Λύσεις για τους καταπατητές πριν το 1993 δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Λύσεις για τους καταπατητές πριν το 1993 δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Λύσεις για τους καταπατητές πριν το 1993 δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Οριστική λύση στο πρόβλημα των πριν το 1993 καταπατημένων εκτάσεών του επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας δυνατότητες εξαγοράς τους, εφ' όσον δεν πρόκειται για περιοχές Natura ή αρχαιολογικούς χώρους, με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Εκτός νυμφώνος μένουν οι καταπατητές μετά το 1993, αφού προβλέπεται διοικητική αποβολή από τα χωράφια. Όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Σκανδαλίδης «οι καταπατητές πριν το 1993 που έχουν νόμιμο τίτλο και έχουν πληρώσει για την απόκτηση των εκτάσεων δεν θα πληρώσουν πρόστιμο. Όσοι δεν έχουν θα πρέπει να πληρώσουν για την εξαγορά ή θα αποβληθούν».

Χωρίς τίμημα δίνεται οριστική λύση και στους «καλόπιστους νομείς», που αγόρασαν καταπατημένα χωράφια κι έχουν συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς ακινήτων, δικαιώθηκαν στα δικαστήρια αλλά οι ιδιοκτησίες τους είναι στον αέρα (Μανωλάδα Ηλείας, Νέα Χιλή Έβρου κ.ά.). Τα δικαστήρια αναγνώρισαν πως οι κάτοχοί τους απόκτησαν τίτλους αφού παραπλανήθηκαν από καταπατητές.
Αδιευκρίνιστο τι μέλλει γενέσθαι με όσους αγόρασαν μετά το 1993 χωράφια από καταπατητές. Ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει ότι θα γίνει αποβολή των καταπατητών αλλά δεν διευκρινίζει σε περίπτωση που έχουν οικοδομηθεί αν θα έχουν δικαίωμα να πληρώσουν για την απόκτηση της κυριότητας των εκτάσεων. 
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τις καταπατημένες εκτάσεις, η οποία θα είναι πιο ολοκληρωμένη όταν ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση και οι δηλώσεις για επιδοτήσεις. 
Ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών διατηρείται όπου δεν έχουν χτιστεί τα καταπατημένα. 
Σύμφωνα με το υπουργείο, με την ψηφιοποίηση των χωραφιών και τις μεταβολές που θα καταγράφονται στην ψηφιακή βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνονται αμέσως γνωστές οι καταπατήσεις και θα επιβάλλονται πρόστιμα. 
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταγράφει στο εξής μεταβολές που αφορούν κτηματολογικά στοιχεία, όχι μόνο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά κι άλλων κρατικών υπηρεσιών (π.χ. χαρακτηρισμός αρχαιολογικών χώρων), ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για τα χωράφια, αν είναι κοντά σε οικισμό ή όχι κ.α.


agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου