«Κλειδώνει» απόψε για τα αυθαίρετα

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

«Κλειδώνει» απόψε για τα αυθαίρετα


Η τακτοποίηση θα ισχύει για 30 χρόνια. Περιλαμβάνει όλα τα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί έως τις 26 Ιουλίου 2011. Η εφαρμογή της ρύθμισης αρχίζει την 1η Οκτωβρίου

Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι έως το τέλος Νοεμβρίου

Σήμερα το απόγευμα εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με χρονικό ορίζοντα την ερχόμενη 30ετία. Η νέα νομοθετική ρύθμιση θα συμπεριλάβει όλα τα αυθαίρετα που έχουν αναγερθεί, ή τις αυθαίρετες χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι την κατάθεση του σ/ν στη Βουλή, δηλαδή μέχρι την 26η Ιουλίου 2011. Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων καλούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την τακτοποίηση από την 1η Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2011. Οσοι δεν κάνουν χρήση της ρύθμισης κινδυνεύουν να μην μπορούν να μεταβιβάσουν το αυθαίρετό τους μετά τη δημοσίευση του νόμου.


Για την τακτοποίηση του αυθαιρέτου καταβάλλεται ειδικό πρόστιμο διατήρησης, το οποίο εξοφλείται σε 8 ή 14 δόσεις, ανάλογα με τη χρήση του κτίσματος.

Ταυτόχρονα με την τακτοποίηση, το ΥΠΕΚΑ βάζει μπρος τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό όλων των δήμων όπου θα γίνει μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Ο σχεδιασμός προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη 20ετία, χωρίς να αποκλείεται και συντομότερα.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης έστειλε χθες επιστολή σε όλους τους βουλευτές των κομμάτων ζητώντας να προβλεφθεί στον νόμο πως καμία νέα νομοθετική ρύθμιση για την ευρεία τακτοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων δεν θα είναι επιτρεπτή εντός της επόμενης 15ετίας και μετά τη 15ετία θα επιτρέπεται μόνο αν το εγκρίνει η Βουλή με πλειοψηφία 4/5.
Στο μεταξύ, φόβους πως η ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα οδηγήσει σε ουσιαστικό "πάγωμα" των αγοραπωλησιών ακινήτων, εκφράζει ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας Κ. Βλαχάκης με επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου. Υποστηρίζει πως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις συναλλαγές η πρόβλεψη πως από 1.1.2012 κάθε μεταβίβαση ακινήτου θα πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση μηχανικού και δήλωση του ιδιοκτήτη πως δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές στο ακίνητο.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου