12 δισ. ο ξεχασμένος θησαυρός στα δημοτικά χαρτοφυλάκια

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

12 δισ. ο ξεχασμένος θησαυρός στα δημοτικά χαρτοφυλάκια

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο, η περιουσία των δήμων θα μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να αξιοποιηθεί με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Την ίδια στιγμή που δεκάδες δήμοι της χώρας βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (χρωστάνε πάνω από 1,8 δισ. ευρώ), ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μια τεράστια ακίνητη περιουσία που ανήκει στους ΟΤΑ παραμένει ανεκμετάλλευτη.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν "ακίνητο" θησαυρό η αξία του οποίου ξεπερνά τα 12 δισ. ευρώ και αποτελείται από περισσότερα από 20.000 κτίρια και εκατομμύρια στρέμματα γης.

Κι όμως, οι περισσότεροι δήμοι αναγκάζονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προβλέπει ένα πολύ σκληρό "δημοτικό Μνημόνιο" για τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ.

Πάγωμα προσλήψεων και αυστηρή επιτήρηση των οικονομικών, που θα φτάνει στα όρια της διακοπής χρηματοδότησης για τους απείθαρχους δήμους, είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδίου εξυγίανσης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι 58 δήμοι της χώρας εμφανίζονται να έχουν χρέος μεγαλύτερο από το 100% των τακτικών τους εσόδων, ενώ από αυτούς οι 24 έχουν χρέος πάνω από το 150% των εσόδων.

Sale and lease back 
Η οικονομική κατάσταση έχει αποτελέσει σημείο τριβής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και έχει ζητηθεί επιτακτικά από τους δανειστές μας να βρεθεί λύση. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων με τη χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το sale and lease back, αλλά και το "συμμάζεμα" των υπηρεσιών σε λιγότερα κτίρια και τα υπόλοιπα να τεθούν προς εκμετάλλευση.

Πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα επικαιροποιήσει τη λίστα με τα δημοτικά ακίνητα και θα προτείνει τις βέλτιστες λύσεις για την αξιοποίησή τους. Ο διαγωνισμός έληξε την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να πάρει μπροστά ένα πολύ σημαντικό έργο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Τ.Α.Α., ένα στα τρία ακίνητα των δήμων (περίπου 30%) είναι άμεσα αξιοποιήσιμο, ενώ οι ιδιοκτήτες εισπράττουν μόλις το 5% των εσόδων που θα μπορούσαν να έχουν.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
Μήνυμα από τον... ήλιο για αποκέντρωση

Τα ακίνητα των δήμων είναι πολλών ειδών, όπως σχολεία, πνευματικά κέντρα, δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια, νεκροταφεία, πάρκα, άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις αγροί και βοσκότοποι, νησάκια, δασικές εκτάσεις, λατομεία, ορυχεία, μεταλλεία και χιλιάδες στρέμματα.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την αξιοποίηση είναι πολλές. Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από τους δήμους να υποδείξουν εκτάσεις πάνω από 500 στρέμματα στις οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα στο πλαίσιο του προγράμματος "Ηλιος", το οποίο ενδιαφέρει τους Γερμανούς, ενώ έχει δοθεί ως "εγγύηση" για τη λήψη του νέου δανείου στο πλαίσιο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Πολλά κτίρια επίσης θα μπορούσαν να δοθούν προς εκμετάλλευση ή και να πουληθούν, ειδικά όσα είναι σε κεντρικούς δρόμους. Αλλωστε, πολλά κτίρια έμειναν άδεια μετά τη συνένωση που επέφερε ο Καλλικράτης αλλά και τις συγχωνεύσεις σχολείων.

Επίσης, θα μπορούσαν να μισθωθούν σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή να γίνει συγκέντρωση υπηρεσιών που τώρα δίνουν ενοίκια σε ιδιωτικά κτίρια.

Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις, θα μπορούσαν να κατασκευαστούν κτίρια για τη στέγαση υπηρεσιών με τη μέθοδο του leasing.

ΜΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
20% πιο χαμηλά το ταβάνι για τα ενοίκια

Το 75% των ακινήτων που χρησιμοποιούν οι ΟΤΑ είναι ιδιόκτητο, το 18% είναι μισθωμένο και το 7% έχει παραχωρηθεί. Ειδικά οι δήμοι έχουν το 80% των ακινήτων ιδιόκτητα, 7% παραχωρημένα και 13% μισθωμένα.

Τα περισσότερα ενοίκια καταβάλλονται στην Αττική (59%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 12% και η Κρήτη με 6%. Το 1/6 των δήμων δεν καταβάλλει καθόλου μισθώματα, το 1/4 καταβάλλει ελάχιστα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει το 15% των συνολικών. Σημαντικά μισθώματα καταβάλλουν επίσης οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πειραιώς, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης και Γλυφάδας. Λίγα μισθώματα καταβάλλουν 133 δήμοι, ενώ οι υπόλοιποι κινούνται σε μεσαία επίπεδα.

Υποχρεωτική 
Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του ζήτησε την υποχρεωτική μείωση κατά 20% των μισθωμάτων για τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών λόγω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης.

Επίσης, απαγορεύεται η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων μέχρι 30/6/2013, ενώ τα ενοίκια μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα παραμείνουν σταθερά και ίσα με το μίσθωμα της χρήσης Ιουλίου 2010, μειωμένο κατά 20%.

Σε περίπτωση που είχε συμφωνηθεί μείωση του μισθώματος σε ποσοστό μικρότερο του 20%, τότε το καταβαλλόμενο μίσθωμα μειώνεται από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου κατά το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι τη συμπλήρωση του ποσοστού 20%.

Β. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου