€1 δισ. από τα φιλέτα του δημοσίου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

€1 δισ. από τα φιλέτα του δημοσίου


Κεφάλαια που θα μπορούσαν να ‘'πιάσουν'' τον αισιόδοξο στόχο του € 1 δισ. θα μπορούσε να αποφέρει η πώληση κι επαναμίσθωση από το ελληνικό Δημόσιο των 39 αστικών ακινήτων με ενοικιαστή το ίδιο το Δημόσιο.Η επιτυχία του όλου εγχειρήματος θα κριθεί ουσιαστικά από το ενδιαφέρον των επενδυτών, τις τιμές της αγοράς αλλά και τις δυνατότητες χρηματοδότησης των υποψηφίων αγοραστών. 
Από την πλευρά τους οι σύμβουλοι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν σε διαδικασίες premarketing προκειμένου να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον από υποψηφίους επενδυτές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτό θα είναι και το επόμενο βήμα μετά την εισφορά των εν λόγω ακινήτων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που προανήγγειλε προχθές ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος. 
Τα κεφάλαια που έχει λαμβάνειν το Δημόσιο θα εξαρτηθoύν και από τις εγγυήσεις που είναι διατεθειμένο να παράσχει στους ιδιώτες επενδυτές (π.χ. ως προς τη διάρκεια της μίσθωσης των ακινήτων από δημόσιες υπηρεσίες), δεδομένου ότι, οι φορείς του Δημοσίου δεν ανήκουν πλέον στους αξιόπιστους αντισυμβαλλόμενους. 
Το γεγονός αυτό άλλωστε σε συνδυασμό και με τη μέχρι σήμερα αρνητική εμπειρία οδηγεί τους εγχώριους μεγαλοεπενδυτές να εκφράζονται με δυσπιστία ως προς τα φιλόδοξα σχέδια του κυβερνητικού επιτελείου. 
Υπό συζήτηση είναι ακόμη αν τα 39 αυτά αστικά ακίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται και φιλέτα όπως τα κτίρια των υπουργείων Υγείας, Παιδείας κ.τ.λ. θα βγούν προς πώληση σε μικρότερα ''πακέτα'' ή μεμονωμένα, ανάλογα με την περίπτωση και το μέγεθος. Πάντως, αυτό που επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι ότι το τελευταίο διάστημα και σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, το ενδιαφέρον των κυβερνητικών στελεχών είναι σαφώς εντονότερο με στόχο οι διαγωνιστικές διαδικασίες, τουλάχιστον για ορισμένα από τα 39 ακίνητα, να έχουν βγεί στον αέρα έως το τέλος του έτους. 
Παράλληλα με τα 39 αστικά ακίνητα, οι σύμβουλοι προωθούν και την αξιοποίηση των 20 εκτάσεων που είχαν ανακοινωθεί ως πιο ώριμα για αξιοποίηση πρίν από μερικούς μήνες. Η διαδικασία για τα συγκεκριμένα ακίνητα κρίνεται ως πιο περίπλοκη δεδομένου ότι δεν είναι πλήρως ξεκαθαρισμένα και χρειάζονται μεγαλύτερο σχεδιασμό, business plan κ.τ.λ..

ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου