Ελληνικό: Παραμένουν ΥΠΑ και Τραμ. Μικρή υποχώρηση ΥΠΕΚΑ ως προς ποσοστό κάλυψης - Ολόκληρη η τροπολογία

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ελληνικό: Παραμένουν ΥΠΑ και Τραμ. Μικρή υποχώρηση ΥΠΕΚΑ ως προς ποσοστό κάλυψης - Ολόκληρη η τροπολογία

Παραμένουν εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, στις θέσεις όπου βρίσκονται σήμερα, οι εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου του τραμ και το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Με προσθήκη στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του Ελληνικού που κατέθεσε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Γιώργος Παπακωνσταντίνου οι όροι και οι προϋποθέσεις παραμονής τους, το νομικό καθεστώς, το τυχόν αντάλλαγμα, τα ακριβή όρια και η ειδικότερη περιγραφή των εγκαταστάσεων, η διάρκεια παραμονής του Κέντρου Ελέγχου και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών.

Για την ομαλή μετεγκατάσταση των υπολοίπων φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται εντός του ακινήτου στο Ελληνικό θα συσταθεί Επιτροπή Μετεγκατάστασης Οργανισμών Ελληνικού (ΕΜΟΕ) η οποία θα έχει διυπουργικό χαρακτήρα και θα αποτελείται από τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς εννέα υπουργείων (Εσωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού). Στην επιτροπή θα μετέχουν ακόμη εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και της Ελληνικό ΑΕ.

Μειώθηκε κατά 5% η κάλυψη

Το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης για κτίρια και εγκαταστάσεις στο σύνολο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά ορίζεται στο 35%. Στο αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο είχε εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση την 1η Μαρτίου, το ποσοστό κάλυψης ήταν 40%.

Όσον αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής από τα 6.200 στρέμματα της έκτασης θα καταλαμβάνει 1.500 στρέμματα, όπως προβλεπόταν και αρχικά.

Ειδικότερα, από μια ενιαία συνεχόμενη έκταση 2.000 στρεμμάτων τουλάχιστον το 75% θα είναι χώροι πρασίνου και ελεύθεροι χώροι. Η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μονίμων κτιρίων που θα ανεγερθούν για την εξυπηρέτηση του Πάρκου δεν θα υπερβαίνουν το 10% (στην αρχική «έκδοση» του σχεδίου νόμου ήταν 15%) της συνολικής επιφανείας του Πάρκου αλλά τον υπόλοιπο χώρο θα καταλαμβάνουν άλλες υποδομές.

Είχαν «ξεχάσει» την εκπαίδευση

Χρήσεις εκπαίδευσης και έρευνας προστέθηκαν στο σχέδιο νόμου για το Ελληνικό καθώς εκτός από σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας επιδιώκεται πλέον και η δημιουργία χώρων εκπαίδευσης και έρευνας.

Σε αυτές τις χρήσεις περιλαμβάνονται:

- Εκπαίδευση (πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα και σχολές)
- Ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια
- Εγκαταστάσεις αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων
- Διοίκηση
- Ιατρεία
- Αθλητικές εγκαταστάσεις
- Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
- Εστιατόρια - αναψυκτήρια
- Στάθμευση (κτίρια - γήπεδα)

Για τις ζώνες αυτές ορίζεται ανώτατος συντελεστής δόμησης 0,3.
Εκπαιδευτικές, ερευνητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα επιτρέπονται και στο παράκτιο μέτωπο (στον Άγιο Κοσμά) οι οποίες θα συνδέονται με τον θαλάσσιο και παράκτιο χώρο (π.χ. θαλάσσια έρευνα, καταδύσεις, ενυδρεία κλπ.)

Επίσης, «τακτοποιούνται» και οι δήμοι Κρωπίας, Μαρκόπουλου, Μεσογαίας, Παιανίας, Γλυκών Νερών και Σπάτων - Αρτέμιδας. Αυτοί οι έξι δήμοι είχαν μείνει εκτός …μοιρασιάς του ποσού το οποίο δικαιούνται οι δήμοι από το αποδιδόμενο στο Πράσινο Ταμείο κονδύλι, το οποίο θα καταβάλλεται στην περίπτωση που γίνει χρήση του αυξημένου συντελεστή (έως 0,6) από τους επενδυτές. Αρχικά είχαν περιληφθεί οι όμοροι δήμοι και εκείνοι της Αθήνας και του Πειραιά.

Τέλος, στη λογική της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης (fast track) μειώνονται ακόμη περισσότερο οι προθεσμίες έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, περιβαλλοντικοί όροι των έργων, οι απαιτούμενες προσχώσεις στη θάλασσα και οι χρήσεις αυτών, οι ειδικότεροι όροι και μέτρα για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου