Στα επίπεδα του 2005 η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Στα επίπεδα του 2005 η κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης


Η αγορά ακινήτου της Θεσσαλονίκης δείχνει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς οι αλλεπάλληλοι φόροι και η οικονομική κρίση έχουν ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ζήτησης. Σε άνευ προηγουμένου τέλμα έχει περιέλθει η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγοραπωλησίες έχουν πέσει στα επίπεδα του 2005, καταγράφοντας συνολική πτώση 70% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ περίπου 10.000 νεόδμητες κατοικίες στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παραμένουν αδιάθετες.
Οι αρμόδιοι φορείς της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι οικοδομική δραστηριότητα που παραδοσιακά αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης έχει περιέλθει σε δραματική κατάσταση. Όπως τονίζουν, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνταν είτε στον κατασκευαστικό κλάδο είτε σε συναφή επαγγέλματα έχουν μείνει χωρίς εργασία, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές σε όλο το φάσμα της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι ενώ η πολιτεία διακηρύττει την πρόθεσή της να δώσει εκ νέου ώθηση στην εν λόγω αγορά, στην πράξη με τη διαρκή επιβολή φόρων επιδεινώνει την κατάσταση, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα που θα δώσουν λύση στο αδιέξοδο. Ως αποτέλεσμα, ένας κλάδος ο οποίος ήδη βρίσκεται στην εντατική, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει ελπίδες ανάρρωσης.

Μειωμένα κατά 50% τα συμβόλαια το 2011

«Ενδεικτικό στοιχείο της δεινής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι ότι στο οκτάμηνο του 2011 ο αριθμός των συμβολαίων εμφανίζεται μειωμένος κατά 50% σε σχέση με το 2010», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης Μιχάλης Αναγνώστου.

«Η αβεβαιότητα που επικρατεί μεταξύ των πολιτών και η κακή ψυχολογία λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, επιδρούν άκρως αρνητικά στην κτηματαγορά. Σε συνδυασμό, δε, με τους ολοένα και αυξανόμενους φόρους στο ακίνητο και την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, έχουν φέρει τον κλάδο προ αδιεξόδου», σημειώνει.

Ο κ. Αναγνώστου υπογραμμίζει ότι κτηματαγορά παρουσιάζει κάμψη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα συναντάται στα Δυτικά, όπου εκτός από τον μικρό αριθμό συμβολαίων παρατηρείται και μαζική φυγή από επαγγελματικά ακίνητα.

Ιδιαίτερα στα επαγγελματικά ακίνητα, επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει, η εμπορική τους αξία έχει εκμηδενιστεί, ενώ οι συνεχείς φόροι και η οικονομική κρίση έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται ένα κύμα λουκέτων, ακόμα και στο εμπορικό κέντρο της πόλης, τη στιγμή που το ενδιαφέρον από νέους ενοικιαστές ή αγοραστές είναι ανύπαρκτο.

Σε αδράνεια οι επιχειρήσεις του κλάδου

Όπως είναι φυσικό, η σχεδόν μηδενική ζήτηση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις οικοδομικές επιχειρήσεις της πόλης, αλλά και στα συναφή με αυτές επαγγέλματα.

«Αυτή τη στιγμή στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 8.000 με 10.000 αδιάθετα νεόδμητα ακίνητα, ενώ υπολογίζονται σε 40.000 για το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βόρειου Ελλάδος, Ιωάννης Παγώνης.

«Ως αποτέλεσμα οι οικοδομικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδράνεια, ενώ σφοδρό πλήγμα έχουν δεχτεί και οι επιχειρήσει με υλικά οικοδομών, αφού μόνο όσες έχουν εξαγωγική δραστηριότητα καταφέρνουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους», συνεχίζει.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι περίπου 100.000 οικοδόμοι έχουν βρεθεί χωρίς εργασία. «Αυτές οι 100.000 εργαζομένων δεν έχουν εισόδημα και ως εκ τούτου είναι άτομα τα οποία δεν τροφοδοτούν την πραγματική οικονομία μέσω της κατανάλωσης. Τα προβλήματα της οικοδομής, μετατρέπονται σε προβλήματα όλης της οικονομίας», τονίζει με νόημα.

Ακόμα, εκτιμά ότι μόνο με γενναία αναπτυξιακά μέτρα θα μπορέσει να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και ως εκ τούτου κατακεραυνώνει την κυβερνητική πολιτική που επιβαρύνει με όλο και περισσότερους φόρους το ακίνητο.

Ωστόσο, χαρακτηρίζει μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση την άρση του «πόθεν έσχες», αφού σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτό κεφάλαια από την παραοικονομία θα κατευθυνθούν προς την πραγματική οικονομία. Επίσης, χαιρετίζει και τον αποχαρακτηρισμό της Θεσσαλονίκης από παραμεθόριο περιοχή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής θα αρχίσουν να είναι ορατά από την επόμενη χρονιά.

«Πρέπει να επενδύσουμε στο κτήριο»

«Στην αγορά ακινήτου έχει διαμορφωθεί μια ισορροπία τρόμου. Η ανασφάλεια και η έλλειψη χρηματοδότησης από της τράπεζες οδήγησαν σε πτώση 20% πέρσι την αγορά, ενώ σημαντική κάμψη αναμένεται και το 2011», σημειώνει από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης και μέλος του ΔΣ της Central European Real Estate Associations Network (CEREAN), Νίκος Μανομενίδης.

Κατά τον ίδιο, τη δεδομένη στιγμή, για να ξεφύγει η αγορά από το τέλμα το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στις αναπλάσεις και στα προγράμματα βελτίωσης της ποιότητας κατοικίας.

«Οι νέες κατασκευές δείχνουν να μην έχουν προοπτική. Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν 50.000 άνθρωποι στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα κατασκευάστηκαν 100.000 νέα διαμερίσματα», σημειώνει.

«Ωστόσο, ενώ η αγορά καινούριας κατοικίας δείχνει να έχει παγώσει, στα καλής ποιότητας μεταχειρισμένα παρατηρείται κίνηση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να επενδύσουμε στα υπάρχοντα κτήρια, δίνοντας νέα πνοή στην αγορά», υποστηρίζει.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου