Τριάντα εφτά χρόνια έχουν περάσει από το 1974. Τότε που ο Μάνος Λοΐζος είχε γράψει τον δίσκο «Καλημέρα ήλιε», όπου στο ομότιτλο τραγούδι - αυτές τις μέρες ήρθε δραματικά στην επικαιρότητα, μετά την «ανοιχτή επιστολή» της κόρης του συνθέτη Μυρσίνης στον Πρωθυπουργό - ακουγόταν ο στίχος «θα τον τρελάνουμε τον φίλο, σίγουρα ναι». Σκεφτόμουν, λοιπόν, το τραγούδι και συνάμα πολλούς έλληνες πολιτικούς. Που κι αυτοί θα μας τρελάνουν, «σίγουρα ναι», αν δεν μας έχουν τρελάνει ήδη.
Λένε συνεχώς οι πολιτικοί, από την εποχή του Μητσοτάκη κυρίως, αλλά και πιο πριν, ότι το κράτος μας είναι τεράστιο και ξεχαρβαλωμένο και πρέπει οπωσδήποτε να το μειώσουμε αισθητά, γιατί θα μας πετάξει στα βράχια. (Οπως κι έγινε). Αλλά το κράτος δεν μικραίνει! Και όλο πληρώνει (από την τσέπη των εργαζομένων και των συνταξιούχων πρωτίστως) τεράστια ποσά. Κόβονται, υποτίθεται, οργανισμοί, ιδρύματα, υπηρεσίες, φορείς κ.λπ., όμως τα έξοδα μένουν τα ίδια ή και μεγαλώνουν. Μυστήρια πράγματα ή μάλλον ελληνικά.
Να κάνω, εδώ, μια στάση: στους φορείς αυτούς, τους οργανισμούς και τα ρέστα υπάρχουν εργαζόμενοι. Που δεν είναι δυνατόν να μείνουν στον δρόμο. Δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα, ιδίως σε μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και συνεχών αλμάτων της ανεργίας. Θέλω να πω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να βάζεις λουκέτο σε ένα κρατικό ίδρυμα, γιατί πίσω από αυτό το ίδρυμα υπάρχουν άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις, τους οποίους φυσικά δεν μπορείς να αγνοήσεις. Επομένως, όταν λέμε να κλείσει ο τάδε οργανισμός, θα πρέπει να παίρνουμε υπόψη μας αυτόν τον παράγοντα πριν απ' όλα.
Μου έκανε εντύπωση η παράθεση κάποιων επίσημων στοιχείων (απαντήσεις υπουργών και άλλων αρμοδίων σε ερωτήσεις του) που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης. Κυρίως, με εντυπωσίασε το γεγονός ότι το ανίκανο κράτος μας, που όλο λεφτά μας ζητάει για να μπαλώνει τις τεράστιες «τρύπες» του, έχει μια πολύ θολή ιδέα για το ύψος της κρατικής περιουσίας. Μερικά παραδείγματα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Ακινήτων του ΚΕΔ, τα δημόσια ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται σε 71.000. Προωθείται ήδη (15/12/10) η ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου, ώστε στη συνέχεια με τη συνδρομή εξειδικευμένων συμβούλων να διερευνηθεί η αξία τους.
Ολυμπιακά Ακίνητα (σύνολο 15): η εμπορική αξία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί. Επίσης, δεν έχει καθορισθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών (4/2/2011).
Αττικό Μετρό: η εταιρεία, σύμφωνα με τα λογιστικά της στοιχεία έχει στην κυριότητά της οικόπεδα συνολικής αξίας 175.340.270 και κτίσματα αξίας 1.974.688,73 ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης της δυνατότητας εκποίησής τους (24/1/2011)!
Ακίνητη περιουσία ΟΤΕ: εκτιμάται ότι η αξία των οικοπέδων ανέρχεται στο ποσό των 4.153.629.000 και των κτιρίων στο ποσό των 6.203.370.000.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν...
ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
taneaonline
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου