Εκτός της εικοσάδας η Ερμού

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Εκτός της εικοσάδας η Ερμού


Εκτός της εικοσάδας με τις ακριβότερες εμπορικές πιάτσες παγκοσμίως βρίσκεται για πρώτη φορά η Ερμού, η οποία για το 2011 βρίσκεται στην 22η θέση έναντι της 19ης που βρισκόταν το 2010. 


Πτώση της ζήτησης και καθίζηση του λιανεμπορίου είναι τα δύο χαρακτηριστικά της αγοράς αυτή την στιγμή με τον ''πάτο'' του βαρελιού να μήν έχει φανεί ακόμη, τουλάχιστον όσον αφορά τη μείωση των πωλήσεων ακόμη και των μεγάλων αλυσίδων. Τη «βουτιά» του λιανεμπορίου επιβεβαιώνει και η τελευταία έρευνα της έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας, βάζει λουκέτο, ενώ σε άλλες εμπορικές περιοχές το ποσοστό εκτοξεύεται στο 30% όπως π.χ. στην οδό Πατησίων. 

Οπως επισημαίνεται πάντως στην τελευταία μελέτη (Σεπτέμβριος 2011) της Cushman & Wakefield, στη χώρα μας, η πτώση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο από το 2008 έχει οδηγήσει σε ισχνή ζήτηση όσον αφορά τις μισθώσεις νέων καταστημάτων. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται σε λίγους και μεγάλους διεθνείς παίκτες, οι οποίοι ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για τα καλά πόστα στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες και διαπραγματεύονται παράλληλα ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι πρότινος στην αγορά.

Μέσα στη γενικότερη απαισιοδοξία, η μελέτη βλέπει και ένα σχετικά παρήγορο στοιχείο για τους ιδιοκτήτες: Το γεγονός ότι τα ενοίκια καταστημάτων από τις αρχές του 2011 έχουν δείξει σημάδια σταθεροποίησης στα τρέχοντα επίπεδα, ύστερα από τη μεγάλη πτώση του 2010. Η τάση πάντως για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους παραμένει αρνητική. 

Οσον αφορά τους αριθμούς, τα ενοίκια στις μεγαλύτερες εμπορικές πιάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν σημειώσει από τις μεγαλύτερες μειώσεις των τελευταίων ετών και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: Η πτώση στην Ερμού τον Ιούνιο του 2011 κυμάνθηκε στο 11,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010, φθάνοντας όπως προαναφέρθηκε τα 195 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα ή 2.340 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο.

Το Κολωνάκι και ειδικότερα η Τσακάλωφ έχει υποστεί σαφώς μεγαλύτερο πλήγμα με την πτώση να διαμορφώνεται σε ετήσια βάση στο 17,9% και τα ενοίκια να βρίσκονται, κατά μέσο όρο, στα πέριξ των 115 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα ή 1.380 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο. Στη βασικότερη αγορά της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή η μείωση των ενοικίων κυμάνθηκε κάπου στο ενδιάμεσο, αφού διαμορφώθηκε στο 13,3%, στα 130 ευρώ το μήνα ή 1.560 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο. 

Οσον αφορά τις λοιπές αγορές, παγκοσμίως, η τριάδα των πιο ακριβών εμπορικών δρόμων διατηρήθηκε το 2011 ως είχε: Στην πρώτη θέση, η 5th Avenue στη Νέα Υόρκη όπου τα ενοίκια αγγίζουν τα 1.392 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, το Χόνγκ Κόγνκ με ελάχιστη διαφορά και το Τόκυο, στην τρίτη θέση με 645 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου