κατά τα προσεχή έτη πρόκειται να γίνει ακόμη φθηνότερη χάρη στη διαρκή βελτίωση της τεχνολογίας και των οικονομιών κλίμακας. Όσο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πηγές αυξάνεται, η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει ένα πλήρως ανταγωνιστικό κομμάτι του ενεργειακού κόσμου».

Μείωση κόστους
Η φωτοβολταϊκή βιομηχανία εξαρτάται ακόμα από κρατικές επιδοτήσεις, ειδικά τιμολόγια τροφοδοσίας του δικτύου με την παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια (feed-in tariffs) και κίνητρα προς τους παραγωγούς «καθαρής» ενέργειας, κόστος που στη συνέχεια μετακυλίεται στον καταναλωτή. Όπως αναφέρεται στην έρευνα της EPIA «το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη, θα μπορούσε να μειωθεί από το εύρος του 0,16-0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα σήμερα σε 0,08-0,18 ευρώ/ kWh ως το 2020 ανάλογα με το μέγεθος του συστήματος και του επιπέδου της ηλιακής ακτινοβολίας. Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την παρουσία των ΑΠΕ σε ποσοστό 20% στο ενεργειακό της μείγμα έως το 2020.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου