800 εκατ. ο κουμπαράς του δημόσιου real estate

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

800 εκατ. ο κουμπαράς του δημόσιου real estate


Μοχλός ανάπτυξης: Το σχέδιο πώλησης και μίσθωσης κτιρίων του Δημοσίου θα έχει θετικά αποτελέσματα στον χώρο του real estate, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης
Τη ΓΑΔΑ, υπουργεία, εφορίες και άλλα «φιλέτα» της κτηματαγοράς περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο με τα ακίνητα του Δημοσίου.
Το σχέδιο Πώλησης και Ταυτόχρονης Μίσθωσης κτιρίων του Δημοσίου που εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, υπό την αίρεση βέβαια ότι θα εφαρμοστεί με σαφείς επιχειρησιακούς στόχους και με επιχειρηματικό πλάνο και όχι με αμιγώς δημοσιονομικούς, ήτοι εισπρακτικούς όρους.
Το εν λόγω σχέδιο, που χρονολογείται από τον Φεβρουάριο του 2009, ερείδονταν σε μια σειρά παραδοχών που αφενός έχουν αλλάξει, λόγω της αλλαγής του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, εντός του οποίου καλείται να εφαρμοστεί και αφετέρου είναι δύσκολο να εντοπιστούν και να σταθεροποιηθούν οι νέες επιχειρησιακές παραδοχές.

Ωστόσο, παρά την ευρύτερη οικονομική ρευστότητα, το σχέδιο θα έχει θετικά αποτελέσματα στο χώρο του real estate, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Σχέση κόστους-ποιότητας 
Αυτό δύναται να συμβεί διότι προβλέπει:
  • Tη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας, ώστε να ανταποκριθεί σε σαφείς στόχους, όπως ο περιορισμός της άμεσης δημοσιονομικής επιβάρυνσης.
  • Tην εκμετάλλευση κεφαλαίων που παραμένουν αδρανή και δεσμευμένα σε υφιστάμενα ολοκληρωμένα έργα.
  • Tην επίτευξη της βέλτιστης σχέσης κόστους ? ποιότητας υπηρεσιών στέγασης στο συνολικό κύκλο ζωής των έργων (οικονομική αποδοτικότητα).
  • Tην ιεράρχηση και επιτάχυνση των ρυθμών κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του Δημοσίου.
Το Πρόγραμμα Πώλησης και Ταυτόχρονης Μίσθωσης, όπως είχε καταρτισθεί ως Επιχειρηματική Πρόταση, στοχεύει στην εκμετάλλευση της υφιστάμενης Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, με κατάλληλη αξιοποίηση της οποίας το Δημόσιο θα μπορούσε να αντλήσει πόρους έως και €800 εκατ.

Οι βασικοί στόχοι είναι:
  • Nα αξιοποιήσει την υφιστάμενη ακίνητη περιουσία του αποδεσμεύοντας πόρους (χρηματοδοτική αξιοποίηση ακινήτων/monetization of assets).
  • Nα κοστολογήσει και να εξορθολογήσει τη στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών
  • Nα μεταβιβάσει κινδύνους σε ιδιωτικούς φορείς με ικανοποιητική σχέση αξίας κόστους και
  • Nα βελτιώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στέγασης.

Επιπλέον, το επιχειρησιακό σχέδιο αποβλέπει στην κατανόηση αφενός και αντιμετώπιση αφετέρου του σύνθετου πλέγματος ευθυνών και κινδύνων που προκύπτουν σε βάθος χρόνου για το Δημόσιο από συναλλαγές αυτού του είδους. Βασικές παραδοχές είναι ότι:
Το Δημόσιο παραμένει αντισυμβαλλόμενος για μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω των 20 ετών)
Στο διάστημα αυτό αναλαμβάνει συμβατικά ευθύνες ως μισθωτής, ενώ διατηρεί απαιτήσεις από τον εκμισθωτή ως προς το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών στέγασης.
Δεδομένου πως οι συναλλαγές προβλέπουν δικαιώματα του Δημοσίου (π.χ. επέκτασης μίσθωσης, επαναγοράς), απαιτείται η διαχείριση των δικαιωμάτων αυτών σε βάθος χρόνου.
Απαιτείται ενιαία αντιμετώπιση από πλευράς ελληνικού Δημοσίου τόσο για τη διενέργεια του διαγωνισμού μέχρι την ανάθεση όσο και για τη διαχείριση της σύμβασης μέχρι τη λήξη της.

Οι παραπάνω πληροφορίες, έτσι όπως είχαν συγκροτηθεί, ως ένα καλά επεξεργασμένο επιχειρηματικό σχέδιο για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων με στόχο την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος Πώλησης και Ταυτόχρονης Μίσθωσης.

Το Δημόσιο, παρά τις εύλογες, εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, έχει να παρουσιάσει ώριμο και αξιόλογο έργο, αρκεί να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν καταλλήλως αυτές οι "νησίδες αριστείας". Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται επαρκής συντονισμός. Τα σχέδια για μια επωφελή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας υπάρχουν και η θετική βούληση υφίσταται.

*O Bασίλης Μαγκλάρας είναι αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του Ι.ΣΤ.Α.ΜΕ. και προϊστάμενος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Κ.Ε.Δ.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου