Πώς θα επιβληθεί η εισφορά στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς θα επιβληθεί η εισφορά στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ


Σήμερα διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες και οι διαδικασίες είσπραξης της έκτακτης εισφοράς επί των ακινήτων, 
που αποφάσισε αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση, επιβαρύνοντας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ περίπου 7.000.000 ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται. Το νέο χαράτσι, που εκτιμά ότι θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και θα χρεωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν μέχρι και το Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης.
Οι λεπτομέρειες του μέτρου θα καθοριστούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τη ΔΕΗ και θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η νέα εισφορά έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία για τα νοικοκυριά δεδομένου ότι την ίδια περίοδο (στους προσεχείς μήνες) θα πληρωθούν επιπλέον η έκτακτη εισφορά στο εισόδημα, ο φόρος επιτηδεύματος, αλλά και ο αυξημένος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.
Το ύψος της επιβάρυνσης είναι ανάλογο της τιμής ζώνης του ακινήτου και του εμβαδού. Για παράδειγμα, κατοικία σε περιοχή με τη χαμηλότερη αντικειμενική αξία, εμβαδού 100 τ.μ., θα επιβαρυνθεί με 50 ευρώ, αλλά οι κατοικίες με μέσο ύψος αντικειμενικών αξιών θα επιβαρυνθούν με συντελεστή 4% - 6%, που σημαίνει ότι για την ίδια κατοικία η έκτακτη εισφορά θα κυμανθεί από 400 μέχρι και 600 ευρώ. Στις ακριβές περιοχές, η έκτακτη εισφορά θα φτάσει σε 10 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή 1.000 ευρώ για κάθε 100 τ.μ.
Πώς και πότε θα πληρωθεί η εισφορά
Πολλά είναι τα ερωτήματα των νοικοκυριών για τον τρόπο υπολογισμού και τη διαδικασία πληρωμής της νέας εισφοράς, αλλά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία θα είναι η ακόλουθη:
1. Η διαδικασία είναι παρόμοια με εκείνη που εφαρμόζεται στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που ήδη εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποδίδεται στους δήμους, αλλά θα αποδώσει πολλαπλάσια έσοδα στο Δημόσιο, δεδομένου ότι θα έχει υψηλότερους συντελεστές.
2. Οι συντελεστές θα κυμαίνονται από 0,5 ευρώ για τις περιοχές με χαμηλές αντικειμενικές αξίες και θα κλιμακώνονται μέχρι 10 ευρώ ανά τ.μ. για τις ακριβές περιοχές της χώρας και υπολογίζονται επί των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.
3. Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο και θα πληρώνουν όλοι οι κάτοχοι ακινήτων που έχουν ρεύμα ακόμη και γκαρσονιέρες των 20 τ.μ.
4. Η εισφορά θα είναι διετούς διάρκειας και θα αφορά στα έτη 2011 και 2012.
5. Η εισφορά του 2011 θα ενταχθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα εκδοθούν μέχρι το Φεβρουάριο του 2012 και θα είναι σε μία δόση.
6. Η εισφορά του 2012 θα κατανεμηθεί στους 6 διμηνιαίους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
7. Η εισφορά θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων και όχι τους ενοικιαστές. Θα υπάρχει διαχωρισμός του ποσού της εισφοράς με το ποσό του λογαριασμού, αλλά και τα υπόλοιπα τέλη, θα πληρώνεται από τον ενοικιαστή και θα παρακρατείται από το ενοίκιο.
8. Οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται με την εισφορά που αναλογεί και στους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και θα κατανέμεται στα κοινόχρηστα, αναλογικά με τα χιλιοστά.
9. Αν δεν καταβληθεί η εισφορά, δε θα γίνεται δεκτή η πληρωμή ούτε του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος και στην περίπτωση αυτήν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του διαμερίσματος ή της κατοικίας, ενώ παράλληλα ο οφειλέτης (ο ιδιοκτήτης) θα επιβαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
10. Η επιβολή της εισφοράς δεν καταργεί το ΕΤΑΚ του 2009 και το ΦΑΠ του 2010, αλλά θα είναι επιπλέον. Τα εκκαθαριστικά για το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ αναμένονται, ενώ στο ερώτημα γιατί από το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ οι εισπράξεις περιορίζονται σε 600 εκατ. ευρώ το χρόνο και από την εισφορά φτάνουν σε 2 δισ. ευρώ η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, όπως ισχύει για το ΕΤΑΚ και το ΦΑΠ.
11. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι οποίοι υπολογίζονται σε 330.000 και είναι άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι και συνταξιούχοι, αλλά απομένει η εξειδίκευση.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου