Φουρλής: Ανοίγει τις πύλες του το IKEA στη Σόφια

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Φουρλής: Ανοίγει τις πύλες του το IKEA στη Σόφια


«Πόδι» στη βουλγαρική αγορά επίπλωσης και ειδών κατοικίας βάζει και επίσημα ο όμιλος Φουρλή ολοκληρώνοντας στη Σόφια μεγάλη επένδυση, για την ανάπτυξη του σήματος της αλυσίδας ΙΚΕΑ. Το πρώτο κατάστημα της σουηδικής πολυεθνικής φίρμας στη Βουλγαρία πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στο τοπικό καταναλωτικό κοινό στις 20 Σεπτεμβρίου, σε ιδιόκτητο χώρο, στον περιφερειακό της Σόφιας.

«Το συνολικό ύψος της επένδυσης, μαζί με την αγορά του οικοπέδου, τα κτιριακά, το πρώτο stock και τα λοιπά έξοδα, διαμορφώθηκε σε περίπου 60 εκατ. ευρώ», επισήμανε στην «Η» ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου κ. Β. Φουρλής, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές (κι όχι μόνο) επενδύσεις στη Βουλγαρία.
7.500 κωδικοί
Το ΙΚΕΑ της Σόφιας καλύπτει στεγασμένη επιφάνεια 29.000 τ.μ. και από άποψη κτιριακών εγκαταστάσεων είναι το μεγαλύτερο ΙΚΕΑ του ομίλου, παρέχοντας ευρεία γκάμα με πάνω από 7.500 κωδικούς ειδών κατοικίας. Επίσης διαθέτει 1.200 θέσεις parking, εστιατόριο και καφετέρια, ενώ θα απασχολεί και περί τα 330 άτομα. «Το κατάστημα θα απευθύνεται τόσο στο κοινό της πρωτεύουσας όσο και σε καταναλωτές από γειτονικές πόλεις μέχρι και τη Φιλιππούπολη», είπε ο κ. Φούρλης και επιβεβαίωσε πως στόχος είναι για τον πρώτο χρόνο η επισκεψιμότητα να φθάσει τα 1,5 εκατ. πελάτες. Σε βάθος τριετίας, εξάλλου, ο στόχος του ομίλου, για την ΙΚΕΑ, είναι να κατακτήσει περί το 20% της αγοράς και να έχει καταστεί leader. Ο κλάδος στον οποίο δραστηριοποιείται η ΙΚΕΑ αντιπροσωπεύει συνολικά στη Βουλγαρία μια αγορά με ετήσια αξία που κυμαίνεται μεταξύ 400-500 εκατ. ευρώ και εκτός από τους ντόπιους παίκτες τη διεκδικούν, ήδη και μια σειρά από πολυεθνικές.
Περαιτέρω ανάπτυξη
Σύμφωνα με τις έρευνες που έχει εκπονήσει ο ελληνικός όμιλος, η αγορά της Βουλγαρίας «σηκώνει» μέχρι τρία καταστήματα ΙΚΕΑ. Ήδη με βάση αυτή τη διαπίστωση η διοίκηση της «Φουρλής» μελετά το επόμενο βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη του σήματος. «Έχουμε εντοπίσει 2-3 υποψήφιους χώρους για την ανάπτυξη του 2ου καταστήματος ΙΚΕΑ στη χώρα», αποκάλυψε ο κ. Φουρλής και εξήγησε πως πρόκειται για ακίνητα στην περιοχή της Βάρνας. Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, «η προετοιμασία του 2ου ΙΚΕΑ, θα αποτελέσει μικρότερη επένδυση από το αντίστοιχο της Σόφιας. Η προετοιμασία του δεν θα έχει ξεκινήσει νωρίτερα από 1 χρόνο από τώρα και θα είναι έτοιμο μετά το 2013».
Όσον αφορά στο 3ο σημείο πώλησης της σουηδικής φίρμας στη Βουλγαρία, διευκρίνισε πως εξετάζονται οι επιλογές του Μπουργκάς και της Φιλιππούπολης, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Εντός συνόρων δε, η αλυσίδα έχει περιλάβει στον προγραμματισμό της τη δημιουργία ΙΚΕΑ στην Κρήτη και αναζητά ακίνητα στην περιοχή του Ηρακλείου. Αυτή τη στιγμή η αλυσίδα διαθέτει στην Ελλάδα 5 σημεία πώλησης, με πωλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, το 2010 και όπως τονίζει ο κ. Φουρλής παρότι η αγορά του κλάδου τα δύο τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει 40%, «κερδίζουμε μερίδια και περιορίζουμε τις επιπτώσεις της κρίσης».

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου