Στους ιδιοκτήτες το νέο "χαράτσι" για τα ακίνητα

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Στους ιδιοκτήτες το νέο "χαράτσι" για τα ακίνητα


Το "κενό" που προέκυψε όσον αφορά το ποιον θα επιβαρύνει το νέο εισπρακτικό μέτρο, τους ιδιοκτήτες των 
ακινήτων ή τους ενοικιαστές που διατηρούν στο όνομά τους το λογαριασμό της ΔΕΗ, κάλυψε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε, πως η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα θα επιβαρύνει μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ εάν ο λογαριασμός είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη, τότε το τέλος θα μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη.
Αναφερόμενος στην αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος για τα ακίνητα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι "αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει έναν πατριωτικό αγώνα και θα έπρεπε αντί των κινημάτων "Δεν πληρώνω" να υπάρχουν κινήματα κατά του "λαδώματος" και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων".
Σε ερώτηση μάλιστα για το ενδεχόμενο επιβολής και νέων μέτρων, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι "σε κανέναν δεν αρέσουν τα μέτρα, αλλά ο στόχος της είσπραξης δεν αλλάζει. Αν δεν εισπραχθούν τα έσοδα, θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στους στόχους που έχουμε βάλει".

"Το κράτος προσπαθεί να εισπράξει από τα συνήθη κορόιδα"
"Άποψη της ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι πρόκειται για ακραίο εισπρακτικό μέτρο, σε βάρος της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας. Το κράτος προσπαθεί να εισπράξει από τα συνήθη κορόιδα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων",  δήλωσε στο News 247 ο κ. Τάσος Βάππας, δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της ΠΟΜΙΔΑ.
"Ο υπουργός ανακοίνωσε πως η έκτακτη εισφορά θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5 έως 10 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν το τέλος είναι στα κατώτατα όρια, τότε ίσως να μπορέσουν και κάποιοι να αντεπεξέλθουν".
"Ακόμη όμως, οι φορολογούμενοι περιμένουν το ΦΑΠ του 2009, του 2010, του 2011, τις έκτακτες εισφορές και ό,τι προκύψει από τα αυθαίρετα. Είναι αδύνατο να εισπραχθεί αυτό το τέλος", εκτίμησε.
Ο κ. Βάππας σημείωσε ακόμη, ότι το νέο "χαράτσι" επιβαρύνει καταρχήν τους ιδιοκτήτες ακινήτων, γιατί είναι περιουσιακός χώρος και "θα δούμε εάν και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει".
Πόσο βαθιά θα μπει το χέρι στην τσέπη
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η έκτακτη εισφορά θα κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 10 ευρώ, ανάλογα με την αντικειμενική αξία των κατοικιών.
Κατά συνέπεια, για ένα ακίνητο 60 τμ σε περιοχή της Ελλάδος με αντικειμενική τιμή έως 500 ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 30 ευρώ, ενώ αν το ακίνητο αυτό έχει έκταση 100 τμ θα καταβληθεί εισφορά 50 ευρώ.
Στις ακριβές περιοχές, όπου η έκτακτη εισφορά θα είναι 10 ευρώ το τμ ο λογαριασμός θα φθάσει τα 1.500 ευρώ, για ένα ακίνητο 150 τμ και τα 2.000 ευρώ για ακίνητο 200 τμ.
Σε περιοχές που θεωρούνται μεσαίου κόστους σε ό,τι αφορά την τιμή ζώνης, ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς θα γίνει κατά μέσο όρο με 4-5 ευρώ το τμ. Αυτό σημαίνει ότι για ένα ακίνητο 100 τμ σε μια τέτοια περιοχή η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει σε 500 ευρώ.
Σημειώνεται ακόμη, πως το τέλος θα αποδοθεί μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και θα έχει διάρκεια δύο χρόνων. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ η επόμενη μπορεί να καταβληθεί και σε δόσεις.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου