Υψηλοί στόχοι για τα αυθαίρετα Δύσκολη η είσπραξη 600 εκατ. μέχρι τέλους του έτους, λόγω μείωσης των προστίμων

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Υψηλοί στόχοι για τα αυθαίρετα Δύσκολη η είσπραξη 600 εκατ. μέχρι τέλους του έτους, λόγω μείωσης των προστίμων


Δυσοίωνα προμηνύονται τα αποτελέσματα από τη ρύθμιση περί της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, που ψηφίστηκε με κάποιες αλλαγές από το αρχικό σχέδιο νόμου εντός της εβδομάδος, καθώς φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι δύσκολα θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών για άντληση υψηλών εσόδων, έστω και αν η καταβολή της πρώτης δόσης για την «τακοποίηση» του αυθαιρέτου μετατράπηκε σε δύο αντί για οκτώ μήνες που προβλεπόταν αρχικά (αρχές Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δημοσιεύθηκε κατά την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, τα έσοδα έως το τέλος του 2011 μόνο από την είσπραξη του παραβόλου αναμένεται να διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες αλλαγές στον υπολογισμό των προστίμων, η σχετική πρόβλεψη δύσκολα θα επιβεβαιωθεί. Ενας από τους βασικότερους λόγους είναι η μείωση των λεγόμενων «εισφορών νομιμοποίησης», καθώς βάσει αυτών η πλειονότητα όσων είχαν καταβάλει στο παρελθόν τα υπέρογκα πρόστιμα δεν υποχρεούται να συμμετάσχει στη σημερινή διαδικασία. Αντίστοιχα, με βάση τις τελευταίες αλλαγές, το πρόστιμο για αυθαίρετα χωρίς οικοδομική άδεια διπλασιάζεται και δεν τριπλασιάζεται, όπως σχεδιαζόταν αρχικά. Παράλληλα, το ύψος των προστίμων για ακίνητα που οικοδομήθηκαν πριν από το 1983 διαμορφώνεται με βάση συντελεστή 0,15 από 0,2.

Ακόμα μία αλλαγή, η οποία συγκέντρωσε τις αντιδράσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προβλέπει ότι προϋπόθεση για κάθε μεταβίβαση (οποιασδήποτε κατοικίας, αυθαίρετης ή μη) από τη δημοσίευση του νόμου και μετά είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό, που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου. Η υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να γίνει για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου (28.7.2011) και όχι, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι 28.4.2010.
Ο στόχος της εν λόγω διάταξης είναι να παράσχει ένα πρόσθετο κίνητρο στους ιδιοκτήτες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση. Η ΠΟΜΙΔΑ από την πλευρά της επισήμανε πως προστίθεται ένα ακόμα «χαράτσι» στις μεταβιβάσεις (μέσω της αμοιβής που θα εισπράττει ο μηχανικός), ενώ τονίζει ότ η άμεση ισχύς της διάταξης αυτής θα παγώσει τις συναλλαγές ακινήτων για αόριστο χρονικό διάστημα έως ότου λυθούν τα θέματα αμοιβών, παρακρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών κ. λπ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου