Σύγχυση με τα τεκμήρια ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Σύγχυση με τα τεκμήρια ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων

Μεγάλη σύγχυση έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και αυθαίρετα οι παλινωδίες του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική τους μεταχείριση.
To υπουργείο απέσυρε την επίμαχη διάταξη για τα τεκμήρια διαβίωσης που περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και το οποίο επί της ουσίας εξίσωνε τη φορολογική μεταχείριση των αυθαίρετων χώρων με τα νόμιμα. Επίσης, κάλεσε τη Ν.Δ. να επιστρέψει στον διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Η Ν.Δ., ωστόσο, επέμεινε στην απόφασή της να μη συμμετάσχει στην ολοκλήρωση του διαλόγου. Πάντως, και με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο τόσο οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι όσο και τα αυθαίρετα πατάρια, σοφίτες και υπόγεια που νομιμοποιήθηκαν αποτελούν τεκμήριο. Για τους ημιυπαίθριους, το τεκμήριο θα ισχύσει από τις φετινές δηλώσεις. Για τους αυθαίρετους χώρους θα ισχύσει από τον επόμενο χρόνο. Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς φορολόγησης τους. 

Σύγχυση έχει προκαλέσει σε ιδιώτες και επαγγέλματα η υπόθεση με τον συνυπολογισμό η μη των βοηθητικών χώρων (πατάρια, σοφίτες και αποθήκες) στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Η στάση της Ν.Δ. να φύγει από τον διάλογο για το φορολογικό πριν αυτός ολοκληρωθεί, οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στο να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Επρόκειτο για μία αλλαγή που θα επιβάρυνε περισσότερο από ό,τι σήμερα όσους είχαν βοηθητικούς χώρους και τους είχαν νομιμοποιήσει, αφού το τεκμήριο διαβίωσής τους θα αυξανόταν. 

Από την ανακοίνωση του υπουργείου καθίσταται σαφές ότι η απόσυρση της διάταξης γίνεται για να επιστρέψει στον διάλογο για το φορολογικό η Ν.Δ. Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. στον διάλογο για το φορολογικό, κ. Γ. Βρούτσας, ξεκαθάρισε χθες ότι η Ν.Δ. δεν θα επανέλθει στον διάλογο. "Πρωταρχικό μέλημα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα είναι η σύγκλιση των απόψεων σε ενιαίο, απλό, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα" ανέφερε το υπουργείο, για να συμπληρώσει ότι "(ωs εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τη Ν.Δ. να επανέλθει στον διάλογο για το Νέο Φορολογικό Σύστημα, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ημέρες". Είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα "κλείνει" προσωρινά και μόνο, αφού στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση επί του ζητήματος υπολογισμού των βοηθητικών χώρων στο τεκμαρτό εισόδημα. Και αυτό γιατί με το υφιστάμενο καθεστώς ευνοούνται όσοι δεν έχουν σπεύσει να νομιμοποιήσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους. Πάντως, τη σύγχυση επέτεινε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Π. Οικονόμου, ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι ημιυπαίθριοι. 

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης που απέσυρε το υπουργείο Οικονομικών δεν αφορούσε ούτως ή άλλως τους ημιυπαίθριους χώρους που είχαν νομιμοποιηθεί. Οι ημιυπαίθριοι χώροι που "τακτοποιήθηκαν" με τον νόμο 3843/2010 θα δηλωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Παραμένουν τεκμήριο και μάλιστα προστίθενται στην επιφάνεια των κύριων χώρων της κατοικίας. Η διάταξη που αποσύρθηκε αφορούσε τους βοηθητικούς χώρους, όπως τα πατάρια, οι σοφίτες και οι αποθήκες και προέβλεπε πως θα υπολογίζονται με 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στον προσδιορισμό των τεκμηρίων. Σήμερα, τα υπόγεια, οι σοφίτες και τα πατάρια εξακολουθούν να υπάγονται στο τεκμήριο διαβίωσης, αφού προβλέπεται στον νόμο 4014/2011 περί αυθαιρέτων που ισχύει. Σύμφωνα με το άρθρο 24 για την εφαρμογή του τεκμηρίου στους συγκεκριμένουs χώρους λαμβάνεται υπόψη το 50% του τεκμηρίου που ισχύει για κύριους χώρους της κατοικίας.





Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου