Με μικρές αλλαγές κατατέθηκε προς ψήφιση το τελικό ν/σ ρύθμισης των αυθαίρετων

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Με μικρές αλλαγές κατατέθηκε προς ψήφιση το τελικό ν/σ ρύθμισης των αυθαίρετων

Ολοκληρώνεται απόψε με την ψήφισή του και επί των άρθρων η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Στο νομοθέτημα ενσωματώνεται η τροπολογία για την ανέγερση τεμένους στην περιοχή του Ελαιώνα, την οποία υπερψηφίζουν όλα τα κόμματα εκτός από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στο τελικό κείμενο ορίζεται ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 10ετιας και όχι 20ετίας, ενώ η ισχύς της ρύθμισης παραμένει στα 30 χρόνια ενιαία τόσο για τα εντός όσο και για τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα ακίνητα. Επίσης προβλέπεται ότι στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της δόσης του προστίμου θα επιβάλλεται προσαύξηση 3% αντί για 1% . 

Τέλος προβλέπεται, εάν το πόσο του προστίμου μετά ξαθ την καταβολή του παράβολου είναι μέχρι 400 ευρω καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς καμία έκπτωση.

Ο αναπληρωτής Υπ. ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης κάλεσε του ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αυθαίρετων που μπορούν να τακτοποιηθούν εφόσον δεν βρίσκονται σε δάση αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους, να καταθέσουν παράβολο και φύλλο υπολογισμού προστίμου από 1-10-2011 μέχρι 31-11-2011, ενώ οποιαδήποτε μεταβίβαση ακίνητου αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου θα προϋποθέτει αυτοψία μηχανικού και βεβαίωση είτε ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή είτε ότι αυτή έχει ενταχθεί στη ρύθμιση.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι ενισχύεται η υπηρεσία κατεδαφίσεων και θα ξεκινήσει άμεσα να ελέγχει για αυθαιρεσίες αλλά και να υλοποιεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Η ΝΔ δήλωσε ότι στηρίζει και πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο ζήτησε όμως παράλληλα να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι αυθαιρεσίες σε παραδοσιακούς προστατευόμενους οικισμούς , που το νομοσχέδιο δεν το προβλέπει και αν μειωθούν περαιτέρω τα πρόστιμα.

Το ίδιο ζήτησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης.

Το ΛΑΟΣ επίσης θα υπερψηφίσει.

Το ΚΚΕ το καταψηφίζει χαρακτηρίζοντας το ληστρικό χαρατσονομοσχέδιο που ευνοεί τα ταξικά συμφέροντα.

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα είδος περιβαλλοντικής περαίωσης με στόχο την εισροή εσόδων. 

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου