Αλλάζει όψη στο Village ο Grimshaw

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλάζει όψη στο Village ο Grimshaw


Αγνοώντας την κλίμακα και το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο της περιοχής, το αρχιτεκτονικό γραφείο Grimshaw Architects προχώρησε στην πρόταση για ανάπλαση δύο οικοδομικών τετραγώνων ιδιοκτησίας του NYU, στο πλαίσιο του προγράμματος New York University 2031. Τo project προβλέπει τις μελλοντικές επεκτάσεις για την επόμενη 20ετία του Πανεπιστημίου. Η βασική ιδέα περιλαμβάνει την ανακατασκευή κατοικιών, επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 230.000 τ.μ. καθώς και το σχεδιασμό ανοιχτού χώρου έκτασης 12 στρεμμάτων. 


Το Πανεπιστημιακό χωριό (Washington Square Village) βρίσκεται πίσω από τη βιβλιοθήκη του NYU στο πλέον ζωντανό κομμάτι της πόλης (Village) που χαρακτηρίζεται από 4όροφα πλινθόκτιστα με εξωτερικές σιδερένιες σκάλες στην όψη. 

Η πρόταση Grimshaw προβλέπει δύο νέα κτήρια, που θα στεγάσουν πανεπιστημιακές δραστηριότητες σε σχήμα boomerang, τα οποία θα καταλάβουν τις δύο άκρες του οικοδομικού τετραγώνου. 

Οι φοιτητικές κατοικίες -University Village- θα στεγαστούν στο νότιο τμήμα του οικοπέδου, που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τρεις πύργους με κατοικίες και ένα στάδιο, το οποίο θα αντικατασταθεί μ' ένα νέο κτήριο που θα φιλοξενεί αθλητικές και ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις, μια υπεραγορά και ένα ξενοδοχείο. 

Στα σχέδια προβλέπεται και τέταρτος πύργος με διαμερίσματα, ο οποίος όμως επανασχεδιάζεται καθώς η πρόταση του IM Pei για ένα ουρανοξύστη 40 ορόφων συνάντησε την αντίδραση των κατοίκων. 

Ο Nikolas Dando-Haenisch, συνεργάτης στο γραφείο Grimshaw, αναφερόμενος στη λογική της επέμβασης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η δομή της πόλης στην περιοχή αυτή (modernist superblocks) μας οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας πολεοδομικής προσέγγισης που απαντά στην υφιστάμενη τυπολογία του υψηλού κτηρίου μέσα στο πάρκο. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις του κτηριολογικού προγράμματος και την ανάγκη για την παραγωγή διαφοροποιημένου δημόσιου χώρου».

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Grimshaw Architects ανέλαβε την μελέτη την άνοιξη του 2007 και συνεργάζεται τον αρχιτέκτονα τοπίου Michael Van Valkenburgh. Η στατική και η μηχανολογική μελέτη ανατέθηκε στο γραφείο του Ove Arup.


ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου