ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ Καταρρέει η κτηματαγορά της Ρόδου

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ Καταρρέει η κτηματαγορά της Ρόδου

Σημαντική πτώση παρουσιάζουν οι οικοδομικοί δείκτες στην περιοχή μας. 

Το πρόβλημα δεν είναι νέο, αφού η ύφεση στον άλλοτε δυναμικό κλάδο των κατασκευών έχει ξεκινήσει πριν από τέσσερα τουλάχιστον χρόνια. Η ύφεση όμως συνεχώς βαθαίνει, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» σχεδόν οι ιδιωτικές κατασκευές. «Παγωμένες» είναι και οι πωλήσεις ακινήτων, αφού λόγω της μη χορήγησης δανείων, ακόμη και όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση κατοικίας κλπ. δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγορές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πολεοδομίας παρατηρείται ύφεση της τάξης του 60% στην έκδοση νέων οικοδομικών αδειών το 2011. Όσον αφορά τις πωλήσεις, μπορεί το ποσοστό να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Ειδικότερα, όσον αφορά στις εκδόσεις οικοδομικών αδειών, ο αριθμός τους μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2011, δεν ξεπερνά τις 200, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010 εκδόθηκαν περισσότερες από 300.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και άδειες για τη Σύμη, την Τήλο, τη Χάλκη και το Καστελόριζο. Ανάμεσα στις 200 υπάρχουν και 10 περίπου οικοδομικές άδειες για το συγκρότημα της νέας μαρίνας, ενώ τα μεγάλα έργα είναι μόλις τρία. 
«Η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Αυτό οφείλεται οπωσδήποτε στη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Αυτό έχει βέβαια σαν αποτέλεσμα να βρίσκονται σε ύφεση και όλοι οι συναφείς κλάδοι», δήλωσε ο διευθυντής της Πολεοδομίας κ. Γιώργος Χατζάκης.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν μηδενική. Συνεχίζουν ουσιαστικά όποιες οικοδομές ξεκίνησαν πριν την κρίση ή στην αρχή της εμφάνισής της. Οι κατασκευαστές κάνουν υπομονή και καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να διατηρηθούν στο χώρο, ευελπιστώντας να δοθούν κίνητρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Συνήθως, κρατούν τα αδιάθετα ακίνητά τους, χωρίς να υποκύπτουν σε πιέσεις να τα πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Βέβαια αρκετοί είναι και εκείνοι, οι οποίοι αναγκαστικά πωλούν κάποια ακίνητα σε μειωμένες τιμές προκειμένου να ρευστοποιήσουν και να παρατείνουν το χρόνο παραμονής τους στην αγορά.
Ακόμη όμως και με τις χαμηλές τιμές, οι πωλήσεις δεν αυξάνονται, γεγονός που έχει να κάνει με την άρνηση χορήγησης δανείων. Σύμφωνα με τους μεσιτικούς κύκλους και στις περιπτώσεις που εγκρίνονται δάνεια, δεν είναι δυνατή η αγορά. Συνήθως, οι τράπεζες δίνουν το 50% της αντικειμενικής αξίας κάποιου ακινήτου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τη διαφορά ο δανειολήπτης, οπότε η αγορά ματαιώνεται. 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, υπάρχει σημαντική μείωση στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας. Οι ευρωπαίοι, επηρεασμένοι από τις ειδήσεις για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, διστάζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Βέβαια, οι ευρωπαίοι επηρεάζονται και από τις ειδήσεις που αναφέρουν ότι οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα πέσουν πολύ, οπότε τηρούν στάση αναμονής. 
Είναι γεγονός ότι σε περιοχές εκτός πόλης οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν έως και 40%. Μόνο σε περιοχές κοντά στην πόλη, την Ανάληψη, το Ροδίνι παραμένουν οι τιμές σταθερές, ή τουλάχιστον δεν έχουν μειωθεί πολύ. 
«Η οικοδομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή, ενώ οι πωλήσεις των ακινήτων παρουσιάζουν σημαντική ύφεση η οποία μπορεί να φθάνει ακόμη και το 70%. Υπάρχει ακόμη βέβαια ζήτηση σε ακίνητα. Ο κόσμος προτιμά όμως τα παλαιότερα και οικονομικότερα ακίνητα. Οι νέες και ακριβότερες κατασκευές δεν έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση. 
Ο τουρισμός μαζί με τον κατασκευαστικό κλάδο αποτελούν τις νευραλγικές βιομηχανίες της χώρας. Θα πρέπει να δοθούν λοιπόν κίνητρα για την τόνωση του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς μάλιστα αυτή η ύφεση επηρεάζει πολλά άλλα επαγγέλματα», δήλωσε ο έμπειρος κτηματομεσίτης κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου. 
Ο πρόεδρος των οικοδόμων κ. Νίκος Τριπολίτης αναφέρει ότι είναι πλέον αδύνατη η εξεύρεση μεροκάματου και σημειώνει ότι οι συνάδελφοί του έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα έργα που θα γίνουν με χρηματοδότηση απότο ΕΣΠΑ. Σημειώνουν βέβαια ότι προσδοκούν τα έργα αυτά να τοποθετηθούν μόνο ντόπιοι εργαζόμενοι και όχι παράνομοι αλλοδαποί. 
«Δεν υπάρχουν πλέον μεροκάματα, αφού η οικοδομική δραστηριότητα είναι ανύπαρκτη και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πωλήσεις είναι μειωμένες. Περιμένουμε να απελευθερωθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ να γίνουν δημόσια έργα για να δουλέψουμε εκεί. Περιμένουμε βέβαια να απασχοληθούν στα έργα αυτά ντόπιοι άνεργοι οικοδόμοι και όχι παράνομοι», σημείωσε ο κ. Τριπολίτης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι οικοδόμοι προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού έχουν εξαγγελθεί μέτρα από την κυβέρνηση που θίγουν τους οικοδόμους, τη στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. 
Ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι το γεγονός ότι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εξοφληθούν οι προσημειώσεις. Πολλά νοικοκυριά είναι εγκλωβισμένα, αφού τα ακίνητα προσημειώθηκαν σε υψηλότερες τιμές. Συνεπώς δεν μπορούν να προβούν σε πώληση και να εξοφλήσουν το ύψος της προσημείωσης, ενώ από την άλλη οι τράπεζες δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. 
«Πάντα θα έχει ζήτηση το ακίνητο. Γίνονται αγοραπωλησίες ακινήτων των οποίων οι αξίες κυμαίνονται σε λογικές τιμές. Μικρά και μεσαίου μεγέθους ακίνητα έχουν ζήτηση. Οπωσδήποτε υπάρχει κρίση. Παρόλα αυτά, η αγορά ακινήτων κινείται, έστω και υποτονικά. Το θέμα δεν είναι όμως αυτό. Υπάρχει ένα πολύ πιο σοβαρό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί. Πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση ώστε να είναι εφικτή η επιστροφή της ρευστότητας στις τράπεζες, αφού πολλά νοικοκυριά είναι εγκλωβισμένα, καθώς έχουν προσημειωθεί ακίνητα σε υψηλότερες τιμές από αυτές που ισχύουν τώρα στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουλήσουν και να πληρώσουν το ύψος της προσημείωσης», σημειώνει ο γνωστός κτηματομεσίτης κ. Μιχάλης Ευσταθίου.


proodos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου