Η αύξηση του ευρωεπιτοκίου ανεβάζει και τις επισφάλειες

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η αύξηση του ευρωεπιτοκίου ανεβάζει και τις επισφάλειες



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραβλέποντας τη σοβούσα κρίση, προχώρησε χθες σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της από την αρχή του έτους, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 1,5%.
Το ακριβότερο χρήμα πλήττει όλους τους Ευρωπαίους δανειολήπτες, όμως σε πιο δεινή θέση βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, καθώς στο «λογαριασμό των κυβερνητικών μέτρων που πρέπει να πληρώσουν» προστίθεται ακόμη ένα φουσκωμένο κονδύλι για την εξυπηρέτηση των δανείων.
Για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο η πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση από την αρχή του έτους είναι της τάξης των 30 με 50 ευρώ. Ωστόσο οι στατιστικές που έχουν στη διάθεσή τους τόσο οι τραπεζίτες όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος «κοκκινίζουν» ολοένα και περισσότερο.
Η νέα αυτή αύξηση των επιτοκίων, η οποία αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών δεν πρόκειται να είναι η τελευταία για φέτος, θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση αυξάνοντας τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.

Στο 13%-14% έχουν ανεβεί τα κόκκινα
Ηδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ο σχετικός δείκτης των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 10%, που ήταν στο τέλος του 2010, έχει εκτιναχτεί στο 13% με 14%. Σε απόλυτα νούμερα αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο έχουν ξεπεράσει τα 33 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα ήταν μεγαλύτερο, αν οι τράπεζες δεν προχωρούσαν συστηματικά όλο αυτό το διάστημα σε ρυθμίσεις δανείων.
Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια του 2010 ρυθμίστηκαν τουλάχιστον 250.000 δάνεια, περιορίζοντας έτσι το συνολικό ποσό των λεγόμενων κόκκινων δανείων κατά περίπου 4 δισ. ευρώ.
Δεν εξυπηρετούνται 8 δισ. στεγαστικά
Βέβαια δεν βρίσκονται στην ίδια ζώνη κινδύνου όλες οι κατηγορίες χορηγήσεων. Ομως ακόμη και στα στεγαστικά δάνεια, όπου κατά παράδοση οι δανειολήπτες ήταν από τους πλέον συνεπείς, η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δραματική.
Ετσι από τα 79 δισ. ευρώ, που είναι το σύνολο των στεγαστικών που οφείλουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες, περίπου τα 8 με 8,5 δισ. ευρώ έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται κανονικά.
Η αδυναμία των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τα δάνειά τους κινδυνεύει να μετατρέψει τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής στην κυριότητά τους έχουν περιέλθει 150.000 με 200.000 προσημειωμένα ακίνητα.
Στην καταναλωτική πίστη τώρα, όπου οι δανειολήπτες δεν αντιμετωπίζουν την απειλή της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού, το κίνημα «δεν πληρώνω» έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Υπολογίζεται ότι από τα 34 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το χρέος των νοικοκυριών σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, περίπου το ένα τέταρτο, ήτοι 8 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Στα επιχειρηματικά δάνεια, παρά τα ηχηρά κανόνια, το ποσοστό των κόκκινων δανείων περιορίζεται στο 9%, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
Πάντως έπειτα από απαίτηση των δανειστών μας στο τελευταίο Μνημόνιο περιελήφθη όρος που υποχρεώνει την Τράπεζα της Ελλάδος να αναθέσει σε ελεγκτική εταιρεία να αναζητήσει στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών τυχόν ...«κρυμμένους σκελετούς».
Η τρόικα ενδιαφέρεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ελεγχθεί διεξοδικά οι ισολογισμοί των τραπεζών, έτσι ώστε να έχει μια εικόνα για τα πρόσθετα κεφάλαια που ενδεχομένως να απορροφήσει η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, στην περίπτωση που παραστεί σχετική ανάγκη.
Πάντως προκειμένου να μη διογκωθούν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες συνεχίζουν και φέτος να αναχρημοτοδοτούν προβληματικά δάνεια. Παράλληλα προχωρούν σε διευκολύνσεις, όπως η παράταση της διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων και η ρύθμιση οφειλών από πιστωτικές κάρτες σε πολλές άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Η πολιτεία από την πλευρά της προχώρησε νομοθετικά στην αναστολή όλων των πλειστηριασμών ή κατάσχεσης που αφορούν απαιτήσεις από στεγαστικά πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου.
Πηγή: enet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου