Η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως μία από τις έξι πιο καινοτόμες δράσεις

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως μία από τις έξι πιο καινοτόμες δράσεις

Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να συμβάλει με όλους τους τρόπους στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης έκαναν από την Κοπεγχάγη τα μέλη του Προεδρείου της επιτροπής των Περιφερειών, μετά τη λήξη της 5ης Συνδιάσκεψης των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών.
Με τη δήλωση της Κοπεγχάγης, η Επιτροπή των Περιφερειών καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να συμβάλει στον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, μεταξύ των Περιφερειών μέσω της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και της Πολιτικής Συνοχής, καθώς και ενός πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την αυτονομία των Περιφερειών. 
Η δράση της Ε.Ε. μπορεί να έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, μόνο εάν οι δήμοι και οι περιφέρειες αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και αναδειχθούν σε ισότιμους παράγοντες μέσω της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
Στη συνδιάσκεψη, από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Επιτροπή των Περιφερειών Γιάννης Σγουρός, ο αντιπρόεδρος Απόστολος Κατσιφάρας και μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.
Σε παρέμβασή του, σε ειδική ομάδα εργασίας με θέμα «την ενεργοποίηση των πολιτών στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων», ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες πρέπει να γίνονται συμμέτοχοι στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους, ακόμη και με τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, αν χρειαστεί» επισημαίνοντας ότι ο ρόλος των πόλεων είναι «να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους ομάδες πίεσης και συμφερόντων».
Κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης, το έργο της ανάπλασης του Πεδίου του Άρεως επιλέχθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών ως μια από τις έξι πιο καινοτόμες δράσεις στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της ενότητας «Όμορφες Πόλεις».
Η έκθεση της Επιτροπής των Περιφερειών στοχεύει στην προβολή των βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, της καινοτομίας, της ενεργειακής απόδοσης, των μεταφορών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προώθησης της απασχόλησης.
Η ανάπλαση του πάρκου αποτελεί μια από τις πιο καινοτόμες δράσεις με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη αστικών περιοχών. Η χρήση ψυχρών υλικών στους πεζοδρόμους και νέων τεχνολογιών άρδευσης δημιουργούν ένα καταφύγιο δροσιάς για τους πολίτες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας κατά 2 έως τέσσερις βαθμούς Κελσίου.
Το έργο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στο κοινό στο τέλος Ιουλίου.
Η Έκθεση θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες τον Μάιο του 2012 στα πλαίσια της «Πράσινης Εβδομάδας» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1 σχόλιο:

Polykarpos είπε...

Θεωρείται κουτοφραγκους άμυαλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.?;;;;;;;;;
Και καλά θα δώσουν βραβείο για καινοτόμο δράση σε ένα πάρκο που οι αναπλάσεις του ΟΥΔΕΠΟΤΕ εχουν ολοκληρωθεί και που εκρεμεί απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου ΣτΕ περί της ύπαρξης αυθαιρέτων και νομιμότητας των έργων.????;;;;;;;;;;;;

Νομίζεται οτι εκεί οι Τεχνικές προδιαγραφές και η εκτέλεση των Δημοσίων εργων δέν ειναι πιό αυστηρή?;;;;;;;;;;; υλοποιούν αναπλάσεις αστικών πάρκων μη σεβόμενοι τους απανταχού Νόμους και την Νομοθεσία περι Δικαίου του Περιβάλλοντος της Ε.Ε. και της χώρας τους?;;.

Γνωρίζεται αλλα αντίστοιχα πάρκα να έχουν υλοποιηθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο?
Ακόμη και στην ίδια τη χώρα μας στην ίδια πόλη στο Αλσος της Νέας Σμύρνης το έδαφος Δέν Σφραγίστηκε Δέν συμπιέστηκε απο δομικά μη πορώδη υλικά καταστροφικά για την δασικότητα οπως μέχρι στιγμής συνηγόρησαν οι πανεπιστημιακοί.
Αλλά το πείραμα εξετελέστη όπως εξετελέστη και στο Ιράκ όπου στοχοποιήθηηκε ένας Σαντάμ Χουσείν….για δήθεν ύπαρξη χημικών όπλων!!! έτσι και απο την πρώην Υπερνομαρχία στοχοποιήθηκαν ενα Δικηγορικό Γραφείο και κάτοικοι ειδήμονες ακτιβιστές ότι παρεμποδίζουν με τις Νόμιμες προσφυγές αφου αποκαλύπτουν τις Αυθαιρεσίες και οι οποίοι δρούν 2007 – 2012 ανιδιοτελώς {θαμώνες – κάτοικοι} επι των περιβαλλοντικών αειφορικών βιοκλιματικών θεμάτων δασικών πάρκων και αλσών.

Τι το βιώσιμο επετεύχθη αφου οι πανεπιστημιακοί γνωμοδότησαν ότι η πρόσφατη πρόσθετη επιβάρυνση ενταφιασμού της δασικής εκτάσεως με οικοδομικά έργα Μπετόν επιβαρύνει περιβαλλοντικά και αναιρεί το Πεδίον του Αρεως ως πνεύμονα πρασίνου.

Το πάρκο μας τους καλοκαιρινούς μήνες συμπεριφέρεται λόγω του όγκου των μαρμαροστρώσεων και Μπετόν σαν.......θερμοφορα.

Markaras Pol Arch.Eng



http://kyameftopedioareos.blogspot.com

http://polmarkarch.wordpress.com

http://expaganus.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου