Κατεβάζουν από το ράφι κληρονομιές 4 δισ. ευρώ

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Κατεβάζουν από το ράφι κληρονομιές 4 δισ. ευρώ


Το εθνικό... χρυσωρυχείο των σχολαζουσών κληρονομιών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών βάζοντας τάξη σε μια χαοτική κατάσταση όπως την περιγράφουν παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, με βασικά χαρακτηριστικά αδιαφανείς διαδικασίες και πλουτισμό επιτήδειων εις βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Ακίνητα μεγάλης αξίας, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές και ομόλογα αποβιωσάντων, οι κληρονόμοι των οποίων δεν βρέθηκαν ποτέ, συνιστούν σχολάζουσες κληρονομιές οι οποίες με αποφάσεις των κατά τόπους, όπου κατοικούσε ο ιδιοκτήτης τους, Πρωτοδικείων διοικούνται προσωρινά από κηδεμόνες οι οποίοι συνήθως είναι δικηγόροι ή και δημόσιοι υπάλληλοι. Σε εύλογο διάστημα, το οποίο όμως σε κανένα νόμο δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια, οι κληρονομιές αυτές πρέπει να εκκαθαριστούν και να περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν ορφανές, υπό την έννοια ότι οι νόμιμοι κληρονόμοι είτε δεν υπάρχουν είτε δεν βρέθηκαν. Εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ και προϊστάμενος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΚΕΔ Βασίλης Μαγκλάρας, από την εμπειρία ετών στις εκκαθαρισμένες σχολάζουσες κληρονομίες που διαχειρίζεται η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στις περισσότερες υποθέσεις η εκκαθάριση από τον κηδεμόνα είχε κρατήσει από 10 έως 30 χρόνια, μέχρι να... βρουν τον δρόμο τους για το Ελληνικό Δημόσιο.
Χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες:
n Σχολάζουσα κληρονομιά αποτελούμενη από δεκαπέντε αυτοτελή ακίνητα και μία πολυκατοικία με 23 ανεξάρτητες οριζόντιες ιδιοκτησίες ήταν ορφανή για 17 χρόνια. Ο κληρονομούμενος από το Ελληνικό Δημόσιο απεβίωσε στις 6 Μαΐου 1994. Μόνο 3 από τα 16 ακίνητα ανατέθηκαν για διαχείριση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 2007, 13 χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη. Τα λοιπά ακίνητα γνωστοποιήθηκαν στην ΚΕΔ με αναφορά του κηδεμόνα στις 17/6/2010, δηλαδή δεκαεπτά χρόνια μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου.
n Ακίνητο αξίας εκατομμυρίων ευρώ στη Γλυφάδα έμεινε ορφανό για 31 ολόκληρα χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του απεβίωσε στις 20 Δεκεμβρίου 1976, το ακίνητο όμως ανατέθηκε για διαχείριση από την ΚΕΔ το 2007, 31 χρόνια μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο και εκποιήθηκε τελικά με δημοπρασία έναντι 2.025.000 ευρώ.
n Ακίνητο στην Καλλιθέα, ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο 31/1/1981, έφτασε για διαχείριση από την ΚΕΔ το 2001, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Με τον τρόπο αυτό, κεφάλαια υπερπολύτιμα κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς κρίσης χρέους που βιώνει η χώρα χάνονται σε δαιδαλώδεις και αδιαφανείς πολλές φορές διαδικασίες, ενώ εκατομμύρια ευρώ σχολαζουσών κληρονομιών λιμνάζουν στις τράπεζες για δεκαετίες χωρίς να έχει βρεθεί ο νόμιμος κληρονόμος τους, αλλά και χωρίς να έχουν περάσει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που εμπλέκονται στη διαδικασία παρακολούθησης των σχολαζουσών κληρονομιών έχουν επισημάνει στο υπουργείο Οικονομικών περιπτώσεις έλλειψης συνεργασίας και συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών για τον εντοπισμό των σχολαζουσών κληρονομιών όπως και καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των υποθέσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκκρεμείς υποθέσεις σχολαζουσών κληρονομιών, ξεπερνούν τις 3.000 και ενώ περίπου 50 υποθέσεις προστίθενται στη λίστα κάθε χρόνο, στο μεσοδιάστημα μόνο 20 υποθέσεις εκκαθαρίζονται πλήρως. Ετσι, για το πλήρες ξεκαθάρισμα του καταλόγου με αυτούς τους ρυθμούς απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια...

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Οικονομικών παρότι έχουν προηγηθεί αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες τα προηγούμενα χρόνια, επανέρχεται στο θέμα των σχολαζουσών κληρονομιών αλλά και των εθνικών κληροδοτημάτων. Σε νομοσχέδιο, οι βασικές κατευθύνσεις του οποίου παρουσιάστηκαν χθες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, προβλέπονται:
n Η δημιουργία Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών και Μητρώου Σχολαζουσών Κληρονομιών ώστε να αποτυπωθεί επακριβώς η περιουσιακή κατάσταση για καθεμία από τις προαναφερόμενες κατηγορίες σε όλη τη χώρα.
n Η επιτάχυνση της αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου επί των σχολαζουσών κληρονομιών και η ταχεία καταγραφή τους. Αρμόδιοι φορείς έχουν εισηγηθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών οι διαδικασίες για την αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου να αρχίζουν σε διάστημα έξι μηνών ή ενός έτους από τον θάνατο του κληρονομούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο και όχι αορίστως σε... εύλογο διάστημα.
n Υπέρβαση των υφιστάμενων προβλημάτων που παρατηρούνται στην ενημέρωση των υπηρεσιών για την ύπαρξη των σχολαζουσών κληρονομιών, στον ορισμό κηδεμόνων, στην εκδίκαση για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Δημοσίου.
Με αυτές τις παρεμβάσεις η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει προς όφελος του Δημοσίου περιουσιακά στοιχεία που παραμένουν για δεκαετίες αναξιοποίητα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου