Τεράστιες απώλειες νερού από... μικροδιαρροές!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Τεράστιες απώλειες νερού από... μικροδιαρροές!

Τουλάχιστον το 35% του πόσιμου νερού χάνεται στην Ελλάδα από τα δίκτυα ύδρευσης, κατά μέσο όρο. Κυρίαρχη αιτία είναι οι διαρροές. Σε ορισμένες πόλεις το ποσοστό απώλειας αγγίζει το 60%! Η αιτία δεν είναι οι θραύσεις των σωληνώσεων του δικτύου, αλλά οι μικρές διαρροές, που συμβαίνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα τόσο στο δίκτυο όσο και στα σπίτια.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μελέτες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Waterloss, για τη διαχείριση απωλειών νερού σε δίκτυα ύδρευσης (πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίας MED), το οποίο υλοποιείται από εννέα εταίρους, σε έξι χώρες με επικεφαλής το ΑΠΘ.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς να πιστεύουν ότι το νερό χάνεται λόγω θραύσεων σε σωλήνες του δικτύου. Ομως, αυτές ευθύνονται για απώλειες της τάξεως του ενός πέμπτου. Το περισσότερο νερό χάνεται λόγω μικρών διαρροών που συμβαίνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο δίκτυο αλλά και μέσα στα σπίτια μας», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασίλης Κανακούδης.

«Το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό, όμως η τιμή του είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ετσι, κανείς δεν μπαίνει στη διαδικασία να διορθώσει το δίκτυο, αφού το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα έσοδα. Επίσης, και οι καταναλωτές στα σπίτια μας δείχνουμε αμέλεια για τον ίδιο λόγο», τόνισε ο κ. Κανακούδης.

Το πρόγραμμα Waterloss θα ολοκληρωθεί το 2013 και στόχος είναι να αποκτήσουν οι εταιρίες ύδρευσης καλύτερο έλεγχο του πόσιμου νερού.

Με καθυστέρηση

Το πρόγραμμα, αλλά και μια σειρά εισηγήσεων σχετικά με τη διαχείριση των υδατικών πόρων αποτέλεσαν αντικείμενο της χτεσινής ημερίδας, που συνδιοργάνωσαν το δίκτυο ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ και το Εργαστήριο Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με θέμα: «Κλιματική αλλαγή και υδραυλικά έργα: Νέες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό και τη λειτουργία υποδομών και δικτύων».

Σε δυο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων στην Κεντρική Μακεδονία (με πολυετή καθυστέρηση). Τα σχέδια, που προβλέπουν σειρά έργων και δράσεων για την προστασία των υδατικών πόρων θεωρούνται απολύτως αναγκαία, καθώς, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, μέχρι το 2050 τα ακραία φαινόμενα στη Μεσόγειο θα επιδεινωθούν και ειδικότερα θα αυξηθεί η δριμύτητα της ξηρασίας το καλοκαίρι και η συχνότητα των πλημμυρών το χειμώνα. Σίγουρη είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων μόνο για το Στρυμόνα, ενώ άδηλο είναι το μέλλον των σχεδίων για Αλιάκμονα και Αξιό.

Η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας θα ολοκληρώσει στα επόμενα δύο χρόνια τα σχέδια για τη λεκάνη απορροής του ποταμού Στρυμόνα, καθώς και για τους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα. «Πρόκειται για δύο σχεδιαστικά εργαλεία που επιτρέπουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων της περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων της διεύθυνσης, Χ. Μαμαρίκας.

Τα πρώτα σχέδια για το Στρυμόνα πάντως αναμένεται να παρουσιαστούν εντός του μήνα, ενώ τον Απρίλιο να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση διάγνωσης πλημμυρικών κινδύνων. Τα σχέδια για τη διαχείριση των υδατικών διαμερισμάτων των ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού έχουν μπλοκαριστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξαιτίας προσφυγών για τους διαγωνισμούς.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου