50.000 κατοικίες στη... ζώνη του πλειστηριασμού

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

50.000 κατοικίες στη... ζώνη του πλειστηριασμού


Medium_1
Αν δεν αναστέλλονταν για δεύτερη φορά οι πλειστηριασμοί για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ, περισσότερα από 50.000 σπίτια θα έβγαιναν στο σφυρί.
Αύξηση 60%
Οι διαταγές πληρωμών, που είναι ένα βήμα πριν από το κατασχετήριο, θα σημειώσουν αύξηση 60% το 2011 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών, Ευάγγελο Κρητικό
Σε ωρολογιακή βόμβα για την κτηματαγορά, το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία γενικότερα, τείνει να μετατραπεί η αδυναμία χιλιάδων δανειοληπτών να πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε για δεύτερη φορά να δώσει αναστολή στους πλειστηριασμούς για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, τότε περισσότερα από 50.000 κατοικίες θα έβγαιναν στο σφυρί την ίδια μέρα.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι θα δημιουργούσε υπερπροσφορά ακινήτων, από την άλλη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις τράπεζες καθώς οι αγοραστές δεν είναι πολλοί την περίοδο αυτή. Ετσι, αφενός χιλιάδες δανειολήπτες θα έμεναν χωρίς σπίτι και αφετέρου τα τραπεζικά ιδρύματα θα γέμιζαν τα χαρτοφυλάκιά τους με ακίνητα που δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν.
Επιδείνωση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών, Ευάγγελο Κρητικό, "οι διαταγές πληρωμών, που είναι ένα βήμα πριν από το κατασχετήριο, θα σημειώσουν αύξηση 60% το 2011 σε σύγκριση με πέρυσι. Συνολικά το 2010 εκδόθηκαν περί τις 105 χιλιάδες διαταγές πληρωμών και φέτος εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουν τις 150.000. Από αυτές, τουλάχιστον 50.000 θα καταλήξουν σε κατασχετήρια και τα σπίτια μπορεί να βγουν στο σφυρί".
Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας είναι αποκαλυπτικά. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου δικάζονται υποθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ, πέρυσι είχαν εκδοθεί 12.000 διαταγές πληρωμών. Φέτος, μέχρι 28 Μαρτίου είχαν εκδοθεί 20.000 διαταγές. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που δικάζονται υποθέσεις χρεών άνω των 12.000 ευρώ, πέρυσι εκδόθηκαν 24.000 διαταγές, το 2009 εκδόθηκαν 12.500 διαταγές, ενώ φέτος μέχρι 3 Μαρτίου 2012 είχαν εκδοθεί 17.948 διαταγές πληρωμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαταγή πληρωμής εκδίδεται συνήθως μετά πάροδο άνω των έξι μηνών κατά την οποία ο πελάτης δεν δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε διακανονισμό της οφειλής του. Ομως πολλές τράπεζες προχωρούν στη διαδικασία και νωρίτερα, ακόμη και σε έναν ή δύο μήνες. Οπως επισημαίνει ο κ. Κρητικός, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα σημειωθεί έκρηξη στον αριθμό των κατασχέσεων. "Αφενός τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα είναι αυξημένα παρά τις περισσότερες ενισχύσεις κι αφετέρου τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε φόρους, τέλη κ.λπ.", τονίζει.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες το μόνο που κάνουν είναι να διαπραγματεύονται με τους κακοπληρωτές και να αυξάνουν τον χρόνο αποπληρωμής μειώνοντας τη δόση. Με τα "κόκκινα" δάνεια να έχουν ξεπεράσει το 10% το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συμβιβαστούν αφού και οι κατασχέσεις σπιτιών δεν αποβαίνουν προς όφελός τους.
ΟΣΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ 5ΕΤΙΑ
500.000 ιδιοκτήτες οι νέοι εγκλωβισμένοι
Μια δεύτερη βόμβα για την κτηματαγορά είναι ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών που αγόρασαν την τελευταία 5ετία με δάνειο (κάποιοι τους υπολογίζουν σε 500.000) χρωστούν στις τράπεζες ποσά μεγαλύτερα απ' ό,τι είναι η σημερινή αξία του ακινήτου. Κι αυτό γιατί οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια που εκτιμήθηκαν από τις τράπεζες.
Αν δηλαδή κάποιος αγόρασε το 2007 ένα σπίτι 200.000 ευρώ παίρνοντας δάνειο, σήμερα πληρώνει τις οφειλές του στην τράπεζα αλλά το ακίνητο είναι φθηνότερο κατά 15% μεσοσταθμικά, δηλαδή έχει αξία 170.000 ευρώ.
Περισσότερο χαμένοι
Οι περισσότερο χαμένοι είναι όσοι αγόρασαν το 2006, όταν δηλαδή οι τιμές βρίσκονταν στο ανώτερο σημείο. Από τα μέσα του 2006 μέχρι σήμερα οι τιμές καταγράφουν σημαντικές απώλειες που φτάνουν σε ορισμένες περιοχές και το 30%. Το άνοιγμα της "ψαλίδας" μεταξύ του δανείου και της σημερινής αξίας του ακινήτου, αποτέλεσε την αρχή του σπασίματος της "φούσκας" τόσο στην Ισπανία όσο και στις ΗΠΑ. Κι αυτό, διότι οι ιδιοκτήτες που χρωστούν μεγάλα ποσά στις τράπεζες όταν ξέσπασε η κρίση και θέλησαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους διαπίστωσαν ότι είτε δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν είτε η αξία τους δεν κάλυπτε το δάνειο.
Προς το παρόν, δεν συμβαίνει αυτό και στην Ελλάδα η επιδείνωση, ωστόσο, της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις και σε κατάρρευση της κτηματαγοράς.
Β. Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
Αύξηση 60%
Οι διαταγές πληρωμών, που είναι ένα βήμα πριν από το κατασχετήριο, θα σημειώσουν αύξηση 60% το 2011 σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών, Ευάγγελο Κρητικό
Σε ωρολογιακή βόμβα για την κτηματαγορά, το τραπεζικό σύστημα και για την οικονομία γενικότερα, τείνει να μετατραπεί η αδυναμία χιλιάδων δανειοληπτών να πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε για δεύτερη φορά να δώσει αναστολή στους πλειστηριασμούς για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, τότε περισσότερα από 50.000 κατοικίες θα έβγαιναν στο σφυρί την ίδια μέρα.Κάτι τέτοιο, ωστόσο, εκτός από το γεγονός ότι θα δημιουργούσε υπερπροσφορά ακινήτων, από την άλλη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στις τράπεζες καθώς οι αγοραστές δεν είναι πολλοί την περίοδο αυτή.
Ετσι, αφενός χιλιάδες δανειολήπτες θα έμεναν χωρίς σπίτι και αφετέρου τα τραπεζικά ιδρύματα θα γέμιζαν τα χαρτοφυλάκιά τους με ακίνητα που δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν.Επιδείνωση Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προστασίας Δανειοληπτών, Ευάγγελο Κρητικό, "οι διαταγές πληρωμών, που είναι ένα βήμα πριν από το κατασχετήριο, θα σημειώσουν αύξηση 60% το 2011 σε σύγκριση με πέρυσι. Συνολικά το 2010 εκδόθηκαν περί τις 105 χιλιάδες διαταγές πληρωμών και φέτος εκτιμώ ότι θα ξεπεράσουν τις 150.000. Από αυτές, τουλάχιστον 50.000 θα καταλήξουν σε κατασχετήρια και τα σπίτια μπορεί να βγουν στο σφυρί".
Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας είναι αποκαλυπτικά. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου δικάζονται υποθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ, πέρυσι είχαν εκδοθεί 12.000 διαταγές πληρωμών. Φέτος, μέχρι 28 Μαρτίου είχαν εκδοθεί 20.000 διαταγές. Στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που δικάζονται υποθέσεις χρεών άνω των 12.000 ευρώ, πέρυσι εκδόθηκαν 24.000 διαταγές, το 2009 εκδόθηκαν 12.500 διαταγές, ενώ φέτος μέχρι 3 Μαρτίου 2012 είχαν εκδοθεί 17.948 διαταγές πληρωμών.Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαταγή πληρωμής εκδίδεται συνήθως μετά πάροδο άνω των έξι μηνών κατά την οποία ο πελάτης δεν δείχνει διατεθειμένος να προχωρήσει σε διακανονισμό της οφειλής του. Ομως πολλές τράπεζες προχωρούν στη διαδικασία και νωρίτερα, ακόμη και σε έναν ή δύο μήνες. Οπως επισημαίνει ο κ. Κρητικός, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα σημειωθεί έκρηξη στον αριθμό των κατασχέσεων. "Αφενός τα έσοδα από τον τουρισμό δεν θα είναι αυξημένα παρά τις περισσότερες ενισχύσεις κι αφετέρου τα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ σε φόρους, τέλη κ.λπ.", τονίζει.Από την πλευρά τους οι τράπεζες το μόνο που κάνουν είναι να διαπραγματεύονται με τους κακοπληρωτές και να αυξάνουν τον χρόνο αποπληρωμής μειώνοντας τη δόση. Με τα "κόκκινα" δάνεια να έχουν ξεπεράσει το 10% το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συμβιβαστούν αφού και οι κατασχέσεις σπιτιών δεν αποβαίνουν προς όφελός τους.
ΟΣΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ 5ΕΤΙΑ
500.000 ιδιοκτήτες οι νέοι εγκλωβισμένοιΜια δεύτερη βόμβα για την κτηματαγορά είναι ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες σπιτιών που αγόρασαν την τελευταία 5ετία με δάνειο (κάποιοι τους υπολογίζουν σε 500.000) χρωστούν στις τράπεζες ποσά μεγαλύτερα απ' ό,τι είναι η σημερινή αξία του ακινήτου. Κι αυτό γιατί οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερες απ' ό,τι πριν από μερικά χρόνια που εκτιμήθηκαν από τις τράπεζες.Αν δηλαδή κάποιος αγόρασε το 2007 ένα σπίτι 200.000 ευρώ παίρνοντας δάνειο, σήμερα πληρώνει τις οφειλές του στην τράπεζα αλλά το ακίνητο είναι φθηνότερο κατά 15% μεσοσταθμικά, δηλαδή έχει αξία 170.000 ευρώ.Περισσότερο χαμένοι Οι περισσότερο χαμένοι είναι όσοι αγόρασαν το 2006, όταν δηλαδή οι τιμές βρίσκονταν στο ανώτερο σημείο. Από τα μέσα του 2006 μέχρι σήμερα οι τιμές καταγράφουν σημαντικές απώλειες που φτάνουν σε ορισμένες περιοχές και το 30%. Το άνοιγμα της "ψαλίδας" μεταξύ του δανείου και της σημερινής αξίας του ακινήτου, αποτέλεσε την αρχή του σπασίματος της "φούσκας" τόσο στην Ισπανία όσο και στις ΗΠΑ. Κι αυτό, διότι οι ιδιοκτήτες που χρωστούν μεγάλα ποσά στις τράπεζες όταν ξέσπασε η κρίση και θέλησαν να πουλήσουν τα ακίνητά τους διαπίστωσαν ότι είτε δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν είτε η αξία τους δεν κάλυπτε το δάνειο.Προς το παρόν, δεν συμβαίνει αυτό και στην Ελλάδα η επιδείνωση, ωστόσο, της οικονομικής κατάστασης τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μαζικές πωλήσεις και σε κατάρρευση της κτηματαγοράς.
Πηγή:www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου