Oι developers απαιτούν κινήσεις

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Oι developers απαιτούν κινήσεις

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Oικοδομών απέστειλε στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστολή με κινήσεις που θεωρεί πως πρέπει να γίνουν προκειμένου η κυπριακή κτηματαγορά να πάρει οικονομικές ανάσες αλλά και την απαραίτητη ανάπτυξη.
Ο Σύνδεσμος προτάσσει τέσσερεις βασικές κινήσεις τις οποίες θεωρεί πως πρέπει άμεσα να γίνουν, αφού η αγορά ακινήτων της Κύπρου βιώνει εδώ και δύο χρόνια μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της.
Τα μεταβιβαστικά τέλη, ο φόρος κεφαλαιουχικών κερδών αλλά και η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας είναι τα βασικά ζητήματα που οι developers αξιολογούν ως βαρύνουσας σημασίας θέματα και που χρίζουν άμεσων λύσεων.
Αναλυτικά  η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο τομέας της κτηματαγοράς και των κατασκευών αποτέλεσε έναν από τους βασικότερους μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου μας, με σημαντικότατη συνεισφορά στο βιοτικό επίπεδο του Κύπριου πολίτη, στην εργασία αλλά και στα δημόσια ταμεία. Γι’ αυτό, εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, του κατ’ εξοχήν εκπροσώπου του τομέα, θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι είναι προς όφελος όλων η συνέχιση αυτής της θετικής εικόνας για το καλό του τόπου μας.

Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η πορεία αυτού του τόσο σημαντικού για την ανάπτυξη του τόπου τομέα, υπέστη καίριο πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική κρίση με επιβράδυνση και απώλεια αγοραστών που υπερβαίνει το 70%. Από πολύ νωρίς, από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Σύνδεσμός μας είχε εντοπίσει τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργούνταν και είχε υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κυπριακή οικοδομική βιομηχανία και κτηματαγορά (Νοέμβριος 2008 – επισυνάπτονται).
Θα θέλαμε επιπροσθέτως να επισημάνουμε ότι η επιβολή νέων φορολογιών στις επιχειρήσεις, σε περιόδους κρίσης και δραματικής αύξησης της ανεργίας, το μόνο που μπορεί να προκαλέσει είναι περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, αποστέρηση των επιχειρήσεων από πολύτιμο κεφάλαιο κίνησης και περαιτέρω μείωση της απασχόλησης. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, αναπόφευκτα και αντίθετα με ότι επιδιώκεται, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων με σοβαρό το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών φαύλου κύκλου όπου δεδομένη αύξηση των συντελεστών φορολογίας οδηγεί σε μείωση των εσόδων δημιουργώντας την ανάγκη περαιτέρω αύξησης της φορολογίας και ούτω καθεξής.
Τονίζουμε ξανά ότι η οποιαδήποτε φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας θα επιδεινώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης του κλάδου ενώ ή κυβέρνηση θα έπρεπε να στοχεύει στην παροχή κινήτρων και μέτρων προς αναζωογόνηση και αναθέρμανση της αγοράς (μέτρα τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα). Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν ξανά τα έσοδα του κράτους από τη βιομηχανία, τα οποία μεταξύ 2007 και 2010 μειώθηκαν κατά  €700 εκατομμύρια με τάση περαιτέρω συρρίκνωσης.
Με την ευκαιρία της σύγκλησης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων την ερχόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για αναχαίτιση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η οικονομία, θα θέλαμε και εμείς να σας υποβάλουμε τις εισηγήσεις μας για άμεση λήψη μέτρων προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην κυπριακή οικονομία.
Οι πιο κάτω εισηγήσεις μας αποτελούν μέρος της προσπάθειας που θα πρέπει να καταβληθεί για να υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για ολόκληρη την οικονομία. Πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών των ακινήτων και θα διευκολύνουν τους Κύπριους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη.
Οι κυριότερες από αυτές είναι:
1. Αφαίρεση μεταβιβαστικών τελών όπου επιβάλλεται Φ.Π.Α. Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που επιβάλλει Φ.Π.Α. χωρίς κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών. Το μέτρο αυτό δεν θα επηρεάσει τα έσοδα του κράτους παρά μόνο μετά από 5 -10 χρόνια (μέχρι τότε η οικονομία θα έχει ομαλοποιηθεί). Είναι επίσης ένα μέτρο που βοηθά ιδιαίτερα τους χαμηλά αμειβόμενους και μπορεί να παρουσιαστεί ως επιπρόσθετο μέτρο κοινωνικής πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό θα αυξηθούν παράλληλα τα έσοδα του κράτους διότι θα γίνουν περισσότερες πράξεις από τις οποίες θα εισπραχθεί ως φορολογία/τέλη το 22% από το συνολικό 27% με το οποίο επιβαρύνεται η ακίνητη ιδιοκτησία.
2. Οι κλίμακες μεταβιβαστικών τελών πρέπει να διαφοροποιηθούν και να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή εικόνα. Τα μεταβιβαστικά τέλη καθορίστηκαν με κοινωνικό σκοπό πριν από δέκα χρόνια, όταν ένα μέσο διαμέρισμα ήταν ΛΚ30.000 (51.000 ευρώ), σε 3% για τις πρώτες ΛΚ50.000 (85.000 ευρώ), 5% οι επόμενες ΛΚ50.000 (85.000 ευρώ) και 8% για επιπλέον ποσά ώστε να μπορεί κάποιος να αποκτήσει στέγη με χαμηλά μεταβιβαστικά, στην προκειμένη περίπτωση μόνο ΛΚ900 (1500 ευρώ). Σήμερα το ίδιο διαμέρισμα στοιχίζει ΛΚ120.000 (200.000 ευρώ) και ο πολίτης καλείται να πληρώσει μεταβιβαστικά ύψους 9.000 ευρώ και επιπλέον 30.000 ευρώ ΦΠΑ, δηλαδή 2600% περισσότερη φορολογία.
3. Μείωση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών και αύξηση των αφορολογήτων ποσών, σε αρχικό στάδιο για μίαν περίοδο τριών τουλάχιστον χρόνων (που είναι τα ίδια εδώ και 20 χρόνια) ώστε να κρατηθεί ο αριθμός των πράξεων σε λογικά επίπεδα. Η μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών θα οδηγήσει στην προώθηση της διαθεσιμότητας των ακινήτων που προορίζονται για κατασκευαστικά έργα και θα συμβάλει θετικά στην αναθέρμανση της αγοράς. Μόνο έτσι θα εκλείψει το φαινόμενο της δημιουργίας «παραοικονομίας» και των στρεβλώσεων που παρατηρούνται από τη μη δήλωση της πραγματικής αξίας πώλησης. Ταυτόχρονα το κράτος θα εισπράττει τα πραγματικά τέλη που αντιστοιχούν σε κάθε πράξη αγοραπωλησίας και ειδικά τα μεταβιβαστικά τα οποία σήμερα δεν μπαίνουν στα ταμεία του κράτους αφού «χάνονται» λόγω δήλωσης χαμηλότερης αξίας.
4. Παράλληλα, το θέμα που αφορά την επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποτελέσει θέμα συζήτησης σ’ ένα ευρύτερο πακέτων μέτρων. Εισηγούμαστε όπως αναδιαμορφωθεί το όλο καθεστώς με την ενοποίηση όλων των φορολογιών και το διαχωρισμό τους σε φορολογία απόκτησης και φορολογία κατοχής έτσι ώστε, αφενός ο πολίτης να γνωρίζει ακριβώς τι θα πληρώνει εξαρχής και αφετέρου το κράτος να εισπράττει τα έσοδα που του αναλογούν σε μια απλοποιημένη βάση και χωρίς επιπλέον διοικητικό κόστος. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση του όλου θέματος.
Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά ότι για να μπορέσει να αναθερμανθεί η αγορά και να συνεχίσει ο τομέας την ουσιαστική συμβολή του στην οικονομία του τόπου, θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ως μέρος ενός συνολικού πακέτου και όχι αποσπασματικά.

inbnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου