Η κρίση «συρρίκνωσε» το πράσινο στο Ελληνικό Στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Η κρίση «συρρίκνωσε» το πράσινο στο Ελληνικό Στα τέλη Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού

Περισσότερο µε µικρογραφία µιας πόλης (µε τα... όλα της) θα µοιάζει το πρώην αεροδρόµιο του Ελληνικού παρά µε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ξενοδοχεία, κατοικίες, νοσοκοµείο, σχολεία, επιχειρηµατικό, ναυτιλιακό και ερευνητικό κέντρο θα «καταλάβουν» τα δύο τρίτα της έκτασης. Η οικονοµική κρίση και το κυνήγι των εσόδων γίνονται «µπούσουλας» για το µοντέλο αξιοποίησης του χώρου. Για το «φιλέτο» του Ελληνικού ∆ηµοσίου δροµολογείται πλέον από την κυβέρνηση ένα αναπτυξιακό µοντέλο και όχι τρόποι αξιοποίησής του µε επίκεντρο το πράσινο. Ηδη πριν από λίγες ηµέρες το µετοχικό πακέτο της Ελληνικό ΑΕ – της εταιρείας που δηµιουργήθηκε τον περασµένο Ιούνιο για τη διαχείριση και αξιοποίηση του πρώην αεροδροµίου – πέρασε στο Ταµείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του ∆ηµοσίου (ΤΑΙΠΕ∆), το οποίο αναµένεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισµό στα τέλη Οκτωβρίου µε µέσα Νοεµβρίου. Οπως αναφέρουν στο «Βήµα» κυβερνητικέςπηγές, τα µέλη του Ταµείου αναζητούν τη χρυσή τοµή για τις προδιαγραφές που θα ορίσουν για το Ελληνικό, βάσει των οποίων θα κατατεθούν οι προτάσεις των επενδυτών. Εχει αποφασιστεί αυτές να ισορροπούν ανάµεσα σε τέτοιο ποσοστό πρασίνου που να ελαχιστοποιεί τις αντιδράσεις από τους γύρω δήµους και σε ευέλικτες επενδυτικές προτάσεις οι οποίες να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ενδιαφεροµένους. 

Ο κύβος ερρίφθη πριν από λίγες ηµέρες για το Ελληνικό. Το αµιγές πράσινο, σύµφωνα µε πληροφορίες του «Βήµατος», δεν θα ξεπερνά τα 2.000 στρέµµατα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης. Η Ελληνικό ΑΕ ολοκλήρωσε την τοπογράφηση του χώρου και ανέλυσε τις προτάσεις όλων των µελετών που έχουν κατά καιρούς υλοποιηθεί – από την πρόταση Λουδοβίκου Βασενχόβεν του Εθνικού Με τσοβίου Πολυτεχνείου έως τη µελέτη Ασεµπίγιο – και κατέληξε σε ένα σχέδιο µε τις βασικές προτάσεις για την έκταση του πρώην αεροδροµίου. Σύµφωνα µε αυτές, η κατοικία θα αποτελεί βασικό στοιχείο καθώς θεωρείται ότι θα προσφέρει ασφάλεια στον χώρο. Μάλιστα, προτείνουν να διαµορφωθούν διαφορετικές γειτονιές µε τη µορφή π.χ. της παλιάς Αθήνας, ενός νησιωτικού οικισµού, αλλά και σύγχρονης αντίληψης µε περισσότερους ορόφους. 

Επίσης, χωροθετείται ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα, στη µαρίνα του Αγίου Κοσµά. Οι επιστήµονες της Ελληνικό ΑΕ προτείνουν ακόµη τη δηµιουργία ενός επιχειρηµατικού κέντρου, ενός ναυτιλιακού και ενός ερευνητικού, σχολείων για τους γύρω δήµους και ενός νοσοκοµείου. 

Να θυµίσουµε ότι οι προηγούµενες επίσηµες µελέτες προέβλεπαν µεγαλύτερη έκταση πρασίνου. Ειδικότερα, η µελέτη του ΕΜΠ (Λ. Βασενχόβεν) πρότεινε την απόδοση 4.000 στρεµµάτων για πάρκο πρασίνου και υπαίθρια αναψυχή. Η πρόταση των γάλλων αρχιτεκτόνων ( David Serero, Elena Fernandez και Philippe Coignet ) προέβλεπε για καθαρό πάρκο επίσης 4.000 στρέµµατα – 1.220 στρέµµατα µε ψηλά δέντρα και 2.780 στρέµµατα µε χαµηλότερη φύτευση για λιγότερες ανάγκες συντήρησης και νερού. Στη δεύτερη µελέτη του ΕΜΠ ( Ν. Μπελαβίλας ) οι ελεύθεροι χώροι και το πράσινο ξεπερνούν το 90% του χώρου ενώ στη µελέτη κ. Σπ. Πολλάλη και των συνεργατών του το καθαρό πάρκο έφθανε τα 2.000 στρέµµατα. 

Η πιο πρόσφατη µελέτη του Χοσέ Ασεµπίγιο, προτείνει να δηµιουργηθούν ελεύθεροι χώροι (όχι µόνο πρασίνου) στο κεντρικό τµήµα του Ελληνικού οι οποίοι στο σύνολό τους θα καταλαµβάνουν 2.600 στρέµµατα. 

Σύµφωνα µε την Ελληνικό ΑΕ στόχος είναι η δηµιουργία ενός υπερτοπικού µητροπολιτικού πόλου ο οποίος «δεν θα εξαντλείται σε χώρους πρασίνου αλλά θα περιλαµβάνει αθλητικές, πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές, εκθεσιακές, ψυχαγωγικέςκαι άλλες υποδοµές» που θα διασφαλίζουν την ένταξή του στη ζωή της πόλης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη την Αθήνα. Το Ταµείο ήδη συνεργάζεται µε χρηµατοοικονοµικούς συµβούλους (Citibank και Πειραιώς) και µελετά τις σχετικές εµπειρίες διεθνώς ενώ αναζητεί νοµικούς και τεχνικούς συµβούλους. Η αποσαφήνιση του διαγωνιστικού πλαισίου – το οποίο αναµένεται να είναι ιδιαιτέρως ευέλικτο για τους επενδυτές – προβλέπεται ότι θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και άλλων ελληνικών και ξένων επιχειρηµατικών κολοσσών. Πάντως, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες, το Ταµείο θα προσπαθήσει να «διώξει» πρώτα άλλα ακίνητα του ∆ηµοσίου, µικρότερης σηµασίας και αξίας, και θα κρατήσει το «φιλέτο» του Ελληνικού για λίγους µήνες ακόµη, ώστε να καταφέρει να κλείσει καλύτερη συµφωνία. Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισµού αναµένεται τέλη Οκτωβρίου µε µέσα Νοεµβρίου. Ωστόσο, όπως λέει στέλεχος του Ταµείου, οι εξελίξεις στην οικονοµία δεν αποκλείεται να αλλάξουν τελευταία στιγµή τα δεδοµένα. 

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Παραµένει στο παιχνίδι το Κατάρ

Αν και µέσα στο καλοκαίρι διέρρεαν πληροφορίες ότι το Κατάρ δεν φέρεται διατεθειµένο να λάβει µέρος σε ανοιχτό διαγωνισµό, πηγή του Ταµείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του ∆ηµοσίου επισηµαίνει ότι « παραµένει ένας από τους βασικούς “παίκτες” ». Μάλιστα, εκτός από τη µελέτη που έχει υλοποιήσει το αραβικό κρατίδιο, το εµιράτο δείχνει ενδιαφέρον και για άλλες ανεξάρτητες προτάσεις. Πριν από λίγο καιρό, µεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας παρουσίασε σε ένα από τα µέλη της βασιλικής οικογενείας µια µελέτη για το Ελληνικό η οποία αφορά επένδυση µεγαλύτερη των 5 δισεκατοµµυρίων ευρώ. Το γραφείο εκπόνησε την πρόταση µε βάση τις κατευθυντήριες γραµµές που είχε δώσει η κυβέρνηση για τις προηγούµενες µελέτες ώστε να είναι έτοιµη, µε ορισµένες αλλαγές αν χρειαστεί, για τον διεθνή διαγωνισµό που αναµένεται να προκηρυχθεί. 

Το ενδιαφέρον µάλιστα φαίνεται ότι είναι αυξηµένο τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας καθώς τουλάχιστον άλλοι πέντε µεγάλοι επενδυτές έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συµµετάσχουν στον διαγωνισµό και έχουν στο συρτάρι τους έτοιµα προσχέδια αξιοποίησης. 

ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τι θα µείνει εκτός

Η Ελληνικό ΑΕ το τελευταίο διάστηµα προχώρησε στην απεικόνιση όλων των χρήσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγµή. Μάλιστα, πριν από ένα εικοσαήµερο κατήγγειλε τη σύµβαση µε την εταιρεία που είχε µισθώσει τον χώρο του Κανόε Καγιάκ Σλάλοµ για να το µετατρέψει σε υδροπάρκο (waterpark) καθώς το έργο δεν έχει προχωρήσει. Η υπόθεση θα εξεταστεί από ανεξάρτητο δικαστή. Συνολικά το ∆ηµόσιο ζητεί περί τα 30 εκατοµµύρια ευρώ για ενοίκια και διαφυγόντα κέρδη. Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα ακολουθήσει καταγγελία της µίσθωσης µε την εταιρεία που εκµεταλλεύεται το πρώην Ολυµπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (µαρίνα Αγ. Κοσµά), κοντά στο οποίο η Ελληνικό ΑΕ προτείνει τη χωροθέτηση ξενοδοχείου, καθώς δεν έχει προχωρήσει η επένδυση. Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ελληνικό ΑΕ εξετάζει επίσης και τις παραχωρήσεις εκτάσεων του πρώην αεροδροµίου για αµαξοστάσιο του τραµ, ΚΤΕΟ κ.ά. προκειµένου το Ελληνικό να παραδοθεί «καθαρό» στον επενδυτή.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου