Στη κόψη του ξυραφιού η Arcon

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Στη κόψη του ξυραφιού η Arcon


Απανωτά τα πλήγματα για το εγχώριο real estate ύστερα και από την αίτηση της Arcon Constructions για τη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99.

Η διοίκηση του Σ. Οικονομίδη κατέφυγε στη λύση του περίφημου άρθρου του Πτωχευτικού Κώδικα λόγω της μεγάλης μείωσης του αντικειμένου της εταιρείας ως επακόλουθο της μεγάλης ύφεσης που πλήττει το εγχώριο real estate, έστω κι αν η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για την ανάληψη έργων στο εξωτερικό.

Η αίτηση της εταιρείας για το αν θα διαταχθεί το άνοιγμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής αναμένεται να συζητηθεί σε ένα μήνα περίπου, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ από την πλευρά της η εταιρεία δηλώνει προς το δικαστήριο ότι στην περίπτωση που λάβει τις προκαταβολές από νέα έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό θα παραιτηθεί από τη διαδικασία. 

Σημειώνεται εδώ ότι πρίν από ένα δίμηνο περίπου η εταιρεία είχε ανακοινώσει την ανάληψη νέου έργου στον τομέα της οδοποιίας στην περιοχή της Κασπίας, συνολικού ύψους άνω των €320 εκατ., επισημαίνοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν το μεγαλύτερο που έχει αναλάβει στην ιστορία της η Arcon. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η εταιρεία, η συμφωνία προέβλεπε και την είσπραξη προκαταβολής 30% για το έργο- σημαντική ʽ'ένεση'' για τα οικονομικά της.


Πέραν των νέων αγορών και ελλείψει έργων στο εσωτερικό, ο όμιλος συνεχίζει τις προσπάθειές του για την ανάληψη έργων στις ξένες αγορές όπου ήδη δραστηριοποιείται όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα λόγω της κρίσης το αντικείμενό της έχει περιορισθεί σημαντικά. 

Πάντως, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η εταιρεία επεσήμανε και ο ορκωτός ελεγκτής στον ισολογισμό του 2010, αναφέροντας ότι η μητρική εταιρεία χρειάζεται ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της. Για το 2010, η Arcon Constructions ΑΤΕ είχε πτώση του τζίρου της σε επίπεδο ομίλου στα €50,1 εκατ.  από €65,4 εκατ., ενώ είχε και υψηλές ζημίες μετά από φόρους που έφθασαν τα €8,08 εκατ.από €4,25 εκατ. Βάσει του ισολογισμου, το σύνολο των υποχρεώσεων για τον όμιλο ανέρχεται στα €119,6 εκατ., εκ των οποίων τα 56,6 εκατ. αντιστοιχούν σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, €22,5 εκατ. σε βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις και €30,5 εκατ.σε λοιπές βραχυπρόθεσμες.

Eπιπλέον, επί των επενδύσεων σε ακίνητα των θυγατρικών του ομίλου έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας προσημειώσεις ποσού €44,5 εκατ.
Η Αrcon διαθέτει μακροχρόνια παρουσία στο εγχώριο real estate, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη και επεκτείνοντας την παρουσία της στην Αθήνα τη δεκαετία του '90. Πολύ καλό στο όνομά της έκανε η συνεργασία της με τα Attica, όταν ανέλαβε την κατασκευή και διαμόρφωση του πρώτου καταστήματος στο Σύνταγμα, ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι Fokas, Nike, Emporio Armani, Παρουσίαση, Γενική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Starbucks, Mc Donald's, Pizza Hut κ.α. 

Ο ίδιος ο κ. Οικονομίδης συμμετείχε εξ αρχής στο μετοχικό σχήμα της Αττικά Πολυκαταστήματα και της North Landmark που ʽ'τρέχουν'' τα δύο Attica στο Σύνταγμα και το Μαρούσι (το Golden).


red.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου