Ένας νέος φόρος στα ακίνητα κάθε τρεις μήνες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ένας νέος φόρος στα ακίνητα κάθε τρεις μήνες

Ούτε έναν ούτε δύο. Έξι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις έχει επιβάλλει στα ακίνητα το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο του 2010. Πρόκειται για επιβαρύνσεις που έκαναν την επένδυση σε ακίνητα εξαιρετικά ασύμφορη. Αυτό συνέβαλε εν μέρει και στην καθίζηση της οικοδομής που βυθίζει και την οικονομία σε όλο και πιο μεγάλη ύφεση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το φορολογικό καθεστώς έναντι των ακινήτων που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά ελαχιστοποιούσε τη φορολογική επιβάρυνση των μεταβιβάσεων, με κάθε τρόπο, των ακινήτων και επιβάρυνε την κατοχή τους. Αυτο αρχικά ανετράπη από την κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, αλλά σταδιακά πλέον έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και η μεταβίβαση και η κατοχή ακινήτων. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2010 έχουν επιβληθεί στα ακίνητα οι εξής επιβαρύνσεις:

1. Επανήλθε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8-10% επί της αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Ο φόρος μεταβίβασης είχε καταργηθεί και είχε θεσπιστεί ο φόρος υπεραξίας με συντελεστές 0-20% (στη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας κτήσης και της αντικειμενικής αξίας πώλησης) ανάλογα με το χρόνο που είχε ο πωλητής το ακίνητο στην κατοχή και το τέλος συναλλαγής 1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας. 

2. Αυξήθηκαν οι συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής. Από 0-1% επί της μεταβιβαζόμενης αξίας ανεξαρτήτως αξίας ακινήτων, επιβλήθηκε κλίμακα με συντελεστή 0-20%. 

3. Επιβλήθηκε το 2010 έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους που είχαν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. 

4. Μειώθηκε φέτος το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τα 400.000 στα 200.000 ευρώ. 

5. Επιβλήθηκε από το 2010 τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες που χρησιμοποιεί κάθε φορολογούμενος, είτε ως ιδιοκτήτης είτε ως ενοικιαστής. Μάλιστα το τεκμήριο αυξήθηκε σημαντικά φέτος.

6. Ανακοινώθηκε χθες η επιβολή έκτακτου φόρου 0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλα τα κτίσματα.


capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου