Ενα ακόμη χαράτσι

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ενα ακόμη χαράτσι

Όταν επιχειρώντας να λύσεις ένα πρόβλημα, δημιουργείς περισσότερα, τότε σίγουρα δεν είσαι στον σωστό δρόμο. Και αυτό δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι ισχύει σε πολλά από τα προβλήματα που επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, αναζητώντας τρόπους αντίδρασης στην κρίση και την ύφεση. 

Ο κλάδος των ακινήτων είναι εκ των πλέον πληττόμενων από την κρίση, καθώς η μεγάλη πτώση των τιμών, η κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, η δραματική συρρίκνωση των αγοραπωλησιών αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχουν δημιουργήσει μία ζοφερή κατάσταση, έναντι της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Πιστεύοντας ότι ανάκαμψη δεν νοείται αν δεν αρχίσει να συνέρχεται η κτηματαγορά, τότε σίγουρα τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ασφαλώς το δραματικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έχει υπαγορεύσει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη υπερφορολογημένων ακινήτων, αν και η πολιτική αυτή δεν μελετήθηκε επαρκώς, ώστε οι συνέπειες να είναι κατά το δυνατόν συγκρατημένες.

Πέραν αυτού η πολιτική της κυβέρνησης - κατ' εξοχήν και συστηματικά εισπρακτική - για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, επιφέρει περαιτέρω σημαντική επιβάρυνση. Ποια λογική και ποια σκοπιμότητα όμως εξυπηρετεί η διάταξη που προβλέπει ότι σε όλα τα εν ζωή συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτου θα επισυνάπτεται υποχρεωτικά βεβαίωση μηχανικού για τη μη ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών κ.λπ. σ' αυτά, για την οποία μάλιστα προβλέπεται ότι θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και υποχρεωτική νόμιμη αμοιβή άγνωστου ύψους; Όπως επισημαίνει και η ΠΟΜΙΔΑ με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι αυθαίρετες κατασκευές θα είναι υποχρεωμένοι στο εξής να πληρώνουν και μηχανικό για βεβαίωση σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο.Με τη διάταξη αυτή τα ακίνητα επιβαρύνονται με ένα ακόμη χαράτσι, η γραφειοκρατία γνωρίζει νέες δόξες, το Δημόσιο απαλλάσσεται από την ευθύνη του να διενεργεί ελέγχους και το σύστημα αντί να απλοποιείται γίνεται πιο περίπλοκο και βασανιστικό.Τέτοιες φαεινές ιδέες μόνο από παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρω τους μπορεί να προέρχονται. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου οφείλει να παρέμβει.

Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου