Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα


Με τη συναίνεση άνω των 263 βουλευτών έγινε δεκτό, επί της αρχής, το νομοσχέδιο που τακτοποιεί τα αυθαίρετα, έπειτα από αρκετές αλλαγές που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, μπορεί και να διευρυνθούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, που θα ψηφιστεί και κατά άρθρο το νομοσχέδιο.
Ουσιαστικά με τις νέες αλλαγές διευρύνεται ο αριθμός των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και αυξάνονται τα πρόστιμα για όσους έχουν αυθαιρεσίες σε β' κατοικία. Οι αλλαγές όπως διευκρίνησε ο κ. Παπακωνσταντίνου στοχεύουν στο να αποφευχθούν προβλήματα με το ΣτΕ, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνεται. Από την "τακτοποίηση" αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, το Κράτος αναμένεται να εισπράξει 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες αλλαγές:

-Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσα αυθαίρετα έχουν ολοκληρωμένο φέρων οργανισμό μέχρι τις 28 Ιουλίου (ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου). -Απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις αυθαιρέτων χωρίς χαρτί από μηχανικό, από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου αντί για την 1.1.2012 που οριζόταν αρχικά.-Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή προστίμων για τα εκτός και εντός ορίων οικισμών ακίνητα. Καταργήθηκε ο χρονικός ορίζοντας των 20 και 40 ετών που αρχικά είχε οριστεί.-Μέσα σε 20 χρόνια την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός με τον οποίο καθορίζονται οι ζώνες όπου επιτρέπεται η δόμηση στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές. -Προβλέπεται ότι η καταβολή 15% του προστίμου θα αποδίδεται υπέρ των οργανισμών της κοινωνικής ασφάλισης.-Ο φάκελος για τη ρύθμιση θα πρέπει να κατατεθεί από 1/10-30/11, ενώ τα υπόλοιπα δικαιολογητικά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών.-Τα παράβολα για την υπαγωγή στη ρύθμιση ορίζονται σε: 500 ευρώ για κατοικία 50 τ.μ. ή για κτίριο μοναδική κατοικία μέχρι 100 τ.μ., 1.000 ευρώ για 51-100 τ.μ. ή για κύρια κατοικία από 101-200 τ.μ., 2.000 ευρώ για κτίριο από 201-1.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για κτίριο από 1.001-2.000 τ.μ. και 6.000 ευρώ για κτίρια μεγαλύτερα από 2.000 τ.μ..

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης

1. Να συγκεντρώσει όλα τα σχέδια για το ακίνητο ή αν υπάρχει και την οικοδομική άδεια2. Να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό και να ζητήσει την κατάρτιση μίας τεχνικής έκθεσης για το αυθαίρετο.3. Αν το ακίνητο είναι κατοικία ή τουριστικό κατάλυμα, πρέπει ο μηχανικός να συμπληρώσει και το δελτίο δομικής τρωτότητας του φέροντος οργανισμού. Οταν πρόκειται για κτίριο κοινοφελούς χρήσης ή συνάθροισης κοινού πρέπει να υπάρχει και μελέτη στατικής επάρκειας καθώς και τεχνική έκθεση για τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.4. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπληρώσει δύο υπεύθυνες δηλώσεις, μία με τα στοιχεία του ακινήτου και μία που να δηλώνει ότι το αυθαίρετο δεν εμπίπτει σε καμία από τις διατάξεις που απαγορεύονται (αιγιαλούς κτλ.) και να βεβαιώσει το γνήσιο της υπογραφής του σε μία δημόσια αρχή.5. Να πάρει συμπληρωμένο το έντυπο υπολογισμού του προστίμου, από τον μηχανικό του.6. Να υποβάλλει τον φάκελο, ο ιδιοκτήτης ή ο εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του, στην πολεοδομία ή στο ΚΕΠ τον φάκελο

Μετά την υποβολή του φακέλου

1. Ο ιδιοκτήτης θα ειδοποιηθεί από την πολεοδομία εντός 30 ημερών από την υποβολή του φακέλου για το αν υπάρχουν ελλείψεις στο φάκελο. Αν υπάρχουν θα πρέπει μέσα σε 15 μέρες να τις συμπληρώσει.2. Θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο του προστίμου, αφού αφαιρεθεί το παράβολο. Το πρόστιμο καταβάλλεται ως εξής: με έκπτωση 20% αν καταβληθεί εφάπαξ, ή σε διάστημα 2 ετών (8 ισόποσες δόσεις) για τις κατοικίες. Αν πρόκειται για μικρές αυθαιρεσίες το πρόστιμο καταβάλλεται υποχρεωτικά εφάπαξ έως το τέλος του έτους.
3. Προσκομίζεται στην πολεοδομία το παραστατικό εξόφλησης και καταχωρείται σε ειδικό αρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου