Αδύναμος κρίκος η οικοδομική βιομηχανία

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Αδύναμος κρίκος η οικοδομική βιομηχανία


Το «πάγωμα» που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων επιβεβαιώνεται και με αριθμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο, παρατηρείται μείωση σε όλους τους δείκτες που έχουν σχέση με τις άδειες οικοδομής, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία όσον αφορά στο μέλλον του κλάδου, δεδομένου ότι τα υπό αναφορά νούμερα καταδεικνύουν σε σημαντικό βαθμό τη μελλοντική πορεία του κλάδου.
Αναλυτικότερα, η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές Αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις κατά το μήνα Ιούνιο ανήλθε στις 696. Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα €163,1 εκατομμύρια και το συνολικό εμβαδόν τις 174,0 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 662 οικιστικές μονάδες.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 εκδόθηκαν 4.024 άδειες οικοδομής, παρουσιάζοντας μείωση 12,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Η συνολική αξία των αδειών αυτών μειώθηκε κατά 24,6% και το συνολικό εμβαδόν κατά 29,3%. Ο αριθμός των οικιστικών μονάδων παρουσίασε μείωση της τάξης του 42,2%.
Οι άδειες οικοδομής, επισημαίνει η Στατιστική, «συνιστούν σημαντική ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα».
Όπως είχε αναφέρει, σε συνέντευξή του στην Business Weekly, ο Παύλος Λοΐζου της Leaf Research, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ύφεση, όπου ο αριθμός των πωλήσεων βρίσκεται περίπου στο 50% του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας (στοιχεία Κτηματολογίου Κύπρου). Η μείωση στον αριθμό των πράξεων είναι πιο μεγάλη στην Πάφο, Λάρνακα και επαρχία Αμμοχώστου -είναι στο 30% του όγκου πράξεων του 2007- αλλά και στη Λευκωσία και Λεμεσό η μείωση είναι περί τα 30-35% από το 2007.
Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, συνεχίζουν να ολοκληρώνονται παγκύπρια περί τις 600 συναλλαγές τον μήνα. Αυτές οι συναλλαγές είναι κυρίως για ολοκληρωμένες μονάδες στα κέντρα πόλεων ή για ακίνητα για άμεση ανάπτυξη / εκμετάλλευση. Υπάρχει πολύ περιορισμένη ζήτηση για τεμάχια εκτός των πόλεων και ειδικά για χωράφια σε δευτερεύουσες περιοχές. Όσον αφορά στη μέση τιμή αγοράς κατοικίας, αυτή είναι για διαμερίσματα από €140.000 ώς €200.000 και για σπίτια από €350.000 ώς €450.000 (στοιχεία Leaf Research).
Περαιτέρω, σημειώνει ότι οι πωλήσεις τσιμέντου βρίσκονται 8,9% κάτω από αυτές του 2010 (και 18,6% κάτω από τις πωλήσεις του 2009), ενώ και οι άδειες οικοδομής είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας). Αυτό, υπογραμμίζει, σημαίνει ότι όχι μόνο υπάρχει μειωμένη κατασκευαστική δραστηριότητα, αλλά και ότι στο σύντομο μέλλον θα υπάρχει περαιτέρω μείωση, αφού δεν θα ξεκινούν νέα έργα.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου