Εταιρείες αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Εταιρείες αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα

Η προωθούμενη εξαίρεση των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, δραστηριοτήτων που ακόμα φέρνουν λεφτά στους επιχειρηματίες, αποτελεί πράξη που από μόνη της ακυρώνει το μέτρο του τέλους ακινήτων που επέβαλε η κυβέρνηση.
Βάζει, δε, στη διεκδίκηση των εξαιρέσεων επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλα εμπορικά ακίνητα και κυρίως όσες έχουν αποκλειστικό σκοπό την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας, διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα εμπορικών κέντρων και η πορεία τους είναι φθίνουσα, λόγω της ύφεσης. Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις εταιρείες διέπονται από ειδικό φορολογικό καθεστώς, λέγονται Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εταιρείες αυτές συστάθηκαν ακριβώς λόγω των φορολογικών κινήτρων που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, προσέλκυσαν επενδυτές, έκαναν μεγάλες επενδύσεις και τώρα καλούνται να πληρώσουν το επίμαχο μέτρο.

Υπέρογκος δανεισμός

Κάποιες από αυτές αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, αφού πρώτον ο δανεισμός τους ξεπερνάει την αξία των ακινήτων τους και δεύτερον τα έσοδά τους είναι μικρότερα από τα έξοδα. Συνεπώς, μεγάλα βάρη θα επωμιστούν όχι μόνο τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις, ειδικά αυτές που έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας και όσες από άλλους κλάδους έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, όπως οι τράπεζες (Εθνική), ο ΟΤΕ, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ.λπ.

Οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στον χώρο των ακινήτων είναι οι Μπάμπης Βωβός, Eurobank Properties, Κέκροψ, Lamda Development, Alpha Αστικά Ακίνητα, Pasal, Trastor, Reds (πρώην Καμπάς) και MIG Real Estate. Ορισμένες από τις παραπάνω εταιρείες είναι ΑΕΕΑΠ, δηλαδή έχουν αποκλειστικό σκοπό την επένδυση σε ακίνητα και η λειτουργία προβλέπεται από τον Ν. 2.778/1999.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών με τους οποίους συνομίλησε η «Οικονομία» της «Κ.Ε.» είναι σε αναμμένα κάρβουνα, αγωνιώντας για το πώς τελικά θα εφαρμοστεί το μέτρο (σε ποια τετραγωνικά θα αναλογεί, εάν θα συμπεριληφθούν οι κοινόχρηστοι ιδιωτικοί χώροι, τα πάρκινγκ που λειτουργούν συμπληρωματικά στα εμπορικά κέντρα, είναι μερικές από τις απορίες που δεν έχουν διευκρινιστεί).

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών με μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, μεγάλα ποσά. Το τι ακριβώς θα πληρώσουν θα εξαρτηθεί από την οριστικοποίηση των όρων.

*Η Eurobank Properties (ελέγχεται από την τράπεζα Eurobank, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον επιχειρηματία Σπύρο Λάτση) είναι η μεγαλύτερη Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα. Μόνο στην Ελλάδα διαθέτει 48 ακίνητα με μεικτή ενοικιαζόμενη επιφάνεια 281.357 τ.μ.

*Η Lamda Development, συμφερόντων Σπύρου Λάτση, δεν είναι εταιρεία του ειδικού καθεστώτος των ΑΕΕΑΠ, αλλά οι δραστηριότητές της επικεντρώνονται στην εκμετάλλευση ακινήτων. Είναι συν-ιδιοκτήτρια -μαζί με την HSBC Property Investments Ltd- του The Mall Athens, του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στην Ελλάδα, με μεικτή ενοικιαζόμενη επιφάνεια 58.000 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης εκμεταλλεύεται κι άλλα εμπορικά κέντρα, όπως το Mediterranean Cosmos (Θεσσαλονίκη) και το Golden Hall (Μαρούσι), την ιδιοκτησία των οποίων έχουν το Πατριαρχείο και τα Ολυμπιακά Ακίνητα αντίστοιχα. Επίσης είναι κάτοχος κτιρίων γραφείων, ενοικιαζόμενης επιφάνειας 14.000 τ.μ., και άλλων ακινήτων σε ακριβές περιοχές (Κηφισιά, Μαρούσι, Σύνταγμα).

*Ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο τέλος ακινήτων είναι οι εταιρείες Μπάμπης Βωβός και Pasal (δεν είναι ΑΕΕΑΠ). Η Μπάμπης Βωβός διαθέτει κτίρια επιφάνειας 68.718 τ.μ. και υπό κατασκευή 142.592 (συμπεριλαμβάνεται το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, το οποίο έχει σταματήσει). Η εταιρεία έκανε μεγάλο άνοιγμα με το παραπάνω έργο και επιβαρύνεται με δάνεια ύψους 536 εκατ. ευρώ.

*Η Pasal ανήκει στην οικογένεια του επιχειρηματία Σωτήρη Θεοδωρίδη. Εκανε μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο, οι οποίες όμως δεν αποδίδουν (ο όμιλος είχε ζημιές προ φόρων 8,87 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2011). Μαζί με τις θυγατρικές της διαθέτει προς εκμετάλλευση επιφάνεια 111.053 τετραγωνικών μέτρων, από την οποία το μεγαλύτερο μέρος (58.136 τ.μ.) είναι του νεόδμητου (εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008) εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς. Μάλιστα τα 27.000 τετραγωνικά μέτρα από τα 58.136 του Athens Heart είναι τρία υπόγεια πάρκινγκ.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου