Η κρίση χτυπά και τις γυναίκες Μηχανικούς

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η κρίση χτυπά και τις γυναίκες Μηχανικούς


Στο πλαίσιο της γενικής αποδόμησης του κοινωνικού ιστού, της ανεργίας, της επίθεσης που υφίσταται η μισθωτή εργασία σε επίπεδο αποδοχών και σχέσεων εργασίας, της υπονόμευσης των κοινωνικών παροχών, της κοινωνικής ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης, η γυναίκα –εργαζόμενη ή άνεργη, μητέρα ή μη- είναι το πρώτο θύμα και δέχεται τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που τη συνοδεύουν με μεγαλύτερη βαναυσότητα, καθώς η ανεργία κτυπά τις γυναίκες σε διπλάσιο ποσοστό από τους άνδρες, ενώ μετά τη μείωση των αποδοχών στο δημόσιο, ήρθε η πρόσφατη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, που πέρα από την επίπτωση στο εργατικό εισόδημα οδηγεί στη μείωση των επιδομάτων της πολύτεκνης και της τρίτεκνης μητέρας, καθώς επίσης και στη μείωση των συντάξεών τους.

Οι γυναίκες μηχανικοί τόνισαν με έμφαση ότι η κρίση έχει και έμφυλη διάσταση, καθώς από ισότιμα μέλη στην παραγωγή, στην κοινωνία και στην οικογένεια αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, ενώ παράλληλα κινδυνεύει η αξιοπρεπής διαβίωση της οικογένειά τους και κυρίως των παιδιών τους. «Ως γυναίκες επιστήμονες είμαστε στη διάθεση όλων των φορέων να συμβάλλουμε στο σχεδιασμό πολιτικών και να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο προστασίας της εργασίας, της οικογένειας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΔΕΜ Π. Ρούνη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο: «Γυναίκα και Εργασία», αναuλύθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες, εργαζόμενες ή άνεργες, όπως η κοινωνική ασφάλιση, το εργατικό δίκαιο, οι διακρίσεις λόγω φύλου στις αμοιβές και στην επαγγελματική εξέλιξη, η παρενόχληση στο χώρο εργασίας, οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία (προστασία της υγείας εγκύων εργαζομένων κλπ). «Παρά τις αναρίθμητες συζητήσεις και αναλύσεις, τις βαρύγδουπες δηλώσεις και τα ατελείωτα ευχολόγια, τόσο η γυναίκα όσο και η εργασία φαίνεται να μην έχουν απαγκιστρωθεί από κατεστημένες και παρωχημένες λογικές και πρακτικές», είπε με έμφαση ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Μ. Χάλαρης. «Στην πράξη και η γυναίκα και η εργασία συχνά υποβαθμίζονται, απαξιώνονται και ενίοτε κακοποιούνται! Όσο, λοιπόν, και αν το Σύνταγμα φωνάζει περί ισότητας Ελλήνων και Ελληνίδων (άρθρο 4), όσο και αν προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία, όσο και αν ρητά ορίζει στο άρθρο 22 ότι «πάντες οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως φύλου ή άλλης διακρίσεως δικαιούνται ίσης αμοιβής δι’ ίσης αξίας παρεχομένην εργασίαν» η πρακτική δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε προς την πραγματική και ουσιαστική ισότητα».

Παρουσίες-χαιρετισμοί

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας, που τελούσε υπό την αιγίδα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της ΕΔΕΜ Π. Ρούνη, η Γ.Γ. Ισότητας Φύλων Μ. Στρατηγάκη και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μ. Χάλαρης, ενώ μίλησαν η Στ. Γιαννακούρου, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη με θέμα «Ευέλικτη εργασία, εργασιακά δικαιώματα και διακρίσεις λόγω φύλου», ο Ι. Γκούνης, Επιθεωρητής Εργασιακών Σχέσεων για τις «νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την προστασία της μητρότητας και τη συμφιλίωση της εργασίας με την οικογενειακή ζωή», η Εύα Τσοβίλη, ειδικός ιατρός Εργασίας με θέμα «Γυναίκα, εργασία και υγεία», οι Π. Κατσακιώρη, Ι. Παπαϊωάννου και Ε. Σγουρού, μέλητης επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της ΕΔΕΜ για τη «Διάσταση του φύλου στην εργασία», η Β. Αρτινοπούλου με θέμα «Θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», για το «Εργατικό δίκαιο και νομικές διεκδικήσεις» ο Γ. Κατρούγκαλος, αν. καθ. ΔΠΘ, όπως και η Ν. Χρυσικοπούλου Γ.Γ. της ΕΔΕΜ με θέμα «Ασφάλιση των γυναικών στο ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ- Προτάσεις της ΕΔΕΜ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου