Προχωρεί η ελληνο - γερμανική συνεργασία για το πρόγραμμα Ήλιος

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Προχωρεί η ελληνο - γερμανική συνεργασία για το πρόγραμμα Ήλιος

Συγκαλείται σήμερα, στο Βερολίνο συνεδρίαση ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε από εκπροσώπους των γερμανικών υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Οικονομίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εκπροσώπους του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος για το πρόγραμμα Ήλιος.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις συναντήσεις που είχε χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και παράγοντες του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) διαπίστωσε το ζωηρό πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για το πρόγραμμα Ήλιος αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Αντικείμενο των συζητήσεων με τον κ. Σόιμπλε και τους παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν η διαμόρφωση πλαισίου διακρατικής συμφωνίας για την τιμή στην οποία θα πωλείται στη Γερμανία η ενέργεια από φωτοβολταϊκά που θα παράγεται στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές στο Βερολίνο είπε ότι το νομοσχέδιο για το Ήλιος θα ψηφιστεί από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Τους επόμενους μήνες μέχρι το καλοκαίρι θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για να ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το δεύτερο εξάμηνο θα γίνουν οι πρώτες αδειοδοτήσεις, ώστε να αρχίσει η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων από το 2013, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία από το 2014.
Στόχος είναι να μορφοποιηθεί το πρόγραμμα Ήλιος σε δύο φάσεις. Την πρώτη φάση για την παραγωγή 1,5 GW και τη δεύτερη φάση από την περίοδο 2017-18 για το υπόλοιπο μέχρι τα 10 GW.

Ουσιαστικά, στόχος είναι να επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ένα είδος «συμφωνίας κυρίων» και να οριστικοποιηθεί ειδική τιμή πώλησης του εξαγόμενου ηλιακού ρεύματος, διαφορετική από εκείνη που ισχύει στη Γερμανία. Επειδή ωστόσο υπάρχει η ανησυχία μήπως αυτό εκληφθεί από άλλες χώρες ως ειδική μεταχείριση της Ελλάδας από τη Γερμανία, οπότε θα ζητήσουν να υπαχθούν σε παρόμοιο καθεστώς, αναζητείται η επίτευξη «συμφωνίας κυρίων».
Πάντως γι’ αυτό το θέμα η Γερμανία δεν έχει δώσει ακόμη πράσινο φως ούτε αναμένονται ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, παρότι οι διεργασίες προχωρούν εντατικά.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι η πρώτη όπου επιχειρείται να εφαρμοστεί το μοντέλο της στατιστικής μεταφοράς που προβλέπει η κοινοτική οδηγία του 2009 (δηλαδή παραγωγή ενέργειας σε μια χώρα, την οποία ωστόσο χρεώνεται λογιστικά κάποια άλλη για να καλύψει τις ανάγκες της στο πλαίσιο του 20-20-20) και υπό αυτή την έννοια πρέπει να λυθούν ζητήματα που αφορούν το σύνολο της πολιτικής για την ενέργεια στην ΕΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου