Νέα malls έρχονται παρά την καθίζηση του λιανεμπορίου

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα malls έρχονται παρά την καθίζηση του λιανεμπορίου

Μπορεί οι προοπτικές για το εγχώριο λιανεμπόριο να είναι δυσοίωνες, ωστόσο τα εμπορικά κέντρα παρά την έντονη υφεσιακή πίεση που δέχονται, δείχνουν προς στιγμήν να διατηρούν -με μικρές απώλειες για την ώρα- τη δυναμική τους. Το «μίγμα» ψυχαγωγικών-εμπορικών χρήσεων καθιστά περισσότερο ελκυστικά στο κοινό τα malls, σε σχέση με τις παραδοσιακές εμπορικές αγορές και στο «χαρτί» αυτό ποντάρουν όσοι επενδύουν στη συγκεκριμένη αγορά.

Δεν είναι τυχαίο που η διοίκηση του ομίλου Lamda Development δεν αποκλείει την δημιουργία νέου εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η εισηγμένη, όπως είχε αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλός της Οδυσσέας Αθανασίου κατά το περασμένο καλοκαίρι, σχεδιάζει τους επόμενους μήνες να επενδύσει τρία εκατομμύρια ευρώ στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Στόχος των παρεμβάσεων θα είναι η αναβάθμιση του mall, η βελτίωση του «mix» των καταστημάτων, όπως και η προσέλκυση αγοραστικού κοινού από τις βαλκανικές χώρες.

Την ίδια στιγμή, άδεια για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Helios Plaza έχει αποκτήσει η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Plaza Centers. Στην έκταση 15.000 τ.μ. που βρίσκεται στη συμβολή των Λεωφόρων Κηφισού και Πειραιώς η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει εμπορικό κέντρο μικτής εκμισθώσιμης 26 χιλιάδων επιφάνειας τετραγωνικών μέτρων. Προγραμματίζει την έναρξη της κατασκευής του mall μέσα στο 2012 και την ολοκλήρωσή του το 2014, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση για τη χρήση του 2010.

Κατά πληροφορίες, η Plaza Centers βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τραπεζικά ιδρύματα για την χρηματοδότηση του εμπορικού κέντρου.

Παράλληλα, στο στάδιο των μελετών βρίσκεται η υλοποίηση πολιτισμικού-εμπορικού κέντρο στο ακίνητο “Μουζάκη” στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Λένορμαν από την Artume (ανήκει στο βρετανικό fund MGPA, ενώ μικρή συμμετοχή έχει και η Prufrock).

Το project θα είναι συνολικής επιφάνειας 53.000 τ.μ. και θα διαθέτει 2.400 θέσεις στάθμευσης.

Μέσα στο Φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το εμπορικό κέντρο Smart Park της θυγατρικής Reds του ομίλου Ελλάκτωρ στην Γυαλού Σπάτων, το οποίο γειτνιάζει με το εκπτωτικό χωριό McArthurGlen. Η πρώτη φάση της επένδυσης είναι ύψους 75 εκατ. ευρώ και θα αναπτύσσεται σε έκταση 35.000 τ.μ., ενώ η δεύτερη φάση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τέλη 2012. Κατά πληροφορίες, ήδη έχουν υπάρχουν μισθωτικές συμφωνίες για το 80% του εμπορικού κέντρου.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου