Υπόμνημα στα χέρια του Κίκη Καζαμία

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Υπόμνημα στα χέρια του Κίκη Καζαμία


Με θετική ματιά αντίκρισε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας το υπόμνημα από τα μέτρα που ετοίμασε και παρουσίασε η αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, με την ευκαιρία της προώθησης του δεύτερου πακέτου μέτρων στη Βουλή. Η αντιπροσωπία του Συνδέσμου υπέβαλε τις εισηγήσεις της, οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των τιμών των ακινήτων, θα διευκολύνουν τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τα νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν στέγη, και θα βοηθήσουν στην εισροή νέων κεφαλαίων από Κύπριους και ξένους επενδυτές.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις εισηγήσεις, γιατί ο τομέας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία για την προώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας. Μιλώντας στη «Σ», ο πρόεδρος του συνδέσμου Λάκης Τοφαρίδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι η εφαρμογή όλων των εισηγήσεων είναι απαραίτητη για να αναζωογονηθεί η οικοδομική βιομηχανία. Οι εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν:

- τη διαφοροποίηση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας,
- την άμεση αφαίρεση μεταβιβαστικών τελών όπου καταβάλλεται ΦΠΑ,
- την παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης/πίστωσης επί του φόρου εισοδήματος (Κύπριοι Ιδιώτες ή εταιρείες) ή/και επί του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών (εταιρείες ή αλλοδαποί) ύψους 20% επί της επένδυσης κάθε αγοραστή οικιστικών μονάδων, γραφείων και καταστημάτων κτλ,
- τη μετακύλιση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών που προκύπτει από την πώληση ακίνητης περιουσίας,
- την παροχή εξειδικευμένων κινήτρων για μεγάλες αναπτύξεις, μαρίνες και γκολφ, με άμεση αύξηση μέχρι 20% του συντελεστή δόμησης για έργα που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2012,
- τα δάνεια για ανάπτυξη ακίνητης ιδιοκτησίας να αφαιρούνται από την αξία με βάση την οποία υπολογίζεται ο φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας.
«Επαναλαμβάνουμε γι' ακόμα μια φορά ότι για να μπορέσει να αναθερμανθεί η αγορά και να συνεχίσει ο τομέας την ουσιαστική συμβολή του στην οικονομία του τόπου, θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα' ως μέρος ενός συνολικού πακέτου και όχι αποσπασματικά», κατέληξε ο κ. Τοφαρίδης.

sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου