Ανησυχεί η ΔΕΗ για το τέλος στα ακίνητα

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ανησυχεί η ΔΕΗ για το τέλος στα ακίνητα

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν τα 425 εκατομμύρια ευρώ, μόνο ευπρόσδεκτη δεν ήταν για τη διοίκηση της ΔΕΗ η είδηση ότι οι λογαριασμοί της Επιχείρησης θα αποτελέσουν το μέσο για την είσπραξη ενός ακόμη φόρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ενημερώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία 24ωρα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο βασικός φόβος που εκφράζεται αφορά ακριβώς στο κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών, που ήδη εμφανίζεται διογκωμένο. Πιθανή άρνηση καταβολής της νέας εισφοράς από πολίτες θα συμπαρασύρει και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή στην καλύτερη περίπτωση θα επαναληφθεί το φαινόμενο με το τέλος ΕΡΤ, που πολίτες κατέθεταν το αντίτιμο των λογαριασμών ρεύματος στο ταμείο παρακαταθηκών, χωρίς το ποσό που προβλέπεται για την ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά και να επηρεάσει τα μεγέθη της Επιχείρησης που έχουν ήδη πληγεί από την οικονομική κρίση. 

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά της κατάστασης: από τα 425 εκατ. ευρώ ανεξόφλητων λογαριασμών, περίπου 130 εκατ. ευρώ είναι τέλη για δήμους και ΕΡΤ, ενώ η πραγματική οφειλή για τη ΔΕΗ, είναι 295 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου 132 εκατομμύρια αφορούν σε οφειλές νοικοκυριών, 132 εκατομμύρια είναι οφειλές εμπορικών επιχειρήσεων και 31 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές βιοτεχνιών, βιομηχανιών και αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο χαμηλής τάσης. 

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εμφανίζουν αύξηση 25 έως 30% το τελευταίο διάστημα. Αύξηση παρατηρείται και στο κομμάτι των επισφαλειών, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει προχωρήσει σε αύξηση κατά 6,3 εκατ. ευρώ των σχετικών προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. 

Με το νέο «χαράτσι», εξάλλου, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός της ΔΕΗ, η οποία το τελευταίο διάστημα κατέβαλε προσπάθειες να ενημερώσει τους καταναλωτές για το πραγματικό ποσό που πληρώνουν για ρεύμα και το οποίο κατά μέσο όρο είναι 30% φθηνότερο από τους λογαριασμούς που λαμβάνουν. Δηλαδή, όπως τονίζουν στελέχη της Επιχείρησης, για ένα μέσο νοικοκυριό με νορμάλ κατανάλωση για κάθε 100 ευρώ που πληρώνονται τα 70 πηγαίνουν για ρεύμα και τα 30 πάνε σε φόρους, δήμους και ΕΡΤ. Τώρα με τη νέα εισφορά το ισοζύγιο αυτό θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Πότε διακόπτεται το ρεύμα

Σημειώνεται ότι για να γίνει διακοπή της παροχής, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 85 με 90 μέρες από την έκδοση του λογαριασμού, ενώ σε μακροχρόνια άνεργους, υπέργηρους και άτομα με μηχανική υποστήριξη η πολιτική της ΔΕΗ είναι να δίνονται ακόμη μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια. Επιπρόσθετα μετά από απόφαση του Δ.Σ. τον Ιούλιο, εγκρίθηκε η δυνατότητα παροχής πίστωσης και διευκολύνσεων σε πελάτες της επιχείρησης που κατά το παρελθόν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ζητούν σήμερα από τα γραφεία της ΔΕΗ να υπάρξει διακανονισμός χρεών.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου