Νέος πρόεδρος στην ΚΕΔ

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Νέος πρόεδρος στην ΚΕΔ


Δεν μένει για πολύ ακέφαλη η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ύστερα από την παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της, Δ. Μαρζάβα, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από τον προηγούμενο τσάρο της οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, νέο επικεφαλής της ΚΕΔ αναλαμβάνει ένας πολύ στενός συνεργάτης του νέου υπουργού Οικονομίας, Ευ. Βενιζέλου. Πρόκειται για τον Ευγένιο Γιαννακόπουλο, συνοδοιπόρο εδώ και πολλά χρόνια του κ. Βενιζέλου. Ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος έχει διατελέσει πρόεδρος και γενικός γραμματέας του ΕΟΤ (1999 - 2002), γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού (1996 - 1999) και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. (1993 - 1995). Από τον κ. Βενιζέλο είχε τοποθετηθεί επίσης πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση αποφασίζει να διορίσει νέο πρόεδρο στην ΚΕΔ ενδεχομένως να αλλάζει τα σχέδιά της για κατάργηση της εταιρείας που διαχειρίζεται μέχρι σήμερα την ακίνητη περιουσία του δημοσίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΕΔ δεν θα καταργηθεί εντελώς αλλά θα συγχωνευτεί με την ΕΤΑ Α.Ε. και πιθανότατα θα αλλάξει όνομα. 

Θα πρόκειται για μια σαφώς μικρότερη εταιρεία καθώς σήμερα η Κτηματική Εταιρεία έχει αποψιλωθεί και από 200 υπαλλήλους έχει γύρω στους 50 ενώ αναμένει «απώλειες» και από την εφεδρεία στο δημόσιο τομέα. Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑ έχει περί τους 10 υπαλλήλους.

Αν και όλο αυτό τον καιρό ακουγόταν φήμες για πλήρη διάλυση της ΚΕΔ κάτι τέτοιο εμφανίζεται σχεδόν αδύνατο να γίνει εξαιτίας του τεράστιου όγκου εργασιών που διαχειριζόταν τόσα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει αυτή τη στιγμή 4.500 ενεργές συμβάσεις που είναι απίθανο να μπορέσει να διαχειριστεί μια άλλη εταιρεία ή το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή η γενικής Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας.

Η ΚΕΔ τρέχει πολλά προγράμματα, έστω και με μικρό αριθμό υπαλλήλων ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και κυβερνητικά στελέχη ζητούν τη βοήθεια της ΚΕΔ για διάφορα θέματα, επομένως, δεν έχει ληφθεί απόφαση να «εξαφανιστεί». Πρόσφατα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος είχε πει στη Βουλή ότι μέσω της ΚΕΔ θα πρέπει να βρεθεί έκταση στην Αττική για να εγκατασταθούν οι Ρομά που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές.

Παράλληλα, πριν μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι μέσω της ΚΕΔ θα γίνει προσπάθεια πώλησης του ακινήτου όπου στεγαζόταν η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην οδό Montroyer στις Βρυξέλλες. 
Πρόκειται για 8όροφο κτίριο άνω των 3.000 τ.μ. στο κέντρο της πόλης το οποίος είχε αγοραστεί το 1995 έναντι 340 εκατ. βελγικών φράγκων. Όταν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μετεγκαταστάθηκε αλλού έγιναν προσπάθειες να πουληθεί αλλά απέβησαν άκαρπες. Τώρα για το κτίριο θα πρέπει να γίνει νέα εκτίμηση ενώ πιστεύεται ότι η τιμή εκκίνησης πρέπει να είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος η ΚΕΔ θα κινήσει την διαγωνιστική διαδικασία για το νέο κτίριο που θα σταγάσει τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η ΚΕΔ, με πρόεδρο άνθρωπο του τσάρου και με χιλιάδες φακέλους ανοικτούς δύσκολα θα καταργηθεί.


ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου