Επιδημία οι ασυντήρητες πολυκατοικίες

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδημία οι ασυντήρητες πολυκατοικίες


ΕΙΝΑΙ κοινά αποδεκτό και ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης και Προώθησης Ακινήτων το έχει θίξει επανειλημμένες φορές, ότι η εμφάνιση και η κατάσταση που παρουσιάζουν οι πολυκατοικίες στις πόλεις μας είναι κάτι περισσότερο από απαράδεκτη.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν και τη σχετική νομοθεσία που υπάρχει, η κατάσταση σ’ ό,τι αφορά τη συντήρηση και εμφάνιση των πολυκατοικιών, όσο περνά ο καιρός χειροτερεύει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής αξίας των διαμερισμάτων, ενώ υπάρχει και τεράστια δυσκολία στην εξεύρεση ενοικιαστών. Αυτό οδηγεί σε αναγκαστική ενοικίαση σε πολύ χαμηλότερα ποσά απ’  ό,τι πραγματικά αξίζει ένα διαμέρισμα.
Ποια είναι, όμως, τα προβλήματα που παρουσιάζονται  σ’ ό,τι αφορά τη συντήρηση των πολυκατοικιών;

Στις πλείστες πολυκατοικίες οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές με τα κοινόχρηστα πληρώνουν μόνο για τα τρέχοντα έξοδα και δεν δημιουργούν ένα πάγιο ταμείο, για περιπτώσεις έκτακτων προβλημάτων. Άρα από την πρώτη στιγμή που θα παρουσιαστεί το έξοδο όλοι θα παραμένουν εκτεθειμένοι.
Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η ανάγκη για μόνωση της ταράτσας, μεγάλη επιδιόρθωση του ασανσέρ, επιδιόρθωση από υγρασίες και το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων κ.α.
Οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές μιας πολυκατοικίας, όταν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα, μαζεύονται σε συνέλευση και αφού υπολογίζουν τα έξοδα για τις διορθωτικές εργασίες που πρέπει να γίνουν, επιμερίζεται στον καθένα η αναλογία που πρέπει να πληρώσει.
Και εδώ είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Αν έστω και ένας από τους ενοίκους δεν πληρώσει, τότε όλα ναυαγούν και φυσικά αρχίζουν τα λειτουργικά προβλήματα στο κτήριο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η κατάσταση φτάνει σε τέτοιο σημείο που κάποιες πολυκατοικίες καθίστανται και επικίνδυνες.
Και οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές. Η πολυκατοικία χάνει από την αξία της, το ενοίκιο για τα διαμερίσματα της μειώνεται σημαντικά και μόνο μια συγκεκριμένη τάξη να τα ενοικιάζει και σιγά – σιγά αυτή να οδηγείται στην γκετοποίηση.
Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, για να αντιληφθεί ο καθένας τη σοβαρότητα του προβλήματος. Σε μία μη συντηρημένη πολυκατοικία με δυάρια σε κεντρική περιοχή της Λευκωσίας η αξία της γης για κάθε διαμέρισμα πολυκατοικίας κυμαίνεται γύρω στις €150.000 αλλά το κάθε δυάρι έχει αγοραία αξία €100.000. Εάν δηλαδή ο ιδιοκτήτης θέλει να πωλήσει το διαμέρισμα του χάνει ένα σεβαστό ποσό. Σε τελευταία ανάλυση στον ιδιοκτήτη συμφέρει να γκρεμιστεί η πολυκατοικία παρά να μένει ασυντήρητη. Φυσικά αυτό είναι συνήθως ανέφικτο, αφού και ένας ιδιοκτήτης να έχει αντίρρηση, κατεδάφιση δεν μπορεί να γίνει.
Ο Σύνδεσμός μας, να αναφέρουμε ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις δημοτικές αρχές που τις αφορά το θέμα, για βελτίωση της κατάστασης. Στόχος είναι να βρεθούν τρόποι, ακόμη και με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε το κράτος να επιβάλει τη συντήρηση των κτηρίων.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος οι κακοπληρωτές κοινοχρήστων να οδηγούνται στα δικαστήρια και οι αποφάσεις να εκδίδονται πολύ γρήγορα. Ακόμη, πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να μπορεί η Διαχειριστική Επιτροπή να επιβάλλει οικονομική επιβάρυνση στον ιδιοκτήτη που δεν καταβάλλει τα κοινόχρηστά του.
Σε τελευταία ανάλυση, εκείνο που έχει σημασία είναι να βρεθούν διέξοδοι και τρόποι ώστε να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που παρουσιάζουν τα κτήρια στην Κύπρο και ειδικά οι πολυκατοικίες.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου