Επτά νέοι σταθμοί μετρό μέσα σε ένα χρόνο

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Επτά νέοι σταθμοί μετρό μέσα σε ένα χρόνο

Υπογράφεται σήμερα η σύμβαση της «Αττικό Μετρό» με τη Siemens, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση εφτά νέων σταθμών. Οι τρεις από αυτούς θα ανοίξουν μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι υπόλοιποι τέσσερις έως την άνοιξη του 2013. Στη πρώτη κατηγορία ανήκουν οι σταθμοί στο Περιστέρι και στην Ανθούπολη, με τους οποίους επεκτείνεται η γραμμή 2, καθώς και ο σταθμός της Αγίας Μαρίνας στο Χαϊδάρι, που αποτελεί επέκταση της γραμμής 3. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 2 προς το Ελληνικό και είναι οι εξής: Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη και Ελληνικό. Πρόκειται για τους σταθμούς που είναι έτοιμοι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθώς δεν έχει τοποθετηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης, το οποίο είχε αναλάβει η Siemens (η μόνη που διαθέτει σύστημα συμβατό με το μετρό της Αθήνας). Η σύμβαση έπρεπε να υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2009, κάτι που δεν έγινε λόγω της δικαστικής διερεύνησης του ομώνυμου σκανδάλου. Μετά και την υπογραφή του συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας οριστικά το ζήτημα, ανοίγει και ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου στο μετρό, το οποίο έχει προϋπολογισθεί σε 41,5 εκ. ευρώ.

Πάντως, τα προβλήματα δεν τελειώνουν σήμερα, αφού με βάση τα σημερινά δεδομένα η χώρα μας, το καλοκαίρι, θα πρέπει, λόγω της καθυστέρησης που προέκυψε, να επιστρέψει στην E.E. το ποσό με το οποίο η Κοινότητα συγχρηματοδότησε το έργο επέκτασης προς Ελληνικό (245 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, n Siemens και η «Αττικό Μετρό» ετοιμάζονται να υπογράψουν μέσα στο επόμενο διάστημα και νέα σύμβαση, αυτή τη φορά για την εγκατάσταση ανάλογου συστήματος στην επέκταση του δικτύου από το Χαϊδάρι έως τον Πειραιά. Ο διαγωνισμός του έργου έχει ολοκληρωθεί και έχει υπογραφεί η σύμβαση με το βασικό ανάδοχο του έργου, ο οποίος τώρα θα πρέπει να καταθέσει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες εγγυητική επιστολή περίπου 30 εκατ. ευρώ. Μετά θα γίνει η εγκατάσταση των εργοταξίων.

Εξάλλου, χτες, ο υπουργός Υποδομών M. Βορίδης δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί το έργο επέκτασης του Προαστιακού μέχρι το Λαύριο. Ο υπουργός εξήγησε ότι γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, το οποίο αναμένεται να εξυπηρετεί 300.000 πολίτες.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου