Καλύτερα πρόστιμο αυθαιρέτων...παρά οικοδομική άδεια

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Καλύτερα πρόστιμο αυθαιρέτων...παρά οικοδομική άδεια

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πληρώσουν το πρόστιμο για τα αυθαίρετα αντί να εκδώσουν οικοδομική άδεια που συγκριτικά κοστίζει πολύ περισσότερο.Ήδη, όπως αναφέρει στην "ΗτΣ" ο πρόεδρος του TEE Χρήστος Σπίρτζης, μεγάλος αριθμός νέων αυθαιρέτων ξεκίνησε ήδη να χτίζεται σε πολλές τουριστικές και μη περιοχές της χώρας, κάνοντας χρήση των διευκολύνσεων που δίνει ο νόμος. Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη λήψη άμεσων μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, ήδη σε περιοχές όπως η Μύκονος, πολλοί είναι εκείνοι που έκαναν χρήση των ρυθμίσεων που προβλέπονται με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος N. Σηφουνάκης συμφώνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων κατοικιών που δεν έχουν ακόμη ανεγερθεί (με την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός). Ωστόσο, προβλέπεται ότι αυτό θα αποδεικνύεται μέσω μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης του μηχανού. 

Οπως αναφέρει η""ΗτΣ", "τρόπος να διαπιστωθεί η ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει αφού και οι τελευταίες αεροφωτογραφίες στην Αττική είναι από το καλοκαίρι του 2011 ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα από το 2010... Με δεδομένο ότι δεν έχει υλοποιηθεί ο νόμος για την ταυτότητα κτιρίων και δεν έχουν ενεργοποιηθεί ελεγκτικοί μηχανισμοί, πολλοί έχουν προχωρήσει σε ψευδείς δηλώσεις και πριν ακόμα ολοκληρώσουν το φέροντα οργανισμό του κτιρίου, σε πολλές περιπτώσεις πριν ακόμη ξεκινήσουν ης οικοδομικές εγρασίες προχώρησαν σε τακτοποίηση του... μελλοντικού αυθαιρέτου. Πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή που θα "τρέχει η διαδικασία της τακτοποίησης, θα μπορεί κάποιος να "σηκώσει" νέο αυθαίρετο".

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του TEE, μέσω αυτής της οδού πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να πληρώσουν το πρόσημο για τα αυθαίρετα αντί να εκδώσουν οικοδομική άδεια που συγκριτικά κοστίζει πολύ περισσότερο.

"Όπως είχαμε πει και στην αρχή της όλης συζήτησης η μη ύπαρξη της ταυτότητας του κτιρίου αλλά και η ανυπαρξία αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα οδηγήσει σε νέα γενιά αυθαιρέτων" δηλώνει ο κ. Σπίρτζης συμπληρώνοντας ότι "με όλη αυτήν τη διαδικασία παίζουμε με την ασφάλεια των πολιτών". Πάντως, όπως αναφέρει η "ΗτΣ" ο N. Σηφουνάκης, είπε πρόσφατα, ότι θα πέσουν καμπάνες κι οτι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν οι παραβάτες χωρίς ομως να εξηγήσει πως θα γίνει αυτό. 

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου