«Πονοκέφαλος» η φορολόγηση ακινήτων για τις ασφαλιστικές

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Πονοκέφαλος» η φορολόγηση ακινήτων για τις ασφαλιστικές

«Πονοκέφαλος» η φορολόγηση ακινήτων για τις ασφαλιστικές

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με το θέμα της φορολόγησης ακινήτων. Πρώτιστα, οι διοικούντες αναζητούν διευκρινίσεις σχετικά με το αν και κατά πόσον θα μπορέσουν να αξιολογήσουν την ακίνητη περιουσία τους αφού απαιτούνται πολλές εργατοώρες προκειμένου να καταμετρηθούν τα ακίνητα που διαθέτουν οι εταιρείες, να αξιολογηθούν οι τιμές τους βάσει αντικειμενικών αξιών, παλαιότητας και άλλων συντελεστών.
Το κόστος αποτίμησης ξεπερνά τα 30.000 ευρώ σε ένα ελεγκτικό οίκο ενώ ταυτόχρονα δεν γνωρίζουν εάν τα αποτελέσματα της φορολογίας θα επιβαρύνουν τη χρήση 2011 ή θα περάσουν στις λογιστικές καταστάσεις του 2012.
Εκτός από την έλλειψη βασικής πληροφόρησης και διαβούλευσης (δεν έχει περάσει ούτε από την Επιτροπή της Βουλής), θεωρείται βέβαιο ότι οι οικονομικές διευθύνσεις των μεγαλύτερων εταιρειών αλλά και των ξένων πολυεθνικών θα απευθυνθούν στους μητρικούς ομίλους προκειμένου να αξιολογηθεί εάν θα φορολογηθούν τα ακίνητα ως περιουσιακά στοιχεία (assets) τα οποία περνούν μέσα στα επενδυτικά και περιουσιακά χαρτοφυλάκια ή θα φορολογηθούν αυτοτελώς (ως καταστήματα και υποκαταστήματα) και μετά θα τον περάσουν στον ισολογισμό ως προβλέψεις. Βάσει πρόχειρων εκτιμήσεων που έχουν καταστρώσει οι εταιρείες , ο οικονομικός αντίκτυπος της φορολόγησης για μία ιδιαίτερα μικρή εταιρεία που έχει ακίνητα συνολικού εμβαδού 30.000 τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να κυμανθεί από 150.000 έως 200.000 ευρώ.
Χαρτοφυλάκια 

Γενικότερα, εάν εφαρμοστούν τελικά οι προθέσεις της κυβέρνησης και δεν αναβληθούν, θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι εταιρείες που είχαν δώσει έμφαση στην αύξηση του ποσοστού των ακινήτων τους στα χαρτοφυλάκιά τους όπως είναι για παράδειγμα η Εθνική ΑΕΕΓΑ και η ΑΤΕ Ασφαλιστική που έχουν αυξημένα ποσοστά ακινήτων στα χαρτοφυλάκιά τους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι από την ακατανόητη αυτή πρακτική.

Όλοι οι ξένοι όμιλοι παραμένουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις φορολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα (κατάργηση του αφορολόγητου ασφαλίστρων, φορολόγηση ακινήτων κ.ά) παρά το γεγονός ότι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα παραμείνουν κάτω απ' όλες τις συνθήκες στην Ελλάδα γιατί βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης ιδιαίτερα στα συνταξιοδοτικά προϊόντα και στα προϊόντα ζωής.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου