Yπέρ του φόρου ακίνητης περιουσίας οι εκατομμυριούχοι Γερμανοί

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Yπέρ του φόρου ακίνητης περιουσίας οι εκατομμυριούχοι Γερμανοί

Ο φόρος ακίνητης περιουσίας επανέρχεται στο προσκήνιο της Γερμανίας. Μέχρι το 1996 υπήρχε στη Γερμανία φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά η τότε κυβέρνηση Χέλμουτ Κολ τον κατήργησε, τη χρονιά μάλιστα που τα δημόσια ταμεία είχαν εισπράξει 4,6 δις ευρώ.
Επώνυμοι Γερμανοί πολυεκατομμυριούχοι δήλωσαν πρόσφατα, κατά το αμερικανικό και γαλλικό πρότυπο, ότι θα πλήρωναν φόρο ακίνητης περιουσίας ή και έκτακτες εισφορές για την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων.
Συστάθηκε μάλιστα και ‘Πρωτοβουλία Πλουσίων υπέρ του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας’, η οποία προτείνει επιβολή φόρου ύψους 1,5% σε όσους έχουν περιουσία αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου.
Το μέτρο αφορά γύρω στα 2,2 εκατομμύρια Γερμανούς και, όπως υπολόγισαν οι Πράσινοι, το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει εντός δέκα ετών 100 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με το φόρο συμφωνούν δημόσια Γερμανοί ζάπλουτοι, όπως ο τραγουδιστής της ροκ Μάριους Μίλερ-Βεστερνχάγκεν, και ο εφοπλιστής του Αμβούργου Πέτερ Κρέμερ.
Στο παρελθόν οι πλούσιοι αύξησαν σκανδαλωδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία κυρίως με τις νόμιμες φοροαπαλλαγές. Έτσι το 10% των πλούσιων Γερμανών κατέχουν γύρω στο 63% της συνολικής ακίνητης περιουσίας, εάν δε προσθέσουμε σε αυτήν και τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για ιδιοκατοίκηση, το ποσοστό αγγίζει το 75%.


Αλτρουιστές και πατριώτες;

Δεν πρόκειται ασφαλώς για αλτρουισμό, ούτε για πατριωτισμό ή μάλλον οι Γερμανοί πλούσιοι δεν είναι πιο πατριώτες από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Απλώς τα περιθώρια στένεψαν. Πρέπει να επανέλθει «κοινωνική ισορροπία» δηλώνει η ‘Πρωτοβουλία Πλουσίων υπέρ του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας’.
Τα τελευταία χρόνια οι περικοπές είναι στην ημερήσια διάταξη. Ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε άθλια κατάσταση: το χρέος της ανέρχεται στα 126 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε αντίθεση με όλα αυτά οι τραπεζικοί λογαριασμοί των πλούσιων Γερμανών ‘ξεχειλίζουν’: στα 7,4 τρισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις τους. Ποσόν τέσσερις φορές υψηλότερο από το δημόσιο χρέος της Γερμανίας.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου