Ερωτηματικό η απαλλαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας από το φόρο

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ερωτηματικό η απαλλαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας από το φόρο


Απαλλάσσεται -σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε χθες- από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων η εκκλησιαστική περιουσία καθώς και τα ακίνητα τα οποία εκμεταλλεύεται. Δηλαδή φαίνεται να απαλλάσσονται, μεταξύ άλλων, τα διαμερίσματα που διατηρούν οι διάφορες μητροπόλεις, οι μονές κ.λπ., και από τα οποία εισπράττουν ενοίκια.
Ωστόσο, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για λανθασμένες εξαιρέσεις που συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο το οποίο δημοσιοποιήθηκε. Τα ακίνητα που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος παράγοντας, θα φορολογηθούν κανονικά. Πάντως είναι απορίας άξιον πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα της Εκκλησίας δεδομένου ότι αυτά απαλλάσσονται από τον ΤΑΠ, που αποτελεί τη βάση για την επιβολή του ειδικού τέλους.
Στο σχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα υπάρχουν δεκάδες απαλλαγές, μεταξύ των οποίων και αυτές που αφορούν τα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο ίδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τα φιλανθρωπικά ιδρύματα (ορισμένα θα ενταχθούν στο νέο τέλος ακινήτων).

Σύμφωνα με το σχέδιο, απαλλάσσονται από τον φόρο το ελληνικό Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι ΟΤΑ και οι κοινοτικές επιχειρήσεις. Επίσης απαλλάσσονται: οι ναοί, οι ιερές μονές, το Ιερό Κοινό του Παναγίου Τάφου, η Ιερά Μονή του Ορους Σινά, το Αγιον Ορος, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα θρησκευτικά γενικά ιδρύματα.
Επίσης εξαιρούνται του φόρου τα αναγνωρισμένα ξένα θρησκευτικά δόγματα, για κτίρια που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την άσκηση δημόσιας λατρείας και τη διεξαγωγή υπηρεσιών θρησκευτικής φύσεως.
Επίσης, στον φόρο δεν υπάγονται τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, τα διατηρητέα που δεν αποφέρουν εισόδημα, τα κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές και χρησιμοποιούνται για τον σταυλισμό ολιγάριθμων οικόσιτων ζώων για οικιακές ανάγκες του υπόχρεου, καθώς και τα νεκροταφεία. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το νέο τέλος ακινήτων αφορά 5,079 εκατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, αντικειμενικής αξίας -σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης- 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ, κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το επιβαλλόμενο τέλος, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, αντιστοιχεί σε 2‰ της πραγματικής αξίας των ακινήτων.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου