Παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε αγρότες

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων σε αγρότες


CLOSE WINDOW

Ενα γενναίο πρόγραμμα παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων για αγροτική και μόνο χρήση, θέτει σε εφαρμογή μετά τις 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιδιώκοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για να φέρει νέους ανθρώπους στο αγροτικό επάγγελμα αλλά και τη δημιουργία προτύπων αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή αυτών των εκτάσεων σε ολόκληρη την επικράτεια κάνει λόγο για 4,5 εκατομμύρια στρέμματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελεί, βέβαια, ημιορεινές χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνο για κτηνοτροφική χρήση, βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών.


Καλλιέργειες
Οι καθαρά αγροτικές εκτάσεις που προορίζονται για την ανάπτυξη καλλιεργειών δεν ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα και δεδομένου ότι είναι πολυδιάσπαρτες σε μικρά κυρίως τεμάχια, ο προσανατολισμός οδηγεί στη δημιουργία ζωνών με κηπευτικά και κτηνοτροφικά φυτά.

Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωπονικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο και με διάρκεια έως και 25 χρόνια (ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας). Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η παράλληλη υποστήριξη αυτών των δράσεων με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και διαλογητηρίων για τα κηπευτικά και ειδικών μονάδων επεξεργασίας ζωοτροφών για τα κτηνοτροφικά φυτά. Για την προώθησή τους τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τοπικοί συνεταιρισμοί και μόνο εφόσον δεν προκύπτουν οι κατάλληλες λύσεις τη σκυτάλη θα παίρνουν οι ιδιώτες.
Βασικός κανόνας είναι ο ενδιαφερόμενος να αιτηθεί έκταση εντός των ορίων της περιφέρειας που υλοποιείται το πρόγραμμα και αφορά σε πρώτη φάση σε τουλάχιστον 3 εκατομμύρια στρέμματα, τα οποία είναι «καθαρά» από ιδιοκτησιακές διαφορές (έχει προηγηθεί φωτοερμηνεία με βάση τις αεροφωτογραφίες).
Το πρόγραμμα ξεκινά από τους νομούς Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Πιερίας με τη διάθεση πάνω από 10.000 στρεμμάτων, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει εφαρμογή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Δημόσια γη
Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου η καταγεγραμμένη δημόσια αγροτική γη (ανάμεσα σε αυτή και τα καταπατημένα) υπολογίζεται σε περίπου 11 εκατ. στρέμματα. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους σε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατόπιν θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που άμεσα θα κοινοποιηθούν.


Μοριοδότηση
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων ? τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται.

Συνεπώς, για προϊόντα/τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα/τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με το σχέδιο:
Εκατό μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι, οι νέοι ως 35 ετών και οι νέοι ως 35 ετών που είναι πτυχιούχοι γεωπονικών τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Ογδόντα μόρια οι νέοι αγρότες.
Εξήντα μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο).
Πενήντα μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).

Κριτήρια
Τα κριτήρια επιλογής για τους ενδιαφερόμενους (καθένα θα έχει τη δική του βαθμολογία) είναι:

  • Να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες
  • Να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ
  • Να είναι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών.
  • Να διαθέτουν πτυχίο γεωτεχνικής σχολής.
  • Να κατέχουν μικρό κλήρο.
  • Να γειτνιάζει το αγροτεμάχιό τους με εκείνο που τους ενδιαφέρει προκειμένου να μεγαλώσει ο κλήρος τους.
  • Να δηλώσουν την καλλιέργεια κάποιου προϊόντος από αυτά που περιλαμβάνουν τα «αγροτικά καλάθια» για κάθε μία από τις 13 περιφέρειες.
  • Να δηλώσουν ότι θα ασχοληθούν με την παραγωγή ζωοτροφών, προκειμένου να μειωθούν οι εισαγωγές και το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία.
  • Να είναι ενταγμένοι σε κάποιο υγιή αγροτικό συνεταιρισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου