Βόμβα ακινήτων στις εταιρείες

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Βόμβα ακινήτων στις εταιρείες


Τράπεζες με τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, εταιρείες real estate, κατασκευαστικές επιχειρήσεις, ξενοδόχοι (ένα σενάριο αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει εξαίρεση σ' αυτούς παρά τις έντονες πιέσεις, ένα άλλο ότι θα εξαιρεθούν ορισμένα μόνο ξενοδοχεία ή θα γίνει δεκτό το αίτημα των ξενοδόχων για αφαίρεση από τα συνολικά τ.μ. του 30% που αφορά αποθήκες κι άλλους κοινόχρηστους χώρους), αλλά και κάθε είδους εταιρείες που διαθέτουν αξιόλογη ακίνητη περιουσία θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Φυσικά από το έκτακτο τέλος δεν θα εξαιρεθούν έμποροι που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού αλλά έχουν ιδιόκτητα ακίνητα, μικρές εταιρείες που επιβιώνουν με δυσκολία αλλά έχουν δικά τους γραφεία και οι εργολάβοι οικοδομών που διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες απούλητα ακίνητα, πολλά εκ των οποίων έχουν ηλεκτροδοτηθεί, άρα θα πληρώσουν φόρο.
Μεγάλος είναι ο πονοκέφαλος για τις βιομηχανίες που διαθέτουν χιλιάδες τ.μ. και για τις εταιρείες με μεγάλους και κλειστούς χώρους στάθμευσης καθώς το έκτακτο τέλος θα ανέλθει σε πολλές χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου, πιθανότατα οι βιομηχανίες να εξαιρεθούν από το μέτρο. Ως πολύ μεγάλο οικονομικό βάρος στην ήδη κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται χαρακτηρίζουν τραπεζίτες τον έκτακτο φόρο ακινήτων. Οι τράπεζες, εκτός από τα χιλιάδες ιδιόκτητα υποκαταστήματα που συντηρούν, έχουν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο με κατασχεμένα σπίτια, καταστήματα και γραφεία τα οποία αδυνατούν να πουλήσουν και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.

Τράπεζες

Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει μία ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,5 - 2 δισ. ευρώ. Από μικρά σπίτια που κατασχέθηκαν λόγω χρεών μέχρι ολόκληρα εργοστάσια, αποθήκες, εμπορικά ακίνητα. Εκτιμάται ότι διαθέτει περισσότερα από 1.650 κτίρια που φυσικά θα υπαχθούν στο νέο φόρο, ενώ έχει ένα δίκτυο περισσότερων από 560 υποκαταστημάτων που τα περισσότερα είναι ιδιόκτητα. Η «Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ», εταιρεία του ομίλου που ιδρύθηκε για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, πήρε το 2010 «προίκα» 240 ακίνητα αξίας 900 εκατ. ευρώ. Τώρα η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έκτακτη εισφορά. Για περισσότερα από 150.000 τ.μ. κτιρίων κάνει λόγο στην «Η» ο διευθυντής ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Α. Καρυτινός.

«Είναι μία έκτακτη εισφορά που αναγκαστικά θα πληρώσουμε, με την επιφύλαξη να διεκδικήσουμε στο μέλλον τα χρήματα που θα δώσουμε», τονίζει ο κ. Καρυτινός, ο οποίος επισημαίνει ότι ο έκτακτος φόρος ασφαλώς και πλήττει τις εταιρείες-ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Alpha Bank διαθέτει, επίσης, μεγάλη ακίνητη περιουσία με περισσότερα από 700 κτίρια όλων των ειδών, λογιστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Hilton που ανήκει στην τράπεζα έχει επιφάνεια 55.000 τ.μ., σε μια περιοχή με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ/τ.μ. ο φόρος θα ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ, εφόσον δεν υπάρξει τελικά εξαίρεση στα ξενοδοχεία. Ο όμιλος διαθέτει επίσης και την εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα με πάνω από τριάντα ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ακίνητα
Μεγάλη η ακίνητη περιουσία του ομίλου Eurobank, ο οποίος έχει ισχυρή παρουσία και στο real estate. Καταρχάς διαθέτει την εισηγμένη εταιρεία ακινήτων Eurobank Properties, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 660 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζει, στην «Η», ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γ. Χρυσικός, στο χαρτοφυλάκιο υπάρχουν κτίρια επιφάνειας άνω των 200.000 - 250.000 τ.μ., επομένως η έκτακτη εισφορά ακινήτων θα είναι μεγάλη. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να την πληρώσουμε, αφού δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απ' αυτήν», αναφέρει.

Εταιρεία του ομίλου Λάτση είναι και η Lamda Development, η οποία είναι ηγέτης στην ανάπτυξη και διαχείριση εμπορικών κέντρων, αλλά έχει στην κατοχή της δεκάδες κτίρια γραφείων. Η Lamda κατέχει το The Mall (58.000 τ.μ.), το Mediterannean Cosmos (46.000 τ.μ.), το Golden Hall (41.000 τ.μ.) και θεωρητικά μόνο για τα τρία αυτά θα πρέπει να πληρώσει 600.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Ιδιαιτερότητα στην υπόθεση αυτή είναι ότι το Mediterannean Cosmos μισθώνεται από το Πατριαρχείο που ίσως κληθεί αυτό να πληρώσει, ενώ το Golden Hall ανήκει στο Δημόσιο και ίσως γλιτώσει από το φόρο.

Μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που θα είναι υπόχρεοι μεγάλης εισφοράς είναι σημαντικές εταιρείες όπως ο ΟΤΕ που έχει μια περιουσία αξίας 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μάλιστα, έχει ένα χαρτοφυλάκιο με 2.381 κτίρια επιφάνειας 1,12 εκατ. τ.μ., καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, τηλεπικοινωνιακά κέντρα κ.λπ. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο «παράθυρο» στις συμφωνίες των Γερμανών με το Δημόσιο με τις οποίες έγιναν οι αποκρατικοποιήσεις, η Deutsche Telecom θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο πάνω από 4 εκατ. ευρώ φόρο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι (64.785 τ.μ.), το κτίριο στη Θεσσαλονίκη (20.319 τ.μ.), το κτίριο της οδού Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου (42.700 τ.μ.).

Εισφορά
Η εταιρεία επενδύσεων Trastor, εισηγμένη στο Χ.Α., διαθέτει δεκάδες ακίνητα, όπως γραφεία 33.800 τ.μ., πρατήρια 53.642 τ.μ. και πάρκινγκ 16.285 τ.μ. Συνολικά πάνω από 100.000 τ.μ. με το φόρο κατά μέσο όρο να ξεπερνά τα 400.000 ευρώ.

Ο Μπ. Βωβός με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα θα κληθεί να πληρώσει σημαντική εισφορά για ακίνητη περιουσία αξίας 700 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, το κτίριο στη Λ. Κηφισίας 10-12 έχει επιφάνεια 3.184 τ.μ. και μεγάλη τιμή ζώνης, το ίδιο και το κτίριο 2.038 τ.μ. στον ίδιο δρόμο στον αριθμό 32. Ο όμιλος «Ακροπόλ Χαραγκιώνης» έχει χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων. Π.χ. στην Κηφισιά με τιμή ζώνης 2.800 τ.μ. διαθέτει το εμπορικό Αίγλη, 6.000 τ.μ. για το οποίο ο φόρος μπορεί να ξεπεράσει τα 60.000 ευρώ. Επίσης, είναι ιδιοκτήτης των εμπορικών κέντρων Athe­nian Capitol (30.000 τ.μ.), Galleria Κοραή (6.200 τ.μ.), Πολυχώρος Ανεσις στην Κηφισίας (2.500 τ.μ.) κ.λπ.

Ο όμιλος «Βιοχάλκο» είναι ιδιοκτήτης εμπορικού κέντρου 58.000 τ.μ. στον Κηφισό, αλλά και γραφείων 17.000 τ.μ. στη Λ. Κηφισίας, οπότε ο φορολογικός πέλεκυς θα είναι βαρύς.

Αγνωστο είναι ακόμη τι θα γίνει με τη ΔΕΗ η οποία είναι Α.Ε. και κατέχει τεράστια περιουσία, ενώ η Εκκλησία με τα χιλιάδες ακίνητα θα πληρώσει ένα σημαντικό ποσό. Χαρακτηριστική περίπτωση το κτίριο του πρώην υπουργείου Παιδείας, που αν και ξενοίκιαστο θα επιβαρυνθεί με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Yψηλό το κόστος
Ο φόρος διώχνει τις επενδύσεις στο real estate

Ο έκτακτος φόρος, ένας ακόμη που επιβάλλεται στα ακίνητα, αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ανασχετικό παράγοντα για νέες επενδύσεις στην αγορά της Ελλάδας. Δεκάδες ξένοι είναι ήδη ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και θα κληθούν να πληρώσουν ένα φόρο που για τους ίδιους είναι ακατανόητος. Παράλληλα, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο απομακρύνει τους ξένους από επενδύσεις στο real estate. Σε ίδια κατάσταση και οι Ελληνες εφοπλιστές, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια «έριξαν» πολλά από τα κέρδη τους στη στεριά. Επενδύσεις σε γραφεία και εμπορικά κέντρα, σε πολυτελή σπίτια και ξενοδοχεία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους εφοπλιστές, οι οποίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν κι αυτή τον έκτακτο φόρο.

Τέλος, σοβαρό θα είναι το πρόβλημα για μικρούς και μεγάλους ξενοδόχους, οι οποίοι διαθέτουν χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα σε τουριστικές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης, εφόσον δεν εξαιρεθούν από το μέτρο. Τόσο αυτοί όσο και επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει σε συγκροτήματα με τουριστικά καταλύματα, θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μια χρονική περίοδο που ο τουρισμός άρχισε να ανακάμπτει.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου